Almanya’daki öğrenci sayısının 2035 yılına kadar 1 milyon artacağını belirten eğitim sendikası, önlem alınmazsa ciddi bir öğretmen açığı oluşacağı uyarısında bulundu. Sendika, şu an bile ülke genelinde 40 bin öğretmen açığı olduğunu açıkladı.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da kalifiye açığı her alanda kendini hissettiriyor. Başta bilgisayar yazılım, hasta ve yaşlı bakımı ve ara meslek elemanlarındaki açığın yanı sıra Berlin eyaletinde eğitim alanında ciddi bir eğitmen açığı ortaya çıktı.
#Yabancı Kalifiye ÖğretmenlerAlmanya’da ilkokul dördüncü sınıf öğrencileri arasında yapılan araştırma, okul ve yazma becerilerinin son 10 yıla göre gerilediğini ortaya koydu. Almanya Eğitim Bakanları Konferansı (KMK) adına yapılan araştırmada, aynı şekilde matematik derslerinde de gerileme olduğu tespit edildi. Araştırma, 5 yıl arayla ilkokul öğrencilerinin seviyesinin tespit edilmesi ve önceki yıllara göre eğitimdeki durumun kıyaslanabilmesi amacıyla gerçekleştiriliyor.
#AlmanyaAlmanya’da öğretmen açığı giderek eğitim için ciddi bir problem olmaya başladı. Eğitim Bakanları Konferansı, 2035 yılına kadar en az 23 bin 800 öğretmen açığı olacağını öngörüyor. Federal İstatistik Ofisi’ne göre, son yıllarda öğretmen olmak için eğitim bilimleri fakültesine başlayanların sayısı arttı ancak lisansüstü öğretmen sayısı önemli ölçüde azaldı.
#Eğitim Bakanları KonferansıAlmanya’da yaz tatili sonuna yaklaşırken, okulların açılmasıyla birlikte normal eğitime nasıl devam edileceği merakla bekleniyor. Artan vaka sayıları ve insidans değerlerine dikkat çeken Robert Koch Enstitüsü (RKI), geçtiğimiz eğitim sezonunda olduğu gibi radikal karantina kararı önerdi.
#AlmanyaAlman Öğretmenler Birliği, Noel tatili sonrası okulların normal eğitime başlayacağına inanmıyor. Korona salgınının etkisini sürdüreceğini düşünen birlik, sınıf mevcudunu düşürmenin de yüz yüze derslerin yapılmasını sağlayamayacağını açıkladı.
#Alman Öğretmenler BirliğiAlmanya’da 2 Kasım’dan beri sıkı kurallar uygulanmasına rağmen vakaların artışı durmuyor. Buna göre Robert Koç Entitüsü son 24 saatte vaka sayısını 15 bin 332 olarak açıkladı. Artan vakalar arasında öğretmen ve öğrencilerin olması velileri endişelendiriyor.
#AlmanyaTürkiye ile Almanya arasındaki bilimsel, kültürel ve teknolojik işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), öğrencilere iki dilli bir eğitim imkanı sağlıyor. Bir devlet üniversitesi olan TAÜ’de lisans düzeyindeki bütün programlarda, birinci yabancı dili Almanca olan liseler için özel bir kontenjan da bulunuyor.
#Türk-Alman ÜniversitesiMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ‘Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansı’nda Afrika ülkelerinin eğitim bakanlarıyla bir araya geldi. Açılış konuşmasını yapan Bakan Yılmaz, “Türkiye bir yönüyle Avrupa’da, bir yönüyle Asya’da ama bir yönüyle, en çok da gönlüyle Afrika’dadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Afrika Açılımı bugün başarıya ulaşmıştır. Afrika'nın başarısı insanlığın başarısıdır. Amacımız; Afrika ülkeleriyle eğitim alanındaki ilişkilerimizi geliştirmek, Afrika'daki FETÖ okullarının varlığıyla ilgili bilgilendirmek. 26 Afrika ülkesiyle imzalanmış, eğitim alanında 40 işbirliği anlaşmamız mevcuttur" dedi.
#Prof.Dr. Yekta SaraçAfrika ülkelerinin eğitim bakanları İstanbul’da buluştu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da katıldığı ‘Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansı’nda ülkeler eğitim deneyimlerini paylaştı. Açılış konuşmasını yapan Bakan Yılmaz, “Afkira ile geçmişten gelen ilişkilerimiz ve bağlarımız, ortak insani değerlerimiz, tarihi ve coğrafi yakınlığımız Türkiye’yi Afrika ülkelerinin sadece dostu değil aynı zamanda konusu yapmaktadır. Türkiye bir yönüyle Avrupa’da, bir yönüyle Asya’da ama bir yönüyle, en çok da gönlüyle Afrika’dadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Afrika Açılımı bugün başarıya ulaşmıştır. Afrika'nın başarısı insanlığın başarısıdır” dedi.
#EğitimDeutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Ankara ile Berlin arasında yaşanan gerilim, Almanya’da Türk konsoloslukları tarafından organize edilen ve Türkiye’nin gönderdiği öğretmenler tarafından verilen Türkçe derslerinin de mercek altına alınmasına neden oldu. Eyaletlerin eğitim bakanları, perşembe günü Berlin’de yaptıkları toplantıda Türkçe derslerini görüştü.
#Türkçe DersleriMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı’nda (SBS) yapılması planlanan değişiklikle ilgili açıklama yaptı. Avcı, “Çocukları test cenderesinden, çoktan seçmeli sistemden kurtaracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Açık uçlu sorularla yürüyen bir seçme daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz” dedi.
Almanya'da 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Denklik Yasası ile yabancı diplomaların tanınma ve denklik işlemleri, eyaletler arasında uyumlu hale getirilecek. Yeni yasanın getirdiği en önemli yenilik, denklik işlemleri için diploma sahiplerine başvuru hakkının tanınması olacak. Başvurular en geç üç ay içinde sonuçlandırılacak ve denklikte Alman vatandaşlığı şartı aranmayacak.
Almanya'da Eyaletler Meclisi, ülkede yaşayan 500 bin diplomalı göçmenin yüzünü güldürecek bir karar aldı. Eyaletler Meclisi'nin dünkü oturumunda kabul edilen ve 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yasaya göre, yabancı diplomaların denklik işlemleri en geç üç ay içinde sonuçlandırılacak.
Alman Bilim ve Eğitim Bakanı Annette Schavan, yurtdışında alınan diplomaların denklik işlemlerine ilişkin uygulama taslağının en kısa zamanda Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacağını söyledi. SPD milletvekili Swen Schulz, hükümet partilerini bu konuyu “savsaklamakla” suçladı.
Alman İslam Konferansı Başkanı Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "İslam dersi, imam yetiştirme gibi konularda beklemeyelim. Pratikte uygulamaya hemen geçmeliyiz" dedi. Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumu Devlet Bakanı Maria Böhmer, ZMD'ye Alman İslam Konferansı toplantılarına katılma çağrısında bulundu.