Güncelleme Tarihi:
Elektroforez, yüklü moleküllerin elektriksel bir alanda ayrılmasını tamamlaması olarak ifade edilebilir. Elektrik yüklü moleküllerin ayrılması ve analizi için kullanılmakta olan bir teknik olduğu da söylenebilir. Aynı zamanda DNA, karbonhidrat, protein ve biyomoleküllerin analizi ve ayrılması için de elektroforez tekniğinden faydalanıldığını söylemek mümkün olmaktadır.
Elektroforez, bir çözelti içerisinde asılı halde bulunan taneciklerin, oluşan elektrik alanının etkisiyle ayrılması olayı olarak ifade edilebilir. Bu durumda elektroforez, herhangi bir çözelti içerisinde bulunan taneciklerin birbirinden ayrılmasını sağlayan önemli bir yapı olarak bilinmektedir. Elektroforez, Arne Tiselius tarafından geliştirilmiş olan bir terim olduğu da söylenebilir. Elektroforez uygulamasının günümüzde bilinen birçok çeşide sahip olduğunu söylemek de mümkündür.
Elektroforez Nasıl Yapılır?
Elektroforez, biyokimyada ve tıp alanında sıklıkla kullanılmakta olan bir teknik olarak ifade edilebilir. Molekül ağırlığı ve molekülde bulunan elektrik enerjisinin bir yükten diğerine giderken ilerlediği mesafe farklarını ele aldığı söylenebilir. Elektroforetik tekniklerin farklı şekillerde uygulanabildiğini söylemek de mümkündür. Modern elektroforetik ortamlarda ise genel olarak jeller tercih edilmektedir.
Elektroforez yapılması için analiz edilecek örnek jele ince bir bant halinde uygulama yapılır. Katı jel desteği ile ayrım yapılacak olan moleküllerin hareketine, biçimine, boyutuna, molekül yüküne, kimyasal içeriğine ve uygulanan elektriksel alana bağlı olduğu da ifade edilebilir. Elektroforez tekniği oldukça hızlı sonuç veren ve kullanışlı bir teknik olma özelliğine sahiptir. Elektroforez yapılması için gerekli koşulların da sağlanması gerekmektedir.
Elektroforez Ne Amaçla Kullanılır?
Elektroforez, herhangi bir çözelti içerisinde bulunan taneciklerin elektrik alanının etkisini kullanarak birbirinden ayrılması olarak bilinmektedir. Herhangi bir çözelti içerisinde yer alan taneciklerin birbirinden ayrılmasını sağlayan önemli bir yapı olduğu da ifade edilebilir. İlk elektroforez yönteminin Tiselius tarafından 1937 yılında protein çalışmalarında kullanıldığını söylemek mümkündür. Elektroforez, jellerin içerisine uygun tampon yerleştirilmesi ile gerçekleştirilmekte olan bir işlemdir.
Elektroforez Ne İşe Yarar?
Yüklü moleküllerin elektriksel bir alanda göç etmesi olarak tanımlanmakta olan elektroforez, yüklü moleküllerin analizi ve ayrımı için kullanılmakta olan bir tekniktir. Elektroforez ile yüklü maddelerin elektriksel alanda göç etmeleri sağlanmaktadır. Sıvı veya katı bir ortama elektrik akımı uygulanması ile yapılmakta olan bir teknik olduğu ifade edilebilir. Elektroforez, moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği alanında kullanılmakta olan en temel tekniklerden birisi olarak da bilinmektedir. Bazı hastalıkların teşhis edilebilmesi için de elektroforez işleminin uygulanması gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır. Hastalıkların tespit, teşhis ve tedavi sürecinde de kullanılmaktadır.