Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkDopamin bağımlılığı ve dopamin diyeti kavramlarının önemi her geçen gün artıyor. Özellikle de sanal oyun bağımlılığı, çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri olunca, bu iki kavram aileler tarafından oldukça fazla araştırılıyor. Gelin, bugün uzun yaz tatili sonrasında okula başlayacak çocuklarında dopamin bağımlılığı olup olmadığını düşünen ebeveynler için biraz bu konuyu mercek altına alalım.
#DopaminSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki Kabine Toplantısının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerde 35 bin 418 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
#DepremTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı Topuz‘Gözlemevi’ başlıklı sergiyle Çoruh Nehri’ne bakan kıraç tepedeki Baksı Müzesi’ne konuk olan usta heykelci Osman Dinç, “Benim eserlerim aslında doğada olan şeylerin, tohumların birer soyutlaması. Biz doğanın kendisiyiz. ‘Gözlemevi’yle etrafımızda, bizi kuşatan tüm çevreye bakmış oluyoruz” diyor.
#Osman DinçTürkiye yoğun kar yağışının etkisi altında... Kar nedeniyle 55 ilde eğitime ara verilirken Meteoroloji hava durumu raporunda yeni uyarılarda bulundu. Son rapora göre bugün Marmara’nın doğusu, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde kar yağışı bekleniyor. Yağışların, Batı ve Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Anadolu’nun güneyi, Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli ve yoğun kar şeklinde olacağı duyuruldu. İstanbul'da da dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı bugün aralıklarla sürecek. İşte bugün okulların tatil olduğu iller ve yeni hava durumu raporu...
#Meteoroloji2 yıl önce Agatha Christie'nin ölümsüz eserinden uyarlanan ‘’On Kişiydiler’’ oyunuyla ilk kez tiyatro sahnesine çıkan Ediz Hun, galasının ardından 'salgın yüzünden' sahnelenemeyen oyunuyla yeniden buluştu. 81 yaşındaki usta sanatçı gelişen sinema sektörünün yanı sıra siyaset yıllarını ve anılarını hurriyet.com.tr’ye anlattı. Yoklukla geçen çocukluk yılları, Başbakan Yardımcısından gelen bakanlık teklifi, günümüzde en çok beğendiği yönetmen, Yeşilçam’ın akıbeti, ‘robot’ aktörler, hayatı boyunca unutamadığı ‘orkide’ çiçeği… İşte arşivlik bir söyleşi…
#Ediz HunÖğrenciler hayallerini süsleyen üniversitelere gidebilmek için yoğun bir maratonu geride bıraktı. Şimdi artık tercih zamanı. Kampüsler yeni gelecek öğrencileri beklerken okul yönetimleri de 2021-2022 akademik yılı için hazırlıklara başladı. Biz de üniversitelerin rektörlerinden üniversite hayatının ne demek olduğu ve gençlere neler katacağına yönelik görüş aldık.
#RektörlerdenKarnet notlarınının belirlenme yöntemi ve karnelerin ne zaman dağıtılacağı hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) önemli bir açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, pandemi dolayısıyla geçilen uzaktan eğitim sürecinin sınavların uygulanmasını zorlaştırdığı ve bu nedenle karne notlarının belirlenmesinde farklı sistemlerin kullanılabileceği ifade edildi. MEB, açıklamasında karneler ne zaman ve nasıl verilecek sorusuna da yanıt verdi. İşte, o açıklamalar
#KarneCOVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BursaUzaktan eğitim süreci için geri sayım devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), üç haftalık uzaktan eğitim sürecinde, tüm öğretmenler tarafından canlı ders uygulamalarının gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Peki, uzaktan eğitim ne zaman başlayacak? Üç hafta sürecek uzaktan eğitim nasıl olacak? İşte uzaktan eğitim süreci hakkında bilgiler...
#Uzaktan EğitimLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsBu yıl yüzde 50’den fazla artışla 1 milyon 800 bin öğrencinin gireceği LGS (Liselere Giriş Sınavı) sadece öğrencileri değil ailelerini, özellikle de annelerini yoğun strese sokmuş durumda. Durum ciddi çünkü uykuları kaçan, asabı bozuk yaklaşık 2 milyon insandan bahsediyoruz. Aralarında menopoza giren de var, İstanbul’un bir yakasından diğer yakasına taşınan da...
#ÖĞRENCİ26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Güç Odaklarının Mücadelesi’ kitabının devamını yazarken bu kez 1923 ile 1961 arasındaki güç odaklarının izini sürdü. İlker Başbuğ ile “Aydınlarla halk arasında niçin bir türlü kültürel bağ oluşmadı? Türk devrimi felsefesi hangi düşünce üzerine kuruldu? Atatürk devrimlerinin gereğince anlatılamamasının nedeni milli burjuvazi eksiği mi? Şeyh Said İsyanı hangi devletin desteğiyle çıktı? 27 Mayıs darbe miydi, ihtilal mi?” sorularına yanıt aradık.
