Yerelden kalkınma hedefiyle üreticiye yeni alanlar açan Aydın Büyükşehir Belediyesi, hayvancılık yapan üreticileri desteklemek için Ege Yem projesini sürdürüyor. Başkan Özlem Çerçioğlu, sayısı 14’e ulaşan Halk Ege Et Marketleri ile Ege Süt projelerinin tamamlayıcısı niteliğindeki Ege Yem’in üreticiden büyük destek gördüğünü belirtti.
#Ege YemBilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
#1Muğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1HEM tarımda hem gıdada artık radikal söylemlerin ve çözüm arayışlarının zamanı... Sürekli aynı şeyleri konuşmanın, daha doğrusu popülizmin hiçbir işe yaramadığı apaçık ortada. Bu gerçeğin farkında olan İzmir Tarım Grubu (İTG), “Havza Sorunları Etkinlik Dizisi” çalışmaları çerçevesinde dikkat çeken faaliyetlere imza atmaya başladı.
#1Göbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLHer yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#BalıkMısır günümüzde nişasta bazlı şeker, gıda, yem ve de alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda üretim artışı olduğu için mısır nasıl yetişir? Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Mısır Nasıl YetişirSütaş’ın tarım, hayvancılık ve sanayiyi bir araya getiren entegre tesislerine, Karacabey, Aksaray ve Tire’den sonra bir yenisi daha ekleniyor. Bahar aylarında yapılacak açılışa hazırlanan Bingöl Entegre Tesisleri yatırımında hazırlıklar hızla devam ediyor. 1 milyar 115 milyon TL’ye mal olacak yatırım; Çiftlikler, Yem fabrikası, Süt Ürünleri Fabrikası, Yenilenebilir Enerji, Gübre Tesisleri ve Hayvancılık Eğitim Araştırma-Geliştirme Merkezi’nden oluşuyor.
#İlanhaberTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Balıkesir’deyiz...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından, kenevir üretimine ilişkin politikalar yeniden şekillendiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarca, THC oranı düşük ve yaygın ekim alanı olan kenevir çeşitlerinin bölge şartlarına adaptasyonlarının belirlenmesi, üretim ve işleme maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar sonucunda 2 endüstriyel kenevir çeşit adayının tescil başvurusu tamamlanarak, ilk yerli ve milli kenevir çeşitleri ülke tarımına kazandırılacak.
#Kenevir Üretimi- İzmir'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan gıda denetimi sayısında yüzde 52 artış sağlanırken alınan numune ve kesilen idari para cezasında gerileme yaşandı - İl Müdürü Güldal: "Güvenli gıda konusunda ülkemizin varmaya çalıştığı noktaya yaklaşmış durumdayız"
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
TÜRKİYE'nin önemli süt ve süt ürünü üreticilerinden Pınar Süt, Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde Projesi'nde Eskişehir'de, bin 400 yetiştiriciye hayvan bakımı ve sağlıklı üretimi için eğitim verecek. Eskişehir ile birlikte 2014 yılında toplam dört binden fazla üretici de eğitim almış olacak.
Son dönemlerde birçok yabancı yatırımcının Balıkesir çevresinde fırsat kolladığını söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, “İlin cazibesinin ve ekonomik göstergelerinin yükseliş trendi birçok büyük markanın takibi altında. Yerli ve yabancı yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürmekte” dediç