Paylaş
AYDIN, Türkiye’nin tarım, tarımsal sanayi ve gıda sektörü açısından en yüksek potansiyel taşıyan illerinden biri... Geçmiş yıllarda başta pamuk olmak üzere ön planda olan bitkisel üretim ağırlıklı yapı, artık hayvancılığa doğru yeni bir yöneliş içinde. Geçen Cumartesi günü gerçekleştirilen çalıştayla da, bu bölgede özellikle süt sığırcılığının yol haritası belirlenmiş oldu. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, “Geleceğin
Süt Çiftliklerinin Yönetiminde Bilgi Köprülerinin Kurulması” projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan biri olan çalıştayın ev sahipliğini Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) yaptı. ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör’le bu önemli toplantının içeriği ve sonuçlarını konuştuk.
Çiftlik danışmanlığı
Mehmet Sedat Güngör, “Projenin ana hedefi süt sığırcılığı sektörünün AB ile uyumlu çiftlik yönetimi uygulamalarına Aydın’da proje kapsamında kurulacak olan Çiftlik Danışmanlık Merkezi aracılığı ile hazırlanmasına katkıda bulunmak. Proje kapsamındaki etkinliklerden biri olan çalıştay 24 Aralık 2011 tarihinde Aydın ilindeki hayvancılık sektörü paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Proje tanıtımını Koordinatör Kıvanç İşbilen, Aydın’da süt sığırcılığının Türkiye’deki konumu hakkındaki sunumu Ziraat Yüksek Mühendisi Emine Seda Payık, anket sonuçlarının değerlendirilmesini Veteriner Hekim Dr. Çağla Yüksel Kaya Kuyululu, SWOT analizi çalışmasının moderatörlüğünü de Hürriyet Ege Yazarı İsmail Uğural üstlendi” diyerek, söze başlıyor.
Anket sonuçları
Güngör, ADSYB olarak hedeflerinin bölgede hayvancılığın geleceğinin planlanması olduğunu söylüyor. Tabii bunu yapabilmek için öncelikle mevcut durumu bütün yönleriyle ele almak gerekiyor. Birlik yönetimi Ekim ayında Aydınlı yetiştiricilerle geniş çaplı bir anket çalışması düzenliyor. Buna göre ortaya çıkan sonuçlar özetle şöyle;
-Yem bitkisi üretimi çok yüksek (yüzde 91).
-Sağım yüzde 81 oranında makinede gerçekleşiyor.
-Yetiştiricilerin veteriner hekim çağırmadaki birincil sebebi suni tohumlama.
-18-30 yaş arasındaki yetiştiricilerin yaklaşık yüzde 20’si sektör dışı bir alana yönelmek istiyor.
-5 çiftçiden biri yaptığı işten memnun değil.
-Anketi cevaplayan 500’ün üzerindeki işletmenin yüzde 70’ine göre süt sığırcılığında ana sorunlar pazarlama ve piyasa şartları.
Ayrıca ürün kalitesi, hijyen, besleme, hastalıklar ve koruyucu hekimlik ve ıslah faaliyetleri başta olmak üzere birçok konuda danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyuluyor…
Çalıştay kararı
Başkan Güngör, yapılan anket sonuçlarının belli olmasından sonra sektör paydaşları ile birlikte Aydın’da hayvancılığı her boyutu ile masaya yatırmak amacıyla bir çalıştay düzenlenmeye karar verdiklerini ifade ediyor. Yetiştiriciler, ilçe ziraat odaları başkanları, tarım il müdürü, sektörel meslek kuruluşları başkanları, firma temsilcileri, tarımsal kredi veren bankaların temsilcileri ve kooperatif başkanlarından oluşan 50’ye yakın kişinin katılımı sonucu tam gün süren etkinlikte en önemli çalışma SWOT analizi oldu.
Güçlü-zayıf yönler
Bu çalışmada bölgede hayvancılık açısından “Güçlü ve Zayıf Yönler” ile geleceğe yönelik “Fırsatlar ve Tehditler” ele alındı. Katılımcılar, Aydın ilinde kaba yem üretme potansiyeli, kültür ırkı oransal yüksekliği ve sürü büyüklüğünün artıyor olmasını güçlü yön olarak gördüler. Buna karşılık süt fiyatlarındaki istikrarsızlığı, süt ihalesinin Aydın’da yapılmamasını, küçük ölçekli işletmelerin fazlalığını, yaygın hayvan hastalıkları ve mücadele konusundaki politika eksikliğini zayıf yön biçiminde değerlendirdiler.
Fırsatlar tehditler
Diğer yandan katılımcılar, yeni ve modern süt işleme tesislerinin kuruluyor olması, hayvansal ürünlere talebin yükselmesi ve gıda sektörünün stratejik öneminin artmasının sektör açısından fırsat olduğunu ifade ettiler. Ancak sığır hastalıklarının yaygınlaşması ve kontrol altına alınamaması, yanı sıra sütte istikrarsız piyasanın devam etmesi ve kaliteli hayvanların kesime gidiyor olması da sektör için tehdit olarak görüldü. Sonuç itibarıyla, Aydın çalıştayının önümüzdeki döneme ışık tutacak bir çalışma olduğu apaçık ortaya çıktı. ADSYB yönetimini kutluyorum.
Paylaş