Ohmmetre nedir, ne işe yarar ve devreye nasıl bağlanır? Ohmmetre nasıl çalışır ve neyi ölçer

Güncelleme Tarihi:

Ohmmetre nedir, ne işe yarar ve devreye nasıl bağlanır Ohmmetre nasıl çalışır ve neyi ölçer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2022 17:11

Bir ohmmetre, temel olarak bir devrenin elektrik direncini doğru bir şekilde hesaplamak için kullanılan bir tür elektronik cihazdır. Aynı zamanda direnç birimi ise, ohm olarak bilinir. Elektrik direnci ise, bir nesnenin içinden geçen bütün akımın akışına izin vererek aslında ne kadar direnç gösterdiğinin hesaplanmasını yapar. Ohmmetre nedir, ne işe yarar ve devreye nasıl bağlanır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Ohommetre, elektrik direncini ölçmeye yarayan bir cihazdır. Pek çok insan bu cihazın ne işe yaradığını merak eder.

 Ohmmetre Nedir?

 Elektrik elemanlarının tüm elektrik akımına karşı gösterdiği direnç değerini ölçmeye yarayan ölçü aletine ohmmetre adı verilir. Ohmmetre ise, “Ohm” cinsinden direnç değerini ölçer. Yapı olarak da döner bobinli bir çeşit ölçü aletidir. Ohmmetre son zamanlarda popülerliğini kaybetse ve yerini multimetreye bıraksa da hala arada ölçüm uygulamalarında kullanılıyor.

 Farklı hassasiyet türlerine göre farklı sayaç türleri vardır. Bunlar ise, mega, mikro ve mili-ohmmetreler gibi sayaçlardır. Mikro ohmmetre, belirli bir test akımında çok düşük dirençleri çok yüksek bir hassasiyetle hesaplamak için kullanılır. Aynı zamanda bu ohmmetre, temaslı temas uygulamalarında da sıkça kullanılır.

Haberin Devamı

 Ohmmetre Neyi Ölçer?

 Bazı elektrik elemanlarının elektrik akımına karşı gösterdiği direnç değerini ölçmeye yarayan ölçü aletine ohmmetre ası verilir. Ohmmetre “Ohm” şeklinde direnç değeri ölçer. Yapı olarak da döner bobinli bir ölçü aleti olarak bilinir. Bir ohmmetre, aynı zamanda ölçüm yapabilmek için bir enerji kaynağına gerek duyar. Bu enerji kaynağı ise, bir pil grubu da olabilir. Ama ohmmetre, devrede bulunan direnç enerji altında ise genellikle ölçüm yapmaz. Bu sayacın sınıflandırılması, şönt tip ohmmetre, seri tip ohmmetre ve çok aralıklı tip ohmmetre olmak üzere üç farklı çeşitte uygulamaya göre yapılabilir.

Seri Tip Ohmmetre: Seri tip ohmmetre, ölçmek istediğiniz komponent sayaç ile seri bir şekilde bağlanabilir. Direnç değeri ise, ona paralel bir şekilde bağlanan D'Arsonval hareketi kullanılarak R2 şönt direnci aracılığı ile de hesaplanabilir.

Şönt Tip Ohmmetre: Şönt tipi ohmmetrenin bağlantısı ise, hesaplama bileşeni bataryaya paralel bir şekilde bağlandığı zaman kolaylıkla yapılabilir. Bu türde ise devre, genellikle düşük değerli olan direnci hesaplamak için sıkça kullanılır.

Ohmmetre Ne İşe Yarar?

 Mikro Ohmmetre temel olarak voltaj, akım ve diyot testi gerçekleştirmek için kullanılan taşınabilir bir cihazdır. Bu tür ölçüm cihazı, aynı zamanda tercih edilen işlevi seçmek için birkaç seçiciden meydana gelir. Aynı zamanda çoğu ölçümü seçmek için otomatik bir şekilde değişir. Mega ohmmetre, temel olarak büyük bir direnç değerlerini hesaplamak için sıkça kullanılır. Milli Ohmmetre ise, elektrik devresinin değerini de doğrulamak için yüksek bir hassasiyette düşük direnci hesaplamak için kullanılır.

Haberin Devamı

 Ohmmetre Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi

 Ohmmetrenin çalışma prensibi, iki test ucu ve bir testten oluşmasıdır. Batarya akımı, iğne sapması ile kolaylıkla kontrol edilebilir. Başlangıçta elektrik devresi, bir ölçüm cihazının direncini daha kolay bir şekilde hesaplayabilmek için ölçüm cihazının iki test ucu birbiri ile kısa devre yapılabilir. Bir defa metre kısaltılırsa, sabit aralıkta uygun bir eylem için ölçüm cihazı da değiştirilebilir. İğne, sayaç ölçeğinde yer alan en yüksek noktaya geri gelir ve sayaçta bulunan akım en yükseğe ulaşır.

 Temel Ohmmetre Devre Şeması

 Devre, testi tamamlandıktan sonra, sayacın test uçlarının da çıkarılması gerekir. Sayacın iki test ucu devreye bağlandığı zaman da pil boşalır. Test uçları kısa devre yaptığı zaman da reostat ayarlanır. Sayaç iğnesine ise, sıfır olan en alt konuma kadar ulaşılabilir ve daha sonra da iki test ucu arasında sıfır direnç gerçekleşir.

BAKMADAN GEÇME!