Yakın zaman önce kaybettiğimiz edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’, onun bilgi ve kurguyu buluşturan ustalığının yansıması. Ecevit’in sözleriyle “Bu kitap, yaşamı; ağaçlar, dağlar, denizler, insan ilişkileri, duyguları, aşkları aracılığıyla değil de metinler dünyasından yola çıkarak, onlardan alıntılar yaparak anlatmayı deniyor.”
#Yıldız EcevitGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluŞarkı sözü yazdığını biliyorduk ama raflarda ilk romanını görmek bizi şaşırttı. Demir Demirkan ‘Zamanda Saklı’ adlı romanıyla birlikte bilmediğimiz başka yönleriyle de tanıştırıyor bizi. Lise yıllarından beri transandantal meditasyon yaptığını öğreniyoruz örneğin...
#Demir DemirkanOnun sinemasını seven çok ama o bir süredir edebiyat sularında yüzüyor. ‘Gözümden Deliler Taştı’ adlı öykü kitabının ardından şimdi bir roman yayımladı. ‘Ayrılış’ Siyam ikizi olan iki kardeşin hikâyesi. Kardeşlerden biri iyi, diğeri kötü. Çağan Irmak hem romanını hem edebiyatın hayatındaki yerini hem de 50’li yaşlarını anlattı.
#Çağan IrmakYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#141. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinliğin konukları arasında “Olasılıksız” ve “Empati” adlı romanlarıyla çok satanlar listelerinin zirvesinden yıllardır düşmeyen Amerikalı yazar Adam Fawer da yer alıyor. Ünlü yazar, “Olasılıksız” kitabında hayatta her şeyin bir olasılığı olduğunu, hiçbir şeyin imkânsız olamayacağını söylüyor.
#Olasılıksızİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#Sponsorlu İçerikİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#1Klasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanBüyüler, fallar, hayaletler, ruhlar, periler, vampirler... Çağlar boyu insanlar bu tarz doğaüstü unsurlara merak duydu. Belki de kötü giden yaşamlarında umudu başka diyarlarda aradılar. Osmanlı tarihi konusunda uzman olan Salim Fikret Kırgi de ‘Seyrüsefer-Bir Medyumun Kişisel Tarihi’ isimli yeni romanında işte bu derin sularda yüzüyor.
#MedyumTürk tiyatrosunun en önde gelen figürlerinden Afife Jale’nin yaşamını konu alan roman “Afife, Mavi Bir Melek” Artemis Yayınları tarafından yayımlandı. Yazar Eyüphan Erkul, bir önceki romanı “Cahide, Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz”dan sonra kaleme aldığı romanda, Afife Jale’nin yaşamını güçlü bir kurgusal yapı ve müzikle harmanlıyor.
#Sayım ÇınarÖzgün ve özgür bir yazar Mine Söğüt. Yazıları ile okuyucuyu sarsan, kurulu sistemlerin, dayatılan düzenlerin ve şablonların dışından bakan, tutarlılık peşinde olan, çok düşünen, irdeleyen ve çoğu zaman pek de hoşa gitmeyen tespitlerde bulunmaktan çekinmeyen, ‘kim ne der’ e bakmayan, müthiş bir yazar kendisi.
#Sponsorlu İçerikÖzgün ve özgür bir yazar Mine Söğüt. Yazıları ile okuyucuyu sarsan, kurulu sistemlerin, dayatılan düzenlerin ve şablonların dışından bakan, tutarlılık peşinde olan, çok düşünen, irdeleyen ve çoğu zaman pek de hoşa gitmeyen tespitlerde bulunmaktan çekinmeyen, ‘kim ne der’ e bakmayan, müthiş bir yazar kendisi.
#1Ülkeyi harap eden bir iç savaştan sonra hâkimiyeti ele geçiren güçler Başkan’ı öldürmek ve son noktayı koymak ister. Bu ana tanıklık etme çabasındaki farklı kuşaktan dört gazeteci de New York’tan Washington’a yola çıkar. Garland’ın distopik filmi ‘İç Savaş’ Trump dönemiyle su yüzüne çıkan politik meselelere ama asıl olarak zor zamanlarda gazetecilik ve meslek etiğine odaklanıyor.
#Uğur VardanBeyoğlu’nun kıdemli sahaflarından Emin Nedret İşli, sahaflık mesleğine olan ilgisinin 1970’li yıllarda başladığını ve kitaba olan sevgisinin hiç bitmediğini ifade ederek iyi bir sahaf olmanın kurallarını anlattı. Demirören Yayınları'nın tıpkıbasımını yaptığı Fossati albümünü çok beğendiğini söyleyen İşli, “Bir sahaf olarak roman boyutu ve akademik boy kitapları daha çok seviyor ve tercih ediyorum ama bazı prestij kitaplar da çok özel" ifadelerini kullandı.
#Emin Nedret İşlHem hukukçu hem diplomat… ‘Dış münasebetler’ merakı henüz genç bir hukuk öğrencisiyken başladı. Yaklaşık 30 yıl ‘Hariciye’de Türkiye’ye hizmet ettikten sonra 1998’de duvarın öte tarafına geçip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) 10 yıl hâkimlik yapan Rıza Türmen ile buluştuk; eski albümleri karıştırdık, ‘Adil bir dünya nasıl olur?’ sorusuna cevap aradık.
#Rıza TürmenGÜNEŞLİ ama karanlık bir şubat sabahına uyandık dün. Türk edebiyatının kimsesiz çocukları, ezilmişleri, yoksulları, yurt dışına işçi olarak giden gurbetçileri, darbe döneminde işkence gören kadınları, göç etmek zorunda kalan çaresizleri, azınlıkları bir kez daha öksüz kaldı. Onları en iyi anlatan bir büyük yazarı, Füruzan’ı kaybettik çünkü.
#Feruze Çerçi