Düzenli spor yapmak, genel vücut sağlığı açısından sayısız fayda sağlarken 35 yaş üstü kişiler, genellikle kalp damar hastalıklarına bağlı olarak, daha genç yaştakiler ise doğumsal ya da genetik kalp sorunları nedeniyle ani kardiyak tehlikelerle karşılaşabiliyor. Yapılacak kontrollerin amacının, sporla oluşabilecek ani kardiyak ölüm ve diğer muhtemel kardiyovasküler riskleri azaltmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hale Ünal Aksu, “Spor yapan veya yoğun egzersize başlamayı düşünen kişilerin, öncesinde kardiyoloji kontrolünden geçmesi, muhtemel tehlikeleri ekarte etmek için önemlidir” diye konuştu.
#Sağlık29 Eylül Dünya Kalp Günü, her yıl 17.9 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kalp hastalıkları ve inmenin ana ölüm nedeni olduğuna dikkat çekmek amacıyla kutlanır. Kalp hastalıklarıyla ilgili sorularımızı Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin’e sorduk:
#Sponsorlu İçerikKardiyovasküler; Kalp ve damar hastalıklarının genel adıdır. KVH şeklinde ifade edilen kardiyovasküler hastalıklar bütün dünyada ölüm nedeni olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Kardiyovasküler sistem, vücudun kan ve damarlarını etkileyen hastalıkların tamamını kapsamaktadır. Kardiyovasküler nedir? Beliertileri nelerdir? Hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri konularını detaylarıyla derledik.
#Kardiyovasküler NedirEfor testi, kalp hastalıklarının tanısında kullanılan güvenilir bir testtir. Eforla artan vücut oksijen ihtiyacına karşı kalbin cevap verebilme yeteneğini değerlendirir. Kalp rahatsızlıkların nedenini tespit etmede önerilen efor testi nedir, nasıl ve kimlere yapılır haberimizde...
#Efor TestiKardiyoloji uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, hastaların merak ettiği konulardan birinin de kalp hastası olup olmadığı, kalp hastası ise ne zaman kriz geçireceği ya da kriz geçirme ihtimalinin yüksek olup olmadığı olduğunu belirterek, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.
#İzmirHenüz 29 yaşında, kariyerinin zirvesinde milyon dolarlık bir futbolcu Eriksen. Şüphesiz sağlıklı besleniyor, iyi yaşıyor, kontrollerini aksatmıyor. Peki ne oldu da böylesi sağlıklı, kontrollü bir yaşam sürerken maçın ortasında kalbi duruverdi? Dahası benzer bir risk evde kendi kendine antrenman yapan biz amatörler için de sözkonusu mu? Cevap maalesef evet. Aman dikkat! Sadece formda futbolcular değil herkes risk altında!
#YAZARKoroner bypass ameliyatlarının hastalara yaşamsal fayda sağladığını belirten Opr. Dr. Alkan Arpaçay, kişinin ameliyat sonrası verilen ikinci şansı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Zamanında ve iyi planlanmış bir operasyondan sonra hastaların kalp krizi ve ölüm riskinden uzaklaşarak uzun yıllar rahat bir şekilde yaşantılarını sürdürebildiğini kaydeden Arpaçay, öncesi ve sonrasıyla bypass ameliyatlarını anlattı.
#İzmirAnkara Şehir Hastanesi'nde kurulan COVID-19 Takip Polikliniği'nde, yoğun bakıma alınmış, entübe edilmiş, akciğerlerin yanı sıra nörolojik, fiziksel sorunlar gelişmiş, kalp ya da damarlarda hasar olmuş COVID-19 hastaları, tedavilerinin ardından ilgili branş hekimlerce düzenli olarak kontrol ediliyor.
#Yeşim Sert KARAASLAN/AAHAVANIN soğuk olduğu günlerde sabahın erken saatlerinde özellikle rüzgara karşı yürümenin kalbin yükünü artıracağını belirten Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Kalbin iş yükü arttığı zaman da kalp krizi, ciddi kalp yetmezliği riski ortaya çıkabilir” dedi.
#Prof. Dr. Bilal BoztosunBakteriyel boğaz enfeksiyonlarının 5 ila 15 yas arasında sık görülen etkeninin ‘A grubu beta hemolitik streptokok’ olduğunu belirten çocuk kardiyolojisi uzmanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, zamanında tedavi edilmeyen bu hastalığın, özellikle 5-15 yaş arasındaki çocukların ileriki dönemdeki kalp sağlığını olumsuz etkilediğini açıkladı.
#İzmirKalp ritminde görülen bozukluğun ve kalbin olması gereken ritme göre daha yavaş ya da daha hızlı çarpmasının kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, “Kardiyak aritmilerde erken teşhis ve uygun tedavi kalp krizi, felç ve ani ölüm risklerini minimuma indirir” dedi.
#Kardiyoloji UzmanıGiderek yaşlanan nüfusun, sağlıklı ve aktif yaş alması büyük önem taşıyor. Bu noktada periyodik sağlık kontrollerinin yaptırılması kilit rol oynuyor. Uzm. Dr. Gökhan Kotiloğlu, hiçbir şikâyet olmasa dahi yaşa, cinsiyete ve aile öyküsüne uygun olarak bireyselleştirilen düzenli kontrollerin, sağlıklı yaş alma yolundaki öneminin altını çiziyor.
#Periyodik Sağlık KontrolleriHemen herkesin yaşayabildiği baş dönmesi, sersemlik, bayılma hissinin kalp ve damar hastalıklarının göstergesi olabileceğine dikkat çeken Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yılmaz Ömür Otlu, bu şikayetlerin çok geniş bir yelpazedeki klinik durumların işaretçisi olabileceğini de belirterek erken tanı ve tedavinin önem taşıdığını vurguladı.
#İzmirÇağımızın hastalığı olan ve giderek artan oranlarda görülen obezite, vücudumuzda anormal düzeylerde yağ birikimi hastalığıdır. Yani alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda fazla kalori vücudumuzda yağ olarak depolanır. Vücudumuzda bazı hormonal fonksiyonların normal işleyebilmesi için belli seviyede yağ oranına sahip olmamız gerekir. Yani vücudumuzdaki yağ oranının fazla olması gibi çok düşük olması da anormal bir durumdur.
#ObeziteHalk arasında gizli kalp olarak da bilinen ‘sessiz iskemi’ özellikle kadınlarda ciddi risk oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun bu kişilerin hiç belirti göstermeden kalp krizi geçirebildiğine dikkat çekerek, önemli bilgiler verdi.
#Sessiz İskemiBüyük şehrin stresinden, karmaşasından, kirli havasından uzaklaşıp Muğla Köyceğiz’e yerleşmiş, doğayla iç içe bir yaşam kurmuştu Serdar Oral ve oyuncu eşi Özgü Namal. Kariyerlerinin zirvesinde seçtikleri daha huzurlu, daha sakin ve daha sağlıklı bu yaşam biçimi birçok kez haber de oldu. Ancak yoga ve nefes terapisti Serdar Oral’ın kalp krizi sonucu ani vefatıyla aile sarsıldı. En içten ve en derin baş sağlığı dileklerimi iletiyorum. Kafamdaki “Nasıl olur da bir insan böylesi sağlıklı bir yaşam sürerken kalp krizinden vefat eder?” sorusunun cevabını bulmak için ise uzmanların kapısını çaldım.
#Fulya SoybaşTıp eğitimi alan kişilere uzman olarak ilerleyebileceği çok sayıda alan alternatifi sunulmaktadır. Bu alternatifler arasında popüler olarak; iç hastalıklar, nöroloji, psikiyatri, ortopedi, üroloji, enfeksiyon hastalıkları ve kardiyoloji gelmektedir. İşte kardiyoloji bölümü ve doktorları ile ilgili merak edilen tüm detayları hazırladık.
#Kardiyoloji Nedir?Türkiye Barolar Birliği, Resmi Gazete’de yayınladığı bir yazıyla stajyer avukatların sağlık raporlarını yine aile hekimlerinden alabileceklerini duyurdu. Bu aile hekimleri için bardağı taşıran son damla oldu. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. H. Şenol Atakan, raporların hangi kıstaslara göre verileceğinin mevzuatla düzenlenmediğini, dolasıyla göstermelik imzaya indirgendiğini söylüyor. Günlük mesailerinin yüzde 25-30’unun bu taleplere karşılık vermekle geçtiğini belirten hekimler asıl işlerinin aksadığını söylüyor.
#Gazetehaberleri