Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da yaşayıp da yurtdışında aldığı diplomaları tanınmadığı için sahip oldukları niteliklerinin altındaki işlerde çalışmak zorunda kalan 500 bin göçmene, öğrendikleri meslekte çalışma yolu açıldı. Bu yolu açan Federal Meclis'ten sonra Eyaletler Meclisi de, dünkü oturumunda aldığı kararla, yabancı diplomaların tanınmasına yönelik yasa teklifini onayladı.
Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz aylarda Federal Meclis'te oylanan yasa, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek. SPD'nin sunduğu ve bir dizi iyileştirmeler öngören değişiklik tasarısı ise kabul görmedi.
Önemli adım
Oylamadan önce Eyaletler Meclisi'nin dünkü oturumunda konuşan Federal Eğitim Bakanı Annette Schavan, yasanın uyuma yönelik önemli bir mesaj olacağını belirtirken, ekonominin ihtiyaç duyduğu kalifiye açığının giderilmesi için de önemli bir adım olduğunu söyledi. Bakan Schavan, böyle bir yasanın geciktiğini belirtirken, “Bu yasanın ülkemizde yaşayan vatandaşların yurtdışında aldıkları diplomalara ve başarılara saygı göstermek anlamına geldiğini düşünüyorum” dedi. Bakan Schavan, yasayla birlikte eyaletler arasında diplomaların denklik işlemlerine ilişkin farklı uygulamaların da ortadan kalkacağını da kaydetti.
Belge verilecek
Bu yönde hazırlanan geniş kapsamlı ilk yasa olduğuna dikkat çeken Bakan Schavan, diplomaların tanınması ve denklik işlemlerine ilişkin göre, Almanya ’ya gelen göçmenlerin diğer bir ülkede almış olduğu diplomalar en geç 3 ay içinde incelenerek bu ülkedeki diplomalarla denk hale getirilmek zorunda. İnceleme sonucunda Almanya dışında alınan diplomaların bu ülkedeki diplomalara denk olmadığı sonucuna varılması durumunda göçmenlere en azından böyle bir diploması bulunduğuna dair belge verileceği bildirildi. Yeni yasa ayrıca mevcut yabancı diploma potansiyelinin iş piyasasında değerlendirilmesi öngörülüyor.
Yabancı diplomalar tek bir elden ve Almanya genelinde aynı kriterlerle değerlendirilmesini öngören yasa tasarısı, 29 Eylül'de Federal Meclis'te yapılan oylamada kabul edilmişti.
Mevcut uygulama nasıl
Almanya'da halihazırda yabancı meslek, yüksek okul diplomalarının veya akademik derecelerin tanınması ve denklik işlemleri ve başvuru merkezleri eyaletler arasında farklılık arz ediyor.
Yurtdışında alınan meslek diplomasının tanınarak, mesleğini Almanya'da icra etmek isteyenler, ancak avukatlık, mali müşavirlik, hemşirelik gibi yasal olarak tanınan mesleklerden biri söz konusuysa, diplomasını tanıttırabilir.
Hangi yol izleniyor
Mevcut uygulamaya göre, bunun için şu yol izlenmeli: Öncelikle, yurtdışında alınan meslek diplomasının tanınması için bir prosedürün olup olmadığı, varsa bu işlemden sorumlu olan kurum belirlenmeli. Bunun için, "Yabancı Diplomaların Tanınmasına İlişkin Merkezi Bilgi Bankası"na (Zentralstelle für Auslaendisches Bildungswesen) ait www.anabin.de internet sitesine girip, "Almanya'da yetkili merciler" (Zustaendige Stellen in Deutschland) bölümü tıklanıp ilgili meslek dalına göre bilgi alınabilir. Ayrıca Alman Eğitim Bakanları Konferansı'nın (Kulturministeronferenz) internet sayfasında da, yabancı meslek diplomalarının tanınmasına ilişkin bilgiler mevcut. Söz konusu meslek dalına ilişkin diploma için herhangi bir tanıma prosedürü mevcut değilse, kişi doğrudan potansiyel bir işverene yabancı diplomasıyla başvurabilir.
Üniversite diplomaların tanınması
Yüksek öğrenim görmek ve üniversiteye kayıt işlemleri için yapılacak denklik işlemlerinde, yabancı diplomanın ve görülen derslerin tanınmasında, Alman yüksek okulları yetkilidir.
Yurtdışında alınan akamedik derecenin kullanılması amacıyla yapılacak denklik işlemi için gerekli bilgiler, yine www.anabin.de sayfasında "Dokümanlar/Yabancı akademik derecelerinin kullanımı" (Dokumente/Führung auslaendischer Hochschulgrade) bölümünden alınabilir.