LGS yarın yapılıyor... 1 milyon aday ter dökecek

Güncelleme Tarihi:

LGS yarın yapılıyor... 1 milyon aday ter dökecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2024 07:00

8’inci sınıf öğrencisi 1 milyon 38 bin 192 adayın başvurduğu Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav yarın yapılacak. Adaylar için heyecanın kontrol edilmesi gereken bu kritik günde sınav için hazır olmak da çok önemli.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamaya göre; sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde, 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okuldaki 35 salonda yapılacak. Ayrıca özel durumları dolayısıyla 187 öğrenci evde veya hastanede sınava alınacak. Görme engelli 82, az gören 292 öğrenciye yönelik de gerekli tedbirler alındı.

SINAV İKİ OTURUMDA YAPILACAK
Geçen yıl LGS’de deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru sorulmuştu. Bu yıl 8’nci sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak. İki oturum hâlinde uygulanacak sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve oturumlar aynı gün tamamlanacak. Merkezî sınavın birinci oturumu 09.30, ikinci oturumu 11.30’da başlayacak. İlk oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşup süresi 75 dakika olacak. 40 soruluk sayısal alandan oluşan ikinci oturum ise 80 dakika sürecek. Birinci oturumda, 8’inci sınıf Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil; ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden sorular sorulacak.

Haberin Devamı

SINAV GİRİŞ BELGESİ OLMAYAN SINAVA GİREMEYECEK
Adayların, elektronik ortamda okul müdürlüklerince onaylı ‘sınav giriş belgesinde’ öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alıyor. Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunması gerek. Adayların sınava fotoğraflı giriş belgeleri ve geçerli kimlik belgeleri ile kabul edilecek. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayanlar sınava alınmayacak.

SU SERBEST, TELEFON YASAK
Öğrencilerin sınava gelirken yanlarında fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurması gerekiyor. Ayrıca adayların sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirmesi serbest. Diğer yandan adaylar, sınav salonlarına alınırken üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar hariç, çanta, cüzdan, cep telefonu, kamera gibi dijital araçlar, depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, takılar, sözlük, kağıt kitap gibi ders materyalleri ile delici ve kesici aletlerle sınav binasına alınmayacak. Bu araçların sınav anında öğrencinin yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle sınavı geçersiz sayılacak.

Haberin Devamı

15 DAKİKA GEÇ KALAN SINAVA GİREMEYECEK
Sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde sınav binasına gelen adaylar sınav görevlilerin uygun görmesi halinde sınava alınabilecek. Bu öğrencilere ek süre verilmeyecek ancak 15 dakikadan sonra gelen öğrencileri sınava alınmayacak. Tüm adayların için sınavın ilk 30 ve son 15 dakikasında sınav salonundan çıkması ise yasak.

SONUÇLAR 28 HAZİRAN’DA
Sınav sonuçları 28 Haziran’da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanacak. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek. Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, sonuçların yayımlanmasından itibaren en geç 5 iş günü içinde MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) resmî

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA ULAŞIM ÜCRETSİZ
İstanbul’da yarın LGS ve Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (YDUS) girecek kişiselleştirilmiş İstanbulkart sahiplerine toplu ulaşım ücretsiz olacak. İstanbulkart entegrasyonuna dahil toplu ulaşım araçlarında geçerli olacak imkandan öğrenci ve öğretim görevlileri yararlanabilecek. Sınav başlangıcının 2 saat öncesinden başlayan ücretsiz ulaşım imkanı, sınav bitişinin 2 saat sonrasına kadar devam edecek.

SON GÜNÜ BUNLARA DİKKAT EDİN!
Prof. Dr. Erten Gökçe-Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı
1) Sınava değil başarıya odaklanın.
2) Uykunuzu alarak dinlenmiş olmaya özen gösterin.
3) Beslenmeye dikkat edin. Önceki beslenme alışkanlığından farklı yiyecek ve içecekler tüketmeyin.
4) Sınav sabah her zaman olduğu gibi özenli bir kahvaltı yapın.
5) Sınava giderken kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler tercih edin.
6) Odaklanmayı ve rahatlamayı sağlayacak nefes alıştırmaları yapın
7) Kaygı bulaşıcı olduğundan kaygınızı artıran kişilerden olabildiğince uzak olmaya özen gösterin.
8) Sınavdan en az bir saat önce gereken belgelerinle sınav yerinde hazır olun
9) Sınav süresince asla pes etmemeli, son saniyeye kadar elinden gelenin en iyisini yapmaya çabalayın. “Hiçbir şey yapamayacağım, başaramayacağım” gibi negatif cümleleri olumlu düşüncelerle değiştirin.
10) Sınavın aslında bir sonuç değil hedefe ulaştıran bir araç olduğunu unutmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!