Güncelleme Tarihi:
Vücudumuzdaki sinir ve kasların değerlendirildiği bir yöntem olan EMG ile ilgili bilgiler merak ediliyor. EMG yani Elektromiyografi incelemesi kas hastalığı ya da sinirlerin durumunu incelemek için kullanılıyor. Peki EMG nasıl çekilir? İşte detaylar...
Elektromiyografi (EMG) incelemesi vücuttaki sinir ve kasların değerlendirildiği bir inceleme yöntemdir. EMG (elektromiyografi), kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılır.
EMG'de asıl amaç duyu ve motor sinirleri görevini tam olarak yerine getirip getirmediğinden emin olmaktır. İşlem sırasında özel bir cihaz ve elektrotlarlar kas ve sinirlerden alınan uyarılar veri halinde dijital ortama aktarılır.
EMG sırasında uygulanan işlemler hastanın aldığı ön tanıya göre farklılık gösterir. Ancak temelde iki bölümden oluşur. İlk bölümde hastaya fazla rahatsızlık vermeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılır ve sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür. Bunun için, parmaklara ve sinirlerin üzerindeki cilt bölgelerine düşük şiddette elektrik akımı uygulanır ve sinirin veya cildin başka bir yerinden bu akım bilgisayarlı aletlerle kaydedilerek ölçüm yapılır. Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır.
İkinci bölümde ise kaslar ve bu kaslara gelen sinirleri değerlendirmek için elektrot denilen çok ince tek kullanımlık steril iğneler kas içine batırılır. Böylece kaslar ve bu kaslara gelen sinirlerda sorun olup olmadığı incelenir. Her hastada her iki incelemenin de yapılması şart değildir.
EMG NE KADAR SÜRER?
Elektromiyografi (EMG ) incelemesi, hastanın uyumu, istenen incelemeye göre değişebilmekle birlikte yaklaşık yarım saat süren bir incelemedir.
EMG NEDEN VE NE ZAMAN ÇEKİLİR?
EMG incelemesi nöromuskuler hastalıklar dediğimiz periferik sinirler dediğimiz omurilikten çıktıktan sonraki sinirleri ve vücudumuzdaki kasları değerlendirmek için yaptığımız incelemedir. En sık istenen durumlar ise;
Sinir yaralanmaları,
Boyun ve bel fıtıklarının teşhisi
Sinir tuzaklanmaları (karpal tünel sendromu vs.)
Kas ve sinir-kas kavşağı hastalıklarının teşhisi
Kas erimeleriyle giden omurilik hastalıklarının teşhisi