#GazetehaberleriYaz tatilinin başlamasına az kaldı. 18 milyon öğrenci, 14 Haziran’da karnelerini alarak üç aylık tatile çıkacak. Karnenin anne-babayı da değerlendirdiğini vurgulayan uzmanlar, notları iyi olan çocuklar kadar ‘zayıfı’ bulunanların da teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: “Ancak bu pahalı bir ödül olmamalı.” Ayrıca yazı verimli geçirmek için önerilerde bulunmayı da ihmal etmiyorlar.
#Gazetehaberleri100 yıl önce bugün Cumhuriyet’in ilk adımı atıldı. Mustafa Kemal, Samsun’a indiğinde sadece Milli Mücadele’yi değil, modern bir ülkeyi de planlamaya başlamıştı. O kahramanlar önce bağımsızlığımızı kazandılar.
#AtatürkAlzheimer hastalığının insan beynine 25 yıl öncesinde yerleştiğini belirten Nöroloji Uzmanı ve Sinirbilimci Uzm. Dr. Selen Gür Özmen, “Alzheimer hastasının son 25 senesinde beynindeki patolojiler, yavaş yavaş oluşmuştur ve süreç sonuna ulaştıktan, tüm patolojiler beyne oturduktan sonra, unutkanlıklar başlamıştır” dedi.
#AlzheimerMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, AA Editör Masası’na konuk oldu. 2023 Eğitim Vizyonu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, merkezi sınavda öğrencilerin sürprizle karşılaşmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, 'Seneye sınav daha az stresli, ne olduğu belli olan, çocukların neye çalışacağını bildiği bir düzen söz konusu' dedi.
#MEBSıra dışı bir sınıf öğretmeni olarak tanıdık Ahmet Naç’ı. Klasik bir ilkokul sınıfını harikalar diyarına çevirmesini ve öğrencileriyle gerçekleştirdiği farklı ders yöntemlerini konuşurken, Atatürk’ü en iyi anlatan boyacı öğretmen unvanıyla da gündemimize oturdu adeta. Ahmet Naç, ne olacağına karar veremeyince, bütün meslekleri aynı anda yapabileceği tek iş olarak gördüğü öğretmenliği seçerek, öğrencilerinin hayatına dokunmaya devam ediyor.
#BursaCumhurbaşkanı Erdoğan, isim vermeden Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a yüklendi: "Birçok Batı ülkesi kendi iç sorunlarını perdelemek için adeta bu işe benzin döküyor. Çok temizler ya. Ahlaksızlığın daniskası onlarda. Katliamların daniskasını onlar yaptılar. Utanmadan, sıkılmadan buradan kalkıp fatura kesiyorlar. Geçen birisine söyledim telefonda. Siz Cezayir'de 5 milyon insanı katletmediniz mi? Sadece orası mı, Ruanda'da katlettiniz. Hesabını verdiler mi? Vermediler." Erdoğan, "Batılı güçlerin işin ucu çıkarlarına dokununca neler yaptıklarını, ortalığı nasıl ayağa kaldırdıklarını hepimiz görüyoruz. Mesele, petrol, altın, elmas, pazar payı olunca bu ülkelerin adeta kan kokusu almış köpek balığı gibi binlerce kilometre öteden koşup geldiklerini biz çok iyi biliyoruz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKadınların toplumsal yaşamdaki güçlü seslerini duyurmak ve ilham veren hikayelerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla yola çıkan “Kadının Gücü Konferansı” düzenlendi. Hurriyet.com.tr, Raffles İstanbul’da gün boyu süren etkinlikten canlı yayınlarla konuşmaları aktardı.
#Kadının Gücü2018 yıllık burç yorumlarınız... 2018 yılında burcunuzu neler bekliyor? Astrolog Aygül Aydın, aşktan kariyere, sağlıktan paraya kadar 2018'de burcunuzu nelerin beklediğini anlattı. İşte 2018 Koç burcu, Boğa burcu, İkizler burcu, Yengeç burcu, Aslan burcu, Başak burcu, Terazi burcu, Akrep burcu, Yay burcu, Oğlak burcu, Kova burcu, Balık burcu yıllık burç yorumları!
#2018 Burç Yorumları24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında farklı öğretmen hikayeleri geliyor. Bunlar arasında köy okullarında öğretmenliğin yanı sıra soba yakıp öğrencilerini bekleyen de var, önce aileleri okula alıştırıp sonra çocukları eğitime kazandıran da var.
#Öğretmen