İçinde mutlaka ‘çay/kahve/kaybeden olma’ geçen metinler, sosyal medyada kullanılmaya uygun ‘vurkaç’ aforizmalar, bir cümlenin bir sayfayı dolduracak şekilde büyütüldüğü kitaplar... Geçen hafta Nilgün Bodur’lu ‘intihal’ iddiasıyla taçlanıp tadına doyulmaz biçimde ete kemiğe bürünen bu yazı tarzı, aslında uzunca bir süredir var. Peki nasıl başladı, neden hızla yayıldı? Yayınevleri basmayı, insanlar okumayı niye bu kadar sevdi? Buna edebiyat denir mi, gerçek edebiyat tekrar yerine gelir mi? Cevapları yayıncı, yazar ve nitelikli okuyucu üçgeninde aradık.
#EDEBİYATCemal Süreya’nın kendisini layık gördüğü ‘lord’ unvanından ‘kültür sanatın cumhurbaşkanı’na onlarca sıfat sayabiliriz Doğan Hızlan için. Yıllardır çalıştığı Hürriyet’teki günlük kültür-sanat yazılarından haftalık/aylık dergilerdeki ‘oylumlu’ makalelere okuruna ‘hata yaptırmayan’ bir kılavuz o. 80’inci yaşını kutladığı şu günlerde art arda çıkan dört kitabı vesilesiyle ‘Doğan Hızlan dili ve edebiyatı’na buyurun...
#KitapsanatOnun sinemasını seven çok ama o bir süredir edebiyat sularında yüzüyor. ‘Gözümden Deliler Taştı’ adlı öykü kitabının ardından şimdi bir roman yayımladı. ‘Ayrılış’ Siyam ikizi olan iki kardeşin hikâyesi. