Eğitim Sistemi haberleri sayfasında Eğitim Sistemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 22603 Eğitim Sistemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türk Millî Eğitim Bakanlığı’nın vaziyeti iyi değil; ancak ne Bakanlığı ne memurları hatta ne de bakanları tek tek suçlamamız mümkün değil. Çünkü iki seneden fazla hiçbir Millî Eğitim Bakanı iş başında kalmadı. İnsanlar, çocuklarının aynı anda 2-3 dil öğrenmesini, spor yapmasını, iyi matematik ve Türkçe öğrenmesini istiyorlar. Bunları temin edemezseniz; yetişmemiş nesillerle ne demokrasiyi ne Türkiye’nin kalifiye sınıflarını yaratabilirsiniz.
#Türk Millî Eğitim BakanlığıKocaeli'nde okul idarecileri ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Siz ne istiyorsanız, öğretmenleriniz ne istiyorsa, hangi eğitimi istiyorsa onun bütçesini okula gönderdik ama okullarımız henüz paraları kullanamadı. Lütfen o paraları kullanın, öğretmenlerimiz için kullanın, öğretmenlerimizin istediği eğitimi alması için kullanın ki, 2023 yılında daha fazla bütçe gönderelim. Geldiğimiz noktaya bakın. Normalde sizin para istemeniz, bizim ise 'Para yok' dememiz lazım. Okula bütçe gönderiyoruz, 5.5 milyar bütçe gönderdik hala 1.5-2 milyar kullanılmadı" dedi.
#Mahmut ÖzerİYİ Parti Genel Başkanı Akşener, “İyileştirilmiş Eğitim Sistemi’ni hazırladık. Birinci başlık eğitimde fırsat eşitsizliği. İkinci başlık ise ‘Eğitimde kalite’. 12 yıllık zorunlu eğitim sistemimizde, tüm okullar tekli eğitime geçecek. Temel eğitim; beş yıl süreli ilkokul ve üç yıl süreli ortaokul eğitiminden oluşacak. Liseler 4 yıl olacak” dedi.
#Meral AkşenerDünyanın gündemine oturan koronavirüs salgını her alanda tahribat yaratırken, bu süreçten en çok etkilenen ise, mutlaka sürdürülmesi gereken eğitim sistemi oldu. Psikolojik danışman Sevgi Umuç, pandemi sürecinde uzaktan eğitimin çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendirerek, çocuklara psikolojik yönden destek olunması gerektiğini söyledi.
#Uzaktan EğitimYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Meclisimizden geçen yükseköğretim ile ilgili maddeler aslında sistemin gittikçe daha sağlam bir zemine oturduğunun göstergesi. Pek çok alanda iyileştirmeler barındırıyor. Bu süreç elbette devam edecek." dedi.
#Yekta SaraçMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yeni ortaöğretim sistemi değişikliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, üniversite sınavıyla ilgili şu anda bir değişiklik olmayacağını belirtti. Tatil süresinin değişmediğini söyleyen Bakan Ziya Selçuk, ara tatillerin öğrencilerin verimini arttırmak ve öğretmen eğitimlerinin başarılı geçmesini sağlamak için yapıldığını anlattı.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde yapılacak yeniliklerin detaylarını dün İstanbul’da açıkladı. Buna göre, liselerde ders sayıları azalıyor. 9’uncu sınıflarda ders sayısı 8’e, 10’uncu sınıflarda 10’a, 11’inci sınıflarda 10’a, 12’nci sınıflarda ise 7’ye indirilecek. Öğrenciler ortak derslerin dışındakileri kendileri seçecek. Ortaöğretim tasarımına uygun bir yükseköğretim sınavı için çalışılıyor. Bu modelde ilk üniversite sınavı 2024’te yapılacak.
#Milli Eğitim Bakanı2018’de 150 bin saat gönüllü hizmet veren ‘Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül Programı’nın 2019 hedefi, 200 bin saat. Huzurevlerini ziyaret eden, hayvan barınaklarında çalışan gençler; dünyaya farklılıklar getirebileceğine inanıyor.
#Edinburgh Dükü Uluslararası Ödül ProgramıSanat eğitimi alan ve sanat faaliyetleriyle uğraşan çocukların, gelecekte daha başarılı olduğu biliniyor. Ancak Prof. Dr. Ayşe İlhan Çakır’a göre, okullarda sanat eğitimi ikinci planda kalıyor. Prof. Dr. Çakır, okuyan, öğrenen, yaratıcı ve yapıcı bireyler yetiştirmek için sanat eğitiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.
#BilimYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türk yükseköğretim sistemi, 24-25 Mayıs'ta Fransa'da düzenlenen Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Zirvesi'nde 'Yeterlilikler Çerçevesi, 'Avrupa Kredi Transfer Sistemi' ve 'Diploma Eki' başlığı altındaki üç konuda da tam puan yani 5 üzerinden 5 aldı. Bu zirvedeki tespitler bize gösteriyor ki Bologna Süreci'nde pek çok Avrupa ülkesinin önündeyiz. Bu çok önemli ve olumlu bir gelişme. Türk yükseköğretiminde güzel gelişmelerin Avrupa farkında. Türkiye'de güzel şeyler oluyor, yükseköğretim alanında da güzel şeyler oluyor. Henüz istediğimiz noktada olmasak da gelişmeler ve iyileşmeler doğru yolda olduğumuzu gösteriyor" dedi.
#YÖKBekir Bozdağ, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin eğitim sistemiyle ilgili sözlerine cevap verdi. Bekir Bozdağ, “Bunun anlamı imam hatiplerin ve meslek liselerinin orta kısmının kapatılması demektir” ifadelerini kullandı. katıldığı bir televizyon programında, "4+4+4 sistemi devam etmeyecek. 16 yılda 6 bakan, 5 sınav değişikliği yaşandı. Sınavda 9 ay kala bir değişiklik yapıldı. Eğitimde 1+8+4 sistemi olacak" demişti.
#Bekir BozdağBekir Bozdağ, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin eğitim sistemiyle ilgili sözlerine cevap verdi. Bekir Bozdağ, “Bunun anlamı imam hatiplerin ve meslek liselerinin orta kısmının kapatılması demektir” ifadelerini kullandı. katıldığı bir televizyon programında, "4+4+4 sistemi devam etmeyecek. 16 yılda 6 bakan, 5 sınav değişikliği yaşandı. Sınavda 9 ay kala bir değişiklik yapıldı. Eğitimde 1+8+4 sistemi olacak" demişti.
#Bekir BozdağCHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, "Eğitim sisteminden kimse memnun değil. Eğitim sistemini masaya yatıracağız. HDP’liler, İYİ Partililer, AK Partililer, ülkücüler gelecek ve en geç bir yıl içinde bu sorunu çözeceğiz ve bu sistem kim iktidar olursa olsun değişmeyecek."
#EğitimEğitim sistemimizde, üzerine kafa yorulması ve hiç zaman kaybetmeden dönüştürülmesi gereken iki temel uygulama biçimi var. Bunlardan ilki birinci sınıfta derslerin çoğunun okuma ve yazmaya ayrılması, diğeri de ezber bilgi gerektiren sıralama sınavları. Doğal olarak da bu sistem karşısında çocuklar yeteneğini keşfetme fırsatı bulamıyor ve ona göre eğitim hayatını yönlendiremiyor. Böylece yeteneğini keşfedemeyen öğrencinin kendisine, ailesine, topluma bir fayda sağlamayacağı gözden kaçırılıyor.
#EğitimÜlkemizin en temel sorunları arasında ilk sırada yer alan, yer alması gereken eğitim sistemi bir türlü rayına oturmuyor. Her gelen yönetici, bir yenilik ve yeni anlayış kurgulamasıyla bir öncekini bozmanın ötesinde, getirilen sistemle de geleceği daha da karmaşık bir hale dönüştürüyor. Bu durum özellikle öğrenci ve velilerde telafisi mümkün olmayan sorunlara neden oluyor. Yeni durumu açıklamak için her kafadan çıkan bir ses yüzünden de insanlar, puslu havada yol almaya çalışan durumuna düşüyor.
#ÖğrenmeAlanlarında uzun yıllar deneyim kazanmış yurtdışı eğitim danışmanları Ebru Doğdu, Burak Yılmaz ile Design for change (DFC) Türkiye Temsilcisi ve Rising Leaders Academy kurucusu Elif Özmenek Çarmıklı, Ankara ofislerinde gerçekleştirilen Finlandiya Kayıt Günü’nde öğrenci ve velileri ağırladı.
#Finlandiya Kayıt GünüYarın meydana gelecek dolunay nedeniyle zihinsel enerjimiz yükselebilir ve aklımız karışabilir. Aynı zamanda iletişim konularında önemli gelişmelere şahit olabiliriz. Hayal kırıklıklarına açık olduğumuz bu dönemde yaratıcı faaliyetler bize iyi gelebilir. Dünyadaysa iletişim skandallarının yanı sıra denizlerle, su kaynaklarıyla ilgili gelişmeler yaşanabilir.
