Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından birinci dönem ara tatil tarihleri 11-15 Kasım 2024 olarak belirlenmiş ve beklenen tarih de gelmiştir. Bu hafta itibariyle okullar bir hafta süreyle tatile girmiştir. Gerçekte eğitim öğretime verilen molalar çocuklar, öğretmenler ve aileler için rutinin bozulması, kısa süreliğine de olsa günlük yaşamın yeniden düzenlenmesi anlamına gelmesi olarak yorumlanabilir. Bu noktada tatil planlarının yapılması önemli.
#Konuk Yazar'An', 'na', 'ana', 'anna', 'nana'... Bugünlerde 1 milyonu aşkın ilkokul birinci sınıf öğrencisinin evinden bu sesler yükseliyor. Değişen müfredatla okuma yazma öğrenmeye çalışan öğrenciler, ilk önce a,n,e seslerini görüyor, ardından bunları birleştirerek “an,ne” gibi hecelemeye başlıyor. Heceler de kelimelere dönüşüyor. Ardından “anne ete nane at” gibi cümleler çıkıyor. İlk okuduğu ve yazdığı “Ali bak” olan nesil için çocuklarının bu yöntemle eğitim alması ilginç bir deneyime dönüşüyor. Ancak çocuğunun bu işin mantığını kavraması için durmadan aynı sesleri tekrar ediyor olması anni babaları kaygılandırıyor.
#Prof. Dr. Vesile AlkanOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarMezuna kalmak genellikle üniversite giriş sınavı gibi büyük sınavlarda başarılı olmak için bir yıl veya daha fazla süre çalışmayı ifade eder. Mezuna kalmak, genellikle sınavda istediği başarıyı elde edemeyen kişilerin, bir yıl daha çalışarak yeniden denemeyi seçmesi anlamına gelir.
#Konuk YazarYaz mevsiminin bitişiyle, yeni bir okul yılının başlaması pek çok aile için hem heyecan verici hem de hazırlık gerektiren bir süreç. Özellikle ebeveynler için, çocuklarının ihtiyaçlarına doğru zamanda uyum sağlamak, onların okul hayatına sorunsuz bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmanın temel anahtarlarından biri. Peki, hangi eğitim kademesindeyken çocukları nasıl destekleyebilirsiniz?
#Konuk YazarEğitim, bir değer kazandırma süreci olarak tanımlanabilir. Değer, insanın hem kendisi hem de çevresiyle ilişkilerinde düşünce, duygu ve davranışlarını biçimlendiren bir olgu. Bireylere şahsiyet, yani kişilik, karakter, kimlik kazandırdığı gibi toplumsal yapının da önemli belirleyicisi. Davranış bilimciler ve sosyal psikologlar değerlerin bir yandan bireysel tutum ve davranışları, bilişsel süreçleri etkilediğini, diğer yandan toplumun kültürel kalıplarıyla etkileşimde bulunduğunu ve onları yansıttığını belirttiler. Onun için değer, bir kişi ya da bir topluluğun ideal kabul ettiği var olma ya da hareket etme tarzıdır.
#Konuk YazarÜniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKSFormasyon kalktı mı sorusu, üniversite tercih dönemi dolayısıyla merak ediliyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) pedagojik formasyon eğitimine ilişkin aldığı kararları üniversitelere bildirdi. Yükseköğretim Genel Kurulu’nda alınan kararlara göre, öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde ve örgün eğitimdeki öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek. Öğrenciler, formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersleri üçüncü yarıyıldan itibaren alabilecek.
#Formasyon8-9 Haziran’da uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından, bu yıl Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ikinci öğretim programlarının tamamını kapatması, ayrıca pek çok bölümde kontenjan azaltmasına gitmesi özellikle sözel ve eşit ağırlık tercihlerini daha da kritik hale getirdi.
