Paylaş
En son Kartal dünyaya geldikten sonra yazı yazmış ve sonrasında hayatın temposuna ayak uydurarak yazılara uzun bir ara vermiştim. Geçen süreçte her baba gibi farklı tecrübeler edinip, baba olmayı hala öğrenmeye devam ediyorum.
Kartal’ın gelecekte alacağı eğitim ve hatta Türkiye’deki eğitim sistemiyle ilgili duyduğum kaygılardan dolayı 15 Ağustos 2017’de aşağıdaki mektubu BİMER’den gönderdim. 1 yıldan fazla geçen zamanda BİMER’in adı değişti CİMER oldu. Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’dı şimdi ise yeni bakanımız Ziya Selçuk oldu. Ben de cevap alamadığım mektubumu yineledim. Şimdi sizlerle yazmış olduğum mektubu ve gelen cevabı olduğu gibi paylaşıyorum. Doğrusu kendi adıma cevap alabilmek umut verici bir gelişme olup, böylesine tatmin edici bir cevap almak ise mutluluk verdi.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk,
Öncelikle ben 31 yaşında Müslüman, Milliyetçi, Cumhuriyetçi ve Vatanını seven bir Türk genciyim. Hiçbir siyasi görüşe dayanmadan bu mektubun size iletilmesi umuduyla yazıyorum.
3 yaşında bir oğlum var ve geleceğinde alacağı eğitim konusunda duymuş olduğum endişelerden dolayı rahatsızım. Ülkemiz doğal zenginlikleriyle, 3 tarafı denizlerle kaplı olup, aynı zaman da Marmara Denizi gibi iç denize sahip bir coğrafyada yer alan ülkemizden yüzme şampiyonları, yüksek dağlarımızın olduğu yerlerden kayak şampiyonları çıkarmamız gerektiğini düşünmekteyim.
Beden dersi gibi çoğu öğrencinin boş geçen ders olarak gördüğü ders yerine, devlet okullarında en azından sahil şeridindeki şehirlerimizde beden dersi yerine yüzme dersleri, yüksek dağlarımızın yer aldığı Erzurum, Kayseri, Bursa, Van, Ağrı, Kars gibi şehirlerimizde kayak dersleri öğrencilerimize imkânlar dâhilinde verilse, ülkemizin gelecekte elde edebileceği başarılar açısından çok daha iyi olmaz mı?
İç Anadolu da yer alan şehirlerimizde gençlerimizi olimpiyatlara, güreşe, atletizme, futbola, basketbola, voleybola teşvik edip yönlendirsek çok daha güzel olmaz mı?
Müzik dersinde şimdiye kadar tüm öğrencilere zorla flüt çalmayı öğrenmeye zorladık durdurduk. Bugüne kadar flütle ilgili olarak başarı elde edebilmiş tek bir Türk var mıdır? Belki çocuğumuzun bağlama, piyano çalmaya yeteneği ya da merakı var. Flüt çalmak yerine çocuklarımızın müziğe mi yoksa spora, resim yapmaya, sanata, bilime hangi dalda yetenekleri varsa o alanda ilerletmeye çalışmıyor, teşvik etmiyoruz?
Tek bir üniversite sınavını kazanabilmek için çocuklarımız yıllarca didinip çalışıyor ancak o gün başarısız olurlarsa sanki hayatlarının kararacağını sanarak yetişiyorlar. Globalleşen dünya da örnek alınacak ve ülkemizde uygulanabilecek birçok eğitim sistemi varken sürekli kendi eğitim sistemimizle oynayarak çocuklarımızın geleceğiyle oynamak nedendir?
Çocuklarımıza eğitim hayatlarının ilk yıllarında uygulamalı olarak trafik kuralları ve çevre eğitimi, milli güvenlik ve sağlık, din ve ahlak bilgisi eğitimlerini önce biz aileler sonrasında ise tamamlayıcı olarak okullarda alanlarında deneyimli ve tecrübeli öğretmenlerimiz tarafından verilmesi gerekmektedir.
Ülkemizdeki birçok ziraat mühendisi gencimiz artık okudukları bölümlerin dışında bankalarda, fabrikalarda, özel şirketlerde bambaşka işlerde çalışmakta, hayatlarını devam ettirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu gerçekleri görmezden gelmek artık mümkün olmamaktadır. Eğitim sistemimizde köklü ve ciddi bir değişimin gereklilikleri doğmuştur. Tüm dershaneler özel okullara çevrilmiş ve eğitim artık bir sektör, ticaret kapısı olarak görülmekte bundan dolayı da eğitim kalitesinde ciddi bir düşüş yaşanmaktadır.
Bu konuların Milli Eğitim Bakanlığında komisyon kurularak Profesörler, Öğretmenler, Öğrenciler ve velilerinde görüşleri alınarak çok daha sağlıklı bir eğitim sisteminin temellerinin oluşturulmasına yardımcı olacağı kanaatindeyim.
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 15.08.2017 tarihinde yapmış olduğunuz 1701186213 sayılı başvurunuz 22.10.2018 tarihinde PROGRAMLAR VE ÖĞRETİM MATERYALLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmıştır:
Sayın İlgili,
Bakanlığımızın eğitim politikaları ve öncelikleri; öğrencilerimizin millî, manevi, evrensel değerlere sahip; hem akademik hem de sosyal anlamda başarılı olabilen; teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilen; kendisine, toplumuna ve farklı kültürlere karşı yüksek düzeyde farkındalıkla saygı duymayı başarabilen hayata hazır, mutlu ve sağlıklı bireyler yetişmesini sağlamaktır.
Başvurunuzda yer alan konularla ilgili Bakanlığımızın devam eden çalışmaları tamamlanmıştır. Bakanlığımıza bağlı okullarımızdaki öğrencilerimize hem akademik hem de sosyal kültürel, sportif ve sanatsal yönden gelişimini sağlayacak şekilde eğitimin sunulması kurumumuz için önem arz etmektedir. Buna göre, ilkokul ve ortaokullarda uygulanan öğretim programları, temel becerileri içerisine alan ve değerler eğitimine önem veren bir yaklaşım içerisinde sade ve yaşamla ilişkilendirilebilir şekilde güncellenmiş olup 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren tüm sınıflarda uygulanmaya başlanmıştır.
Öğretim programlarına uygun, içeriği zengin, daha nitelikli ve öğrencilerimizin severek kullanabilecekleri şekilde hazırlanmasına özen gösterilen ders kitaplarının da öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı sağlanmış ayrıca http://www.eba.gov.tr/ İnternet adresinde yayınlanmıştır. Güncellenen zorunlu ve seçmeli müzik dersi öğretim programlarında; erken yaşlardan başlayarak doğru müzik bilgisi kazandırılması amaçlanmış öz müziğimize ve kültürümüze yönelik her sınıf düzeyinde birçok kazanıma yer verilmiştir.
Bu bağlamda, Seçmeli Müzik Dersi Öğretim Programı, Genel Müzik Eğitimi, Bağlama (Saz), Gitar, Keman, Piyano, Türk Halk Müziği Koro ve Ut olmak üzere yedi modülden oluşturulmuştur. Bununla birlikte ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda haftada 2 ders saati seçmeli olarak uygulanmakta olan Spor ve Fiziki Etkinlikler Dersi Öğretim Programı da Okçuluk, Basketbol, Atletizm, Yüzme, Tenis, Bisiklet modüllerinden oluşturulmuştur. Öğretim programları ile okutulan ders kitaplarının hazırlık sürecinde akademik tecrübesi bulunan akademisyenler ile alanında uzman ve dersi okutan öğretmenlerimiz görevlendirilmişlerdir.
Bununla birlikte başvurunuz devam eden çalışmalarda öneri olarak değerlendirilmek üzere bilgi edinilmiştir.
Paylaş