Peter Hopkirk’ün ‘İstanbul’un Doğusunda Bitmeyen Oyun’ adlı kitabı, İngiltere ile Rusya arasında 19’uncu yüzyıl boyunca Orta Asya’da süren gizli savaşı konu alan ‘Büyük Oyun’un devamı niteliğinde. Bir roman gibi de okuyabilirsiniz; gerçeklikte olup biteni dile getiren bir anlatı gibi...
#Peter HopkirkÜnlü ressam Naci Kalmukoğlu’nun Şişhane’deki Ferah Apartmanı için yaptığı iki yağlıboya tablonun yerinde kopyalarının asılı olduğu ortaya çıktı. Tabloların asıllarının apartman sakinleri tarafından biriken aidat borcu için satıldığı anlaşıldı.
#Naci KalmukoğluLibyalı yazar Hisham Matar, ‘Babalar, Oğullar ve Aradaki Memleket’ altbaşlıklı ‘Dönüş’te babasını arayışını anlatıyor. Libya tarihine, Kaddafi yönetiminin zulmüne, kayıplara, tarihe, coğrafyaya, çocukluğa, edebiyata kadar uzanan gerilimli bir anı kitabı. Kısa ve etkileyici bir anlatı. Babasını bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik metne gerilimli, gizemli ve sürükleyici bir atmosfer sağlıyor.
#Hisham MatarDaha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı DerneğiDenemeyi yere göğe sığdıramayıp suya, yola, ağaca, kurda kuşa, iğneden ipliğe her yere, her şeye yazanlar var bir de, eh bence edebiyatı edebiyat kılanlar da onlar. “Yere göğe sığdıramayıp” diyerek orada bırakmak, olmaz, ‘Rüzgâra Yazanlar’dan da söz etmek gerekir ki onların hem en eskisi hem her dem yenisi de Taner Ay’dır.
#Taner AyEskiden Moskova’daki Kızıl Meydan’da Ekim Devrimi’nin yıldönümü kutlamaları sırasında platformda yan yana dizilen Sovyetler Birliği Komünist Partisi Politbüro üyeleri, çevreye yaydıkları ciddi görüntü ile Batı medyasında her zaman itici bulunurdu.
#PutinRusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde "askeri bir operasyonun" başladığını duyurdu. Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden patlama sesleri geldiği bildiriliyor. Ülkemizin kuzeyinde yer alan bu coğrafyada tüm bu gelişmeler olurken, gelişmeleri yakından takip eden pek çok kişi de Ukrayna'ın tarihini merak ediyor. Peki, Ukrayna ne zaman bağımsız oldu?
#UkraynaRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları ardından 1917 Ekim Devrimi ile iktidara gelen Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşevikler tarafından 1922 yılında kurulan SSCB, Soğuk Savaş sürecinde Amerika Birleşik Devletleri'nin karşısında önemli bir güç konumunda idi. SSCB, Petrograd'daki geçici hükûmetin Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi’yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kurulan ve 1991 yılına dek varlığını korudu. Peki, SSCB ne demek, açılımı nedir? SSCB ne zaman dağıldı? İşte SSCB haritası ve tarihi
#SSCBBerlin Duvarı’nın 1989 yılı kasım ayında yıkılması ve ardından Varşova Paktı ile Sovyetler Birliği’nin dağılmalarıyla birlikte Avrupa kıtasında Soğuk Savaş’ın sona erdiği, tarihin yeni bir devresine geçilmişti 1990’lı yılların başlarında.
#Vladimir PutinBolşevik İhtilali, Ekim devrimi ya da Bolşevik Devrimi şeklinde de bilinen bir Halk Hareketidir. Bu hareket, 20. yüzyılın en önemli toplumsal ve siyasal olaylarından birisidir. Aynı zamanda sadece Rusya coğrafyasının değil, tüm dünyanın da kaderini değiştirmiştir. Bolşevik İhtilali nedir, sonuçları nelerdir sizler için derledik.
#Bolşevik İhtilaliO çok meşhur peynirlerini seyahatinizin odağına alarak Kars ve çevresinde etkileyici bir tura çıkmak ister misiniz? Bu şimdiye kadar kişisel girişimlerle yapılan bir turizm türüydü. Ancak Almanya’daki benzerlerinden ilhamla hazırlanan peynir rotası dünyanın en iyileri arasına girmeye aday. Aralık ayındaki müze açılışıyla başlayacak yeni dönemde benzersiz peynirlerin izinden köy köy gezip Kars’ın muhteşem doğası ve tarihini iki günlük bir turla doyasıya yaşayabileceksiniz.
#HürriyetAstroloji ve burçlar en eski çağlardan beri insanların dikkatini çekiyor. 8 Mart tarihinde doğan kişiler balık burcu özelliklerini taşır. Astrolojiye göre belirlenen burçlar 12 tanedir. Kişilerin burçları da doğum tarihlerine hesaplanır. 8 Mart tarihinde doğan kişilerin burcu da "Balık Burcu" dur. 8 Mart hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#8 Mart Hangi Burç Ve Burcu Ne?YAZAR Osman Bahadır’ın kaleme aldığı ‘Hüzün Laleleri’ adlı romanı çıktı. Hüzün Laleleri, Ekim Devrimi’nden sonra İstanbul’a göç eden Moskovalı Boris (Aziz) ile 1915 olaylarından sonra devrin hükümeti tarafından göç ettirilen Ermenilerden Ani ve kızı Elis’in İstanbul’da sonlanan yeni yaşam arayışlarını konu ediniyor.
#İzmirSovyet bilimkurgu romanlarının babası olarak nitelendirilen Aleksey N. Tolstoy’un ‘Aelita’sı Dünyalı bir erkek ile Marslı bir kadın arasındaki imkânsız aşk üzerinden Mars’ta Ekim Devrimi benzeri bir isyanın liderliğine soyunan bir Kızıl Ordu mensubunun hikâyesini anlatıyor.
#Aleksey Nikolayeviç TolstoySultan Mehmed Reşat, 1844 yılında doğdu. V. Mehmet adıyla da bilinen sultan, Osmanlı Devletinin 35. padişahıdır. Babası. I. Abdülmecit, annesi Gülcemal Kadın Efendi'dir. 1909 yılında Osmanlı İmparatorluğunun başına geçen V. Mehmed, 9 yıl tahtta kaldı. Sultan Mehmed Reşad kimdir? Padişah olduğu dönemde yaşanan olaylar nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sultan Mehmed ReşadNobelli yazar Boris Pasternak’ın ‘Bir Hikâye’ isimli novellası, en popüler eseri ‘Doktor Jivago’nun habercisi niteliğinde. Aslında şiirleriyle ünlü Pasternak’ın nesir tarzında yazdığı bu pek bilinmeyen kitabı erken dönem eserlerinin en özgünü tanımını da hak ediyor.
#Boris PasternakBeyaz Zambaklar Ülkesinde, Finlandiya’ya adanmış olan bir kitaptır. Küçük ve geride kalmış ülkelere ilham verici bir yol açmaktadır. Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkenin kurtuluşu adına tüm devlet çalışanlarının okumasını istediği bir kitaptır. İşte, Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabına ait tüm detaylar.
#Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitabını Kim Yazmıştır?Meşher’de açılan ‘Alexis Gritchenko - İstanbul Yılları’ adlı sergi, Ukraynalı sanatçının 1919-1921 arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan 150’den fazla eserini ilk kez bir araya getiriyor. İzleyiciyi 100 yıl öncenin işgal altındaki İstanbul’unda keşfe çıkaran sergi kapsamında Gritchenko’nun Atatürk’ün kitaplığında da bulunan ‘İstanbul’da İki Yıl’ adlı kitabı da Yapı Kredi tarafından Türkçeye kazandırıldı.
#Alexis GritchenkoEski SSCB lideri Josef Stalin 141’inci doğum günü 18 Aralık 2019’da Türklerin tweet’leriyle sosyal medyada trend olurken tartışmaları da beraberinde getirdi. Yorumların bir kısmında Stalin “Faşizmi yenen komutan” diye övüldü. Övgülere tepki gösterenler ise “Zorunlu göçler, sürgünler, infazlar ve tutuklu kamplarındaki milyonların ölümünden sorumlu kanlı diktatör” dedi.
#GazetehaberleriSinemaya da uyarlanan ‘Çizgili Pijamalı Çocuklar’la tanınan İrlanda çağdaş edebiyatının parlayan genç üyesi John Boyne, ‘Romanovlar’ın Son Evi’nde bir Rus kölenin (mujik) hayatı üzerinden devrim öncesi Rusya’nın canlı, güçlü, nefis bir tablosunu sunuyor.
#Romanovlar'ın Son Evi