Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vatanı düşman işgalinden kurtarmak için Samsun’da bağımsızlık ateşini yaktığı günün 100’üncü yıldönümü. Genelkurmay Başkanlığı, Atatürk’ün at binerken, kürek çekerken, atış yaparken çekilen fotoğraflarını ve gençlerle bir araya geldiği anların karelerini paylaştı.
#GazetehaberleriBaymak’ın ortağı ve yönetim kurulu başkanı, Ethica Hastanesi ve iki tıp merkezinin sahibi Murat Akdoğan 12 yıl Küçükyalı Yetiştirme Yurdu’nda yaşadı. Aslında kimsesiz değildi. Ama babası Saim Akdoğan bu yurtlarda görevliyken, lojman odasında yaşamlarını sürdürüyorlardı. Üstelik kendisini 18 yaşını dolduran kimsesiz çocukların yurttan meslek ve mesken sahibi olarak ayrılmalarına adamış babalarını, yurtta kalan çocuklardan daha az görüyorlardı. Murat Akdoğan da babasını örnek aldı. Servet sahibi olunca yetiştirme yurtlarından çıkan gençleri meslek sahibi etmek için bir vakıf kurdu. Yetinmedi, hastanesi ve iki kliniğin tüm gelirlerini vakfa aktarmaya başladı
Çocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiDeprem felaketinden etkilenmeyen illerde bulunan özel eğitim meslek okulları, yardım kampanyalarına katılarak yaraları sarmak için tek yürek oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada meslek edindirme atölyelerindeki öğretmen ve öğrencilerin, depremden etkilenen vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştığı belirtildi. Ayrıca depremden etkilenen 11 ilde bulunan hasarsız durumdaki özel eğitim meslek okulları, felaketin ilk gününden bu yana depremzedelere ev sahipliği yaptı.
#MEBAli Rıza Binboğa, 70’lerin ortasında seslendirdiği “Yarınlar Bizim”le kült haline geldi. “Kişiler yaş alabilir ama şarkılar hep gençtir” diyen Binboğa ile 25 yıl ara verdiği müzik hayatını ve şimdi neler yaptığını konuştuk.
#Ali Rıza BinboğaAK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatının kabul edilemez olduğunu belirterek "Bu anlamsız savaştan çok büyük bir bedel ödeniyor. Adil olmayan, orantısız bir savaştır. Hiçbir ülke, bir başka ülkenin toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına kastetmemelidir, edemez. Dolayısıyla bu savaşı kabul edilemez buluyoruz ve şiddetle reddediyoruz" dedi.
#EdirneOna ‘Anadolu düşlerinin ressamı’ diyorlar… Gerçekten de tablolarına bakıyorsunuz ve kendinizi kâh Rize’nin çay bahçelerinde, kâh Akdeniz’de zeytin ormanları içinde gibi hissediyorsunuz… Anadolu’nun bağrı Çan’dan Köy Enstitüleri’ne, İstanbul’da sanat okulundan İzmir’de ‘büyük kümes’ lakaplı atölyeye.. ‘Kameraman olan ressam’ Yalçın Gökçebağ’ın hikâyesini dinledik.
#Yalçın GökçebağHüseyin Nihal Atsız ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Vefatının üzerinden 46 yıl geçen Hüseyin Nihal Atsız, kitaplarından alıntılar ve söylediği sözlerle anılıyor. Yazar ve öğretmen olan Hüseyin Nihal Atsız Türkçülük akımının önemli isimleri arasında yer alıyor. İşte Hüseyin Nihal Atsız sözleri...
#Hüseyin Nihal AtsızAile Meclisi’nin bu haftaki konukları CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve eşi Tülin Gürer. Müfettiş amcanın Tülin Hanım’ın öğretmenlik yaptığı okula teftişe gitmesiyle, ardından eve ziyaretiyle başlayan yolculuklarında 30 yılı geride bırakmış Gürer çifti. Tülin Hanım, “Birbirimizi o kadar çok sevdik ki, 48 gün içinde de evlendik” diyor.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, yüz yüze eğitim, 8. ve 12. sınıflar için yapılan hazırlıklar ve sınavlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, sosyal medyada öğrencilerin sınavların ertelenmesi talebine ilişkin soruya da yanıt verdi.
#MEBToplumsal cinsiyet eşitliği, iletişim, eğitim, evlilik, şiddet, ekonomik haklar, acil ihtiyaçlar... Hepsi meşakkatli konular. Ama o, kadınların yaşam koşullarını iyileştirmek için çabalamayı kafasına koymuştu, başaracaktı. Tıpkı “Burada kız çocukları okumaz” dediklerinde yaptığı gibi... Ailesini ve köyünü karşısına alıp okuyan ve köydeki kız çocuklarının okumasını sağlayan Hatice Temir (29), Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği’ni kurdu. Hane ziyaretlerinde kadınların neler yaşadığını dinleyip ekibiyle birlikte onlara okuma-yazma öğretmeye başladı, atölyeler açtı, seminerler verdi. Yüksekova’da bugün yüzü gülen kadın ve kız çocukları, en çok onun eseri.
#GazetehaberleriTürk okurunun erken yaşlardan itibaren tanıştığı, belki de okumayı öğrendikten sonra karşılaştığı ilk isimlerden biri olan Ömer Seyfettin, eserleriyle günümüzde en sevilen öykücüler arasında yer alıyor. Bugün 160 kadar hikâyesi tespit edilen ve yayımlanan yazarın, eserleri ve özel hayatı araştırılıyor. Peki, Ömer Seyfettin kimdir? Ömer Seyfettin'in eserleri nelerdir?
#Ömer Seyfettin Kimdir?Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs belki okullardaki eğitimi evlere taşıdı ancak son yılların en coşkulu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına da vesile oldu. Evler tüm aile bireylerinin katılımıyla süslendi. Çocuklar en güzel kıyafetlerini giyip evlerinin balkonlarından, pencerelerinden 100. Yıl Marşı’nı okudu.
#GazetehaberleriEdirne'nin Süloğlu ilçesi Cumhuriyet Ortaokulu'nun köylerde yaşayan taşımalı öğrencileri, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında evlerinde uzaktan eğitim görürken, okuma kitaplarının bittiğini belirterek, öğretmenlerini telefonla arayıp, mesaj atarak kitap istedi. Öğrencilerin talebi üzerine okulun bir grup gönüllü öğretmeni okul kütüphanesinden aldığı kitapları köy köy dolaşarak, öğrencilere tek tek teslim etti. Kitaplarına kavuşan öğrenciler ise büyük mutluluk yaşadı.
#EdirneKimi okula gitmek yerine sahneye çıkmak isteyen öğrencisini eğitime yönlendirdi, kimi imkânı olmayan öğrencilerini sporla buluşturdu. Kimiyse “Yapamıyor” demedi, öğrencileri için fazla mesai yaptı, başarılı olmalarını sağladı. Hepsinin ortak noktasıysa onların eğitimden kopmasını önleyip ayakları üzerinde durmalarını sağlamak. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün ardından bu öğretmenlerden birkaçına yer verdik. İşte onlardan bazılarının hikâyeleri:
#GazetehaberleriDünyaca ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın, 2001 yılında müzikte bir devrim hareketi olarak adlandırılan CAKA (Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları) projesini kurarak, çok sayıda sanatçının sahne kariyerini de başlatmış oldu. O zamanın öğrencileri şimdinin eğitmenleriyle uluslararası alanda da adından söz ettirmeyi başaran CAKA, yakında başlayacağı online eğitim sistemiyle de dünyaya açılmayı hedefliyor.
#BURSABugün, edebiyatımızın en önemli kalemlerinden Sabahattin Ali’nin doğum günü. Kısacık hayatına başarılı eserler sığdıran Sabahattin Ali, doğum gününde kendi sözleriyle anılıyor. Özellikle Twitter profillerinde Sabahattin Ali’nin sözleri paylaşılıyor. İşte, Sabahattin Ali’nin hayatına ilişkin bilgiler ve eserlerindeki sözlerinden derlemeler…
#Sabahattin AliEdebiyatta Türkçülük akımının kurucularından olan Ömer Seyfettin, eserleriyle genç nesle ulaşmaya devam ediyor. Ömrünü öğretmenliğe ve yazılarına ayıran Ömer Seyfettin, Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. İşte, Ömer Seyfettin’in hayatına ilişkin bilgiler
#Ömer Seyfettin