#Konuk YazarÖğrencilerimiz yorucu ve tempolu bir yılın ardından nihayet sınavlarını tamamladı. Artık ne oldu, neden oldu, nasıl oldu gibi soruları sormanın çok da bir anlamı yok. Bundan sonraki artık öğrenciler süreçte yaz tatilinde biraz dinlenmeli, sevdikleri aktiviteleri yapmalı, aileleriyle birlikte zaman geçirmeli. Ve tabi en önemlisi mümkünse kitap okumalılar.
#Konuk YazarLGS'de son gün ne yapılır sorusu, sınava saatler kala pek çok öğrencinin odak noktası oldu. Pek çok aday, LGS için hazırlıklarını tamamlarken, son gün neler yapılabileceğine dair detayları sorgulamaya başladı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda yarın bir milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencisi ter dökecek. Peki, LGS son günü ne yapılır? LGS'de son gün neler yapılmalı? Uzman isimlerden önemli öneriler
#Liselere Geçiş SistemiÇocuklarımızın hayatı için çok önemli bir sınav olan LGS kapımızda. 'Sınav' kelimesinin tek başına kullanılması bile bazen insanın heyecanlanmasına ya da kaygı duymasına neden olabiliyor. Duyguların yaşamımızda davranışlarımıza yön vermek gibi çok önemli rolleri vardır.
#Konuk Yazar3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) iki haftadan az bir süre kaldı. 8 Haziran’da Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran’da sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra ise Yabancı Dil Testleri (YDT) uygulanacak. Sınava sayılı günlerin kalması adaylar için de stresin artması anlamına geliyor. Ancak uzmanlar bu yılın üniversite adaylarını uyarıyor: “Bütün yıl yaptığınız sınava hazırlığın ardından bu süreçte yorgun hissedebilirsiniz ancak kendinizi yetersiz hissetmeyin.”
#YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları SınavıHacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Anneler Günü etkinliği kapsamında, "Evrensel Bir Bağ Olarak Annelik" paneli düzenledi. Etkinlik boyunca, terörle mücadelede annelerin rolü, Filistin ve Ukrayna'daki annelerin yaşadığı acılar ve dayanışma örnekleri paylaşıldı.
#Anneler GünüŞiddetin her geçen gün, toplumun her kesiminde, kurumlarında artarak devam ettiği gözlemleniyor. Şiddetin görüldüğü kurumların başında da okullar geliyor. Geçmiş yıllarda Türkiye’de öğretmenin öğrenciye, öğrencinin öğrenciye uyguladığı şiddet türleri konuşulurken, günümüzde ise öğrencinin öğretmene yönelik uyguladığı şiddet haberleri sıklıkla görülmeye başlandı.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ başlığıyla hazırlanan yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için MEB’in internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.
#MüfredatÜniversite öğrencileri derslerde artık not almıyor, sınıftaki tahtanın fotoğrafını çekmekle yetiniyor. Telefonların girmesinin yasak olduğu ortaokul ve liselerde ise öğrenciler öğretmenden tahtadaki ders notlarını watsapp grubundan paylaşmasını istiyor. Eğitimciler, uzun zamandır öğrenciler tarafından uygulanan bu tür yöntemlerin pandemiden sonra arttığına dikkat çekiyor.
#Üniversite Öğrencileriİyi bir lisede eğitim almak isteyen öğrenciler için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran’a yapılacak. Başvuruları bugün bitecek sınava yaklaşık iki ay kaldı. Bu yıl sınava nasıl hazırlanması gerektiğini sorduğumuz uzmanlar, adayların bu süreçte sadece odaya kapanarak soru çözmesinin doğru olmadığını söylüyor.
#LGSHukuk fakültesi öğrencisi sınavda yapay zekâdan kopya aldığı gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Öğrencinin iddiasına göre okul yönetimi sınav kâğıdını yapay zekâya gösterip “Bunu sen mi yazdın?” diye sordu. Yapay zekâ da “Evet” dedi. Öğrenci mahkemeye başvurdu.
#Yapay Zeka