Güncelleme Tarihi:
MEB’in 1 trilyon 90 milyar 229 milyon 668 bin liralık 2024 bütçesini Meclis Plan-Bütçe Komisyonu’na sunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özetle şunları söyledi:
SEÇMELİ DERS SAYISI ARTTI
“Eğitim sistemimizi, kendini tanımanın ve iyi insan olmanın şartlarını içeren bir özgürleşme süreci olarak yapılandırıyoruz. İlköğretim seviyesinde oyun ve oyun etkinlikleri, matematik ve bilim uygulamaları, robotik kodlama, yapay zekâ uygulamaları ve geleneksel sanatlar gibi 16 adet seçmeli dersi, ortaöğretim seviyesinde de bilişim teknolojileri ve yazılım, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği, temel hukuk bilgisi, Türk düşünce tarihi, metin tahlilleri gibi 18 seçmeli dersi öğrencilerimizin tercihine sunduk. Ayrıca tüm öğrencilerimiz ortaöğretim süresi boyunca en az 40 saatlik sosyal sorumluluk programı çalışmalarını yerine getireceklerdir.
MENTORLUK VERİLECEK
Devamsızlık ve erken okul terki riski taşıyan öğrencilerin devam ettiği okullara yönelik ‘önleme müdahale komisyonları’ kurduk. Ayrıca görsel sanatlar, müzik, drama/performans sanatları, atölye çalışmaları, telafi/yetiştirme sınıfları ve mentorluk hizmetleri gibi okul içi ve okul dışı eğitim etkinliklerinden oluşan entegre bir önleme, müdahale ve telafi modeli geliştirme çalışmaları içerisindeyiz.”
PROFESÖRLERİN ÜÇTE BİRİ KADIN
Türkiye’de öğretim elemanı sayısının geçen yıl 184 bin 702 kişiye çıktığını belirten Bakan Tekin, şu bilgileri verdi: “1984 yılına 6 bin 826 olan öğretim üyesi sayısı 2022 yılında 93 bin 813’e yükselmiştir. Toplam öğretim elemanlarının yüzde 45’i (84 bin 555) kadın, yüzde 54’ü (100 bin 147) ise erkektir. Profesör unvanına sahip öğretim üyelerin üçte biri kadındır.”