IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 09:33
ADSYB BAŞKANI MEHMET SEDAT GÜNGÖR AYAK VE TIRNAK BAKIMININ ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Türkiye’de çiftliklerdeki en önemli sorunlardan birinin de sığırlarda ayak ve tırnak bakımı eksikliği olduğunu belirterek hayvanların refahı ve verimin artması için ayak ve tırnak bakımın şart olduğunu belirtti. Bu kapsamda ADSYB olarak hazırladıkları projenin Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından hibe destek sağlanarak Aydın’da “Ayak ve Tırnak Bakımı Eğitimi” düzenlediklerini kaydeden Başkan Mehmet Sedat Güngör, “Başarı ile tamamlanan bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“AMACIMIZ ÜSTÜN VERİMLİ SIĞIRLARIN YETİŞTİRİLMESİ”
ADSYB olarak hayvancılık sektöründe eksik olarak gördükleri konular ve yetiştiricilerin talepleri doğrultusunda proje ürettiklerini kaydeden Başkan Mehmet Sedat Güngör, “Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak ana amacımız olan üstün verimli sığırlar yetiştirilmesi için büyükbaş hayvanların kayıt altına alınması çalışmalarımız yanı sıra hayvancılığın gelişimi için farklı projeler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamında başvurduğumuz “Sığırlarda Ayak ve Tırnak Bakımı Eğitimi” projesi hibe almaya hak kazandık ve bu projeyi başarı ile tamamladık. Bu eğitime başvurmamızın temel gerekçesi hayvancılık sektöründe en önemli sorunlardan birinin modern süt sığırcılığı ile birlikte ayak ve tırnak problemlerinin artış göstermesidir. Sığırlardaki ayak ve tırnak problemlerinin ciddiyeti ülkemizde henüz tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Konunun özellikle ekonomik boyutu yetiştiriciler tarafından fark edilmemektedir. Bunun en önemli göstergesi de düzenli olarak ayak ve tırnak bakımı yaptıran işletme sayısının yok denecek kadar az olmasıdır. Bunun sonucu olarak da tedavi edilmeyen ayak ve tırnaklardaki problemler hayvanlara sıkıntı vermekte, onların yürümelerine, yem yemelerine, merada gezinmelerine mani olmakta ve sonuçta sığırların süt, et ve döl verimlerinin azalmasına, sürü dışına çıkarılmalarına hatta ölümlerine dahi neden olabilmektedir” dedi.
“SIKINTILI TIRNAK SÜT VERİMİNİ YÜZDE 25’E KADAR DÜŞÜRÜYOR”
Türkiye’deki çiftliklerde verim kaybının en önemli nedenlerinden birinin de ayak ve tırnak problemleri olduğunu kaydeden ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Tırnak problemlerinin meydana getirdiği yüzde 20- 25 oranındaki süt verim kaybı özellikle süt sığırı işletmeleri için ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bu durum hayvancılık sektörünün gelişimi açısından büyük bir sorun teşkil etmektedir. Hayvancılık sektörünün bölge kalkınması açısından başat sektörler arasında olması sebebiyle, sektörün gelişimi bölge kalkınması ile doğrudan bağlantılıdır. Bu doğrultuda büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin, öncelikle büyükbaş hayvanların refahı için ve ikincil olarak da bölgenin kalkınması için, sığırların ayak ve tırnak bakımlarına özen göstermeleri gerekmektedir. Güney Ege Bölgesinde ve özellikle Aydın ilinde sığırlarda ayak ve tırnak bakımını uygulayabilen nitelikli teknik insan sayısı çok azdır. Bu sebeple de ayak ve tırnak bakımının doğru yöntemlerle ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için teorik ve uygulamalı eğitim almış kişilere ihtiyaç vardı. Projemiz sonucu bu teknik personel hususundaki bu gereksinimin giderilmesi için bir adım atılmış oldu. Yetkinlik kazanmış kişiler tarafından sığırlarda uygulanacak ayak ve tırnak bakımları neticesinde, ayak ve tırnak sorunlarına dayalı verim kayıpları engellenmiş olacak ve bölgedeki başat sektörlerden olan hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlanacaktır” diyerek projenin gerçekleşmesine destek veren GEKA’ya, Tarım İl Müdürlüğü’ne, eğitimleri veren Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akın’a ve eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerlere teşekkür etti.