#Dinçer GünerErasmus Mesleki Eğitim Akreditasyon Projesi kapsamında, İsveç’in Yrkes Gymnasiet okulunun farklı kampüslerinde görevli 7 okul müdürü, Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde işbaşı öğrenme faaliyetlerine katıldı, yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinlikle, iki ülkenin mesleki eğitim sistemleri karşılaştırılarak ortak projeler için zemin hazırlanması hedefleniyor. Program sonrasında öğretmenler, Kanal D, CNN Türk, Radyo D ve DHA’yı da ziyaret ederek yetkililerden çalışmalara yönelik bilgi aldı.
#Demirören Medya Ve Teknoloji MTALTürkiye “Türk Dünyası Arabuluculuk Üssü” olma yolunda ilk işbirliği protokolüne imza attı. Artık örneğin Bakü’de bir şirketle, Ankara’daki bir şirketin uyuşmazlığı, birliğe üye arabulucular kanalı ile tahkimsiz, mahkemesiz kısa sürede çözülebilecek. Bu arabuluculuk belgeleri mahkeme kararı gibi iki ülkede de geçerli olacak.
#BaküTaşımalı eğitim, öğrencilerin ikamet ettikleri bölgede okul bulunmaması ya da mevcut okulların yeterli fiziki veya eğitim olanaklarına sahip olmaması durumunda, öğrencilerin eğitim alabilmesi için devlet tarafından farklı bir yerleşim yerindeki okula taşınmasıyla gerçekleştirilen bir eğitim modelidir.
#Taşımalı EğitimTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 81 ilden gelen öğretmenlerle bir araya geldi. Kurtulmuş, yaptığı konuşmada öğretmenlik mesleğinin önemine dikkat çekerek "Mesele sadece güzel okullara sahip olmak değil, insani okumak olarak da ifade edeceğimiz; insanlığa ve evrene karşı sorumlulukları özümsetecek eğitim sistemine sahip olmalıyız. İnsanlığın ihtiyaç duyduğu alanlarda yeni bir bakış açısının filizlenmesine de katkı sağlayacağını düşünüyorum." dedi.
#Numan KurtulmuşPsikolog-antropolog Dr. Ceylan Nur Akgün yeni kitabı ‘Annelik: Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar’da annelik kavramının tarihsel yolculuğuna bakıyor, idealleştirilen anneliğe odaklanıyor ve annelerin yaşadığı kaygı ve suçluluk duygularının nedenlerini de ortaya koyuyor. Akgün: “Romantize edilmiş ve kutsallaştırılmış annelik söylemine kapılmamak en güzeli. Anne olmak ne saçını süpürge etmek ne en mükemmeli olmaya çalışmaktır.”
#Gizem Coşkunarda1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiÖğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek ‘Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)’ sonuçları doğrultusunda yapılacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş SınavıYapay zekânın (AI) hızla toplumun tüm alanlarına nüfuz ettiği bir dönemde, eğitim alanı da derin dönüşümler geçirmektedir. Türkiye’de de diğer yerlerde olduğu gibi, eğitimciler ve politika yapıcılar, sınıflarda ve kurumlarda yapay zekânın faydalarını keşfetmeye başlıyor, öğrenme deneyimlerini geliştirme, eğitim sonuçlarını iyileştirme ve kapsayıcılığı artırma potansiyelini tanıyorlar.
#Ebru DoğduTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada "İnsanoğlunun son zamanlarda kaybettiği en önemli özelliklerden birisi de adalet ve özgürlük arasındaki dengesizliktir. İnsanlık tarihi boyunca bu büyük medeniyetler, adaletle, özgürlük arasındaki dengeyi kurabildikleri zaman güçlenmişlerdir" ifadelerini kullandı.
#Numan KurtulmuşMilli Eğitim Bakanlığı ( MEB), Türkiye’de izinsiz faaliyet gösteren yabancı okulların öğrencilerine, Türk eğitim sistemine dahil olabilmeleri için denklik kolaylığı sağladı. Bakanlık nakil için gerekli olan ‘denklik belgesinin’ 31 Ocak 2025’e kadar bir defaya mahsus verileceğine ilişkin karar aldı. MEB tarafından atılan bu adımla söz konusu öğrenciler için doğacak mağduriyetin önlenmesi amaçlandı.
#Milli Eğitim BakanlığıÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni dönem hazırlıklarını tamamladı. Yeni dönemle birlikte gerçekleştirecekleri projelerden bahseden kurucu Beril Çelikel, çocukların çok yönlü gelişimlerini takip etmek için uzman desteğinden faydalandıklarını belirtti.
#1Türkiye, eğitim sistemini modernleştirmeye devam ederken, öğrenci refahını ve bireyselleştirilmiş öğrenmeyi ön planda tutan uluslararası eğitim modellerini keşfetmeye yönelik artan bir ilgi var. Öğrenci merkezli yaklaşımlarıyla tanınan Finlandiya, Türkiye’nin okul sistemlerinde daha fazla verimlilik sağlamak için adapte edebileceği cazip bir model sunuyor.
#Ebru DoğduTürkiye eğitim sistemini modernleştirmeye devam ederken, giderek daha fazla dikkat çeken bir alan eğitim psikolojik analizi ve öğrenci mentörlüğüdür. Bu yaklaşımlar, yalnızca akademik başarıyı değil, aynı zamanda öğrencilerin zihinsel ve duygusal sağlığını da ele almakta önemli bir rol oynamaktadır.
#Ebru DoğduMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti alınıyor tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Tekin, "Kayıt ücreti alınıyor ifadesi öğretmen, idareci arkadaşlarımızı zan altında bırakabilecek ciddi itham. Çünkü kayıt yaptıracakları okul mekanizması yok. Hal böyle iken kayıt ücreti isteniyor denmesi biraz abes açıkçası. Bunu kabul etmiyorum. Bunu okuldaki idarecilerimize karşı itibar sarsıcı bir söylem olarak değerlendiriyorum" dedi.
#Yusuf TekinHazırbulunuşluk sınavı, 2024 yılında öğrencilerin seviyesini belirlemek için uygulanacak. Eğitim öğretim süreci için son derece önemli olan hazırbulunuşluk, öğrenme öğretme sisteminin önemli bir girdisidir. Eğitimde yeni bir davranış değişikliğinin meydana gelebilmesi öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyine bağlıdır. Bu nedenle öğrencinin kazanacağı yeni davranış için birtakım bilişsel, duyuşsal ve devinişsel davranışlara sahip olması gerekir. Peki, Hazır bulunuşluk sınavı nedir, zorunlu mu? İşte, o detaylar
#Hazır BulunuşlukMünih Türk-Alman Velileri İnisiyatifi Derneği Başkanı Gonca Onal, 2024/2025 eğitim-öğretim yılına dair değerlendirmelerde bulundu. “Bavyera’da yaşayan Türk-Alman toplumu olarak, yeni eğitim-öğretim yılına büyük bir heyecan ve umutla başlıyoruz” diyen Onal, dernek olarak çocukların akademik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Onal, “Eğitim, çocuklarımızın sadece bilgi değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları için en önemli araçtır” diye konuştu.
#MünihTürk Millî Eğitim Bakanlığı’nın vaziyeti iyi değil; ancak ne Bakanlığı ne memurları hatta ne de bakanları tek tek suçlamamız mümkün değil. Çünkü iki seneden fazla hiçbir Millî Eğitim Bakanı iş başında kalmadı. İnsanlar, çocuklarının aynı anda 2-3 dil öğrenmesini, spor yapmasını, iyi matematik ve Türkçe öğrenmesini istiyorlar. Bunları temin edemezseniz; yetişmemiş nesillerle ne demokrasiyi ne Türkiye’nin kalifiye sınıflarını yaratabilirsiniz.
#Türk Millî Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dün ‘Anadolu Ajansı Editör Masası’ programında, yeni eğitim-öğretim yılı hazırlıklarından, yeni müfredatın nasıl uygulanacağına, yeni ders kitaplarının içeriklerinden ‘Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’ne kadar eğitim gündeminde merak edilen konuları cevapladı.
#Yusuf TekinMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yaklaşık 17 milyon öğrencinin kesin kayıt işlemleri tamamlandı. Bilgiye erişimin kolay olduğu bu günlerde artık çocuklarımız okullarda aldıkları bilgiyle tatmin olmuyorlar. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile beceri temelli yaklaşımla müfredatımız yaklaşık yüzde 35 civarında hafiflemiş olacak” dedi.
#Milli Eğitim BakanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu diploma alma ve sancak devir teslim törenine katıldı. Filistin'e desteğin Türkiye için önemine vurgu yapan Erdoğan, "Kudüs'e sırtımızı nasıl dönebiliriz. Kim Kudüs'ten bize ne diyorsa bu milletin tarihini bilmiyor demektir. Yan yana şehit olduğumuz kardeşlerimizle aramıza kim duvar örebilir. Gazi Mustafa Kemal'in, düşman postalı değdirmemek için mücadele ettiği Filistin topraklarına biz gözlerimizi nasıl kapatabiliriz." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip Erdoğan