Çamavluya 23 bin dekarlık mera

Güncelleme Tarihi:

Çamavluya 23 bin dekarlık mera
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2016 15:35

Çamavluya 23 bin dekarlık mera

Haberin Devamı

İZMİR'in Bergama ilçesinin Çamavlu Mahallesi'nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen, İzmir İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi'nin işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, 23 bin dekar meranın açılışı yapıldı.

Çamavlu Mahallesi meydanında yapılan ve İzmir Vali Yardımcısı Hüseyin İçten de katıldığı açılış töreninde konuşan Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama'nın dünyanın cennet köşelerinden olduğunu söyleyerek, "İlçenin böyle güzel bir bölgesinde bu projenin yürütülerek bu yatırımın yapılması çok bizim için çok değerli. Proje ile ilgili aşamaların nasıl fedakârlıkla yürütüldüğünü gördük ve Kaymakamlık olarak gerekli desteği vermeye çalıştık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Mesut Akdamar da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Dünyada olduğu gibi ülkemizde de meraların önemi her geçen gün artıyor. Meralar sadece doğal ve biyolojik zenginlik alanları değil, aynı zamanda hayvancılığa sağladıkları yem itibariyle de hayvancılığımız için vazgeçilmez alanlardır. Hayvancılık maliyetlerinin içerisinde en önemlisini yüzde 70'lik oranıyla yem oluşturmaktadır. Yem maliyetini azaltan en ucuz ve en verimli alanlar olan meralarda Türkiye çapında 1215 tane mera ıslah projesi uyguladık. Bu projeler ile yaklaşık olarak toplam 6 milyon dekar alanı ıslah ettik. Bugün burada açılışını yaptığımız mera, bu projelerden birisidir. Bakanlık olarak İzmir'de bu tür projeleri destekleyeceğimizi beyan ediyoruz. Mera ıslahında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üreticilere hayırlı uğurlu olsun."

Kozak yaylası üreticileri ve muhtarlarının, tarımsal alanda gerçekleştirdikleri projeler ile bölgeye örnek olduğunu vurgulayan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Güvenç de "Umarım bu projeler bölge halkının ekonomik gücünü arttırır" dedi. Güvenç, Bergama ve Büyükşehir Belediyesi'nin de bu ve benzeri projelere destek olmaya çalıştığını, daha fazla işbirliği ile projelerin daha da anlam kazanacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir'in hayvancılık ağırlıklı tarımsal yapısı ve potansiyeliyle öne çıktığını vurgulayarak, "Bu konuda en önemli çalışmalarımızdan bir tanesi kaba yem ihtiyacımızı karşılayarak üreticilerimizin maliyetini düşürmektir. Bunun için en önemli kaynak yem bitkisi olmalıdır. İzmir bu anlamda yüksek kapasiteye sahiptir, ancak bir yandan da mevcut meralarımızın ıslah edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"OT OLMAZSA ET OLMAZ, SÜT OLMAZ"

"Ot olmazsa et de, süt de olmaz" diyen Güldal, "Çamavlu Mahallesi'nde yaptığımız mera proje alanı 23 bin 600 dekar. Bugüne kadar bu bölgede çalışılmaya başlanmış en kapsamlı projedir. Bu projenin ıslah kaynağını Bakanlığımız, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü karşıladı. Projenin toplam maliyetinin 800 bin TL olduğunu söyleyen Güldal, bunun 4'te 3'ünün Bakanlık tarafından karşılandığını söyledi. Güldal, "Para harcamak kolay. Ancak bu konuda yatırım yapmaktan daha önemlisi sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır. En uzun sürede, en yüksek kalitede en verimli mera kapasitesini kullanmak için otlatma planı yapmak, yeni ekilişler yapmak ve bir mera yönetimi ile planlama, sulama, gübreleme otlandırma gibi çalışmaları yürüterek hareket etmek gerekiyor" dedi.

İZMİR'E YILDA 330 MİLYON TL TARIMSAL KAYNAK

Güldal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İzmir hayvancılığına ciddi kaynaklar aktarmaya devam ettiğini de belirterek, tarımsal destek olarak ulaştırılan bu kaynakların yılda 330 milyon TL'nin üzerinde olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye'de en yüksek süt fiyatının İzmir'de olduğunu dile getiren Güldal, "1.15 TL sütün taban fiyatıdır. Bunun altında alım yapan varsa hemen bize rapor edin" dedi.

Çamavlu Muhtarı Mustafa Kocataş da, hayvancılığın bölgede yoğun yapılabilmesinin, mevcut meralar sayesinde olduğunu söyledi. Meraları bilinçli kullanmanın önemini bildiğini ifade eden Kocataş, "Bakanlığımızın katkılarıyla bölgede hayvancılığın daha ileri gideceğini düşünüyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından mera alanına geçen protokol üyeleri, mera birimi çalışanları ve köylüler ile birlikte kurdele keserek alanın açılışını gerçekleştirdi.

23 Bin dekarlık çok büyük bir alanda gerçekleşecek proje ile, münavebeli otlatma, ekim çalışmaları, mekanik-kimyasal çalı mücadelesi ve gübreleme uygulamaları yapılması amaçlanıyor. Bunun yanında proje hakkında bilgi ve eğitim çalışmaları da devam edecek.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!