Pratik uygulamaya hemen geçmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Pratik uygulamaya hemen geçmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 13:05

Alman İslam Konferansı Başkanı Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, "İslam dersi, imam yetiştirme gibi konularda beklemeyelim. Pratikte uygulamaya hemen geçmeliyiz" dedi. Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumu Devlet Bakanı Maria Böhmer, ZMD'ye Alman İslam Konferansı toplantılarına katılma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA İslam ve Müslümanlarla diyaloğun geliştirilmesi hedeflenen Alman İslam Konferansı (DIK) dün ilk toplantısını yaptı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere başkanlığındaki konferansa hakkında soruşturma sürdürülen İslam Toplumu Milli Görüş'ü (IGMG) bünyesinde barındıran Almanya İslam Konseyi ile Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) katılmadı. İslam tarafını 10 bireysel temsilci ile 6 çatı örgütü temsil etti. Alman tarafından federal, eyalet ve yerel düzeyden toplam 17 temsilci katıldı.

İslam dersleri yaygınlaşmalı
Bakan de Maiziere, hedefin Almanya'daki Müslümanların her alanda katılımını gerçekleştirmek olduğunu belirtirken, “Paralel toplum oluşmasını istemiyorsak, birlikteliği güçlendirmek zorundayız. Alman İslam Konferansı bunun için uygun bir platformdur” dedi. Bakan, okullarda İslam dini dersleri verilmesinin, İslam dini dersleri verecek öğretmenler ile Almanca bilen imam yetiştirilmesinin pratikte de hayata geçirilmesini hedeflediklerini söyledi ve şu anda bazı eyaletlerindeki okullarda verilen İslam dini derslerinin yaygınlaştırılmasından yana olduğunu söyledi.

Koşullar belirlenmeli
Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumu Devlet Bakanı Maria Böhmer, ZMD'ye Alman İslam Konferansı toplantılarına katılma çağrısında bulundu. ZMD'nin bu toplantılarda Almanya'da İslam düşmanlığının da detaylı bir biçimde ele alınması talebinin yerine getirildiğine işaret eden Maria Böhmer, toplantıya katılmayan çatı örgütlerinin taleplerini doğrudan dile getirme şansı bulunmadığını hatırlattı. Böhmer, federal hükümet ile eyaletlerin temsilcilerinden oluşacak bir grubun Müslüman çatı örgütlerinin temsilcileriyle biraraya gelerek Almanya'da çatı örgütlerin dini cemaat olarak tanınmasıyla ilgili koşulları belirlemelerini de önerdi.

İşte katılımcılar:
Thomas de Maiziere (Federal İçişleri Bakanı), Dr. Ulrich Roppel (Başbakanlık), Cornelia Pieper (Dışişleri Bakanlığı nezdinden Kültürden sorumlu Devlet Bakanı), Kristina Schröder (Federal Aile Bakanı), Thomas Rachel (Müsteşar), Maria Böhmer (Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı), Christoph Ahlhaus (İçişleri Konferansı Dönem Başkanı), Ehrhart Körting (İçişleri Bakanları Konferansı Dönem Başkanı), Volker Bouffier (İçişleri Bakanları Konferansı Dönem Başkanı), Jürgen Zöllner (Eğitim Bakanları Konferansı Dönem Başkanı), Armin Laschet (NRW Eyalet Uyum Bakanı), Adolf Sauerland (Duisburg), Wolfgang Meyer (Göttingen), Ulrich Maly (Nürnberg), Frank Haemmerle (Konstanz), Roland Schaefer( Bergkamen), Hamed Abdel-Samad (politik bilimci), Bernd Ridwan Bauknecht (din bilimci), Sineb El Masrar (Genel Yayın Yönetmeni), Gönül halat Mec (avukat), Abdelmalik Hibaoui (imam), Hamideh Mohagheghi (teolog), Armina Omerika (İslam bilimci), Bülent Uçar (İslam bilimci), Turgut Yüksel (sosyolog), Tuba Işık-Yiğit (dinbilimleri doktora öğrencisi)

Çatı örgütleri:
Prof. Dr. Ali Dere ve Bekir Alboğa Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Mustafa İmal İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ), Ali Ertan Toprak Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Almanya Bosna İslam Cemaati (IGBD), Almanya Faslılar Cemaati ve Kenan Kolat Almanya Türk Toplumu (TGD)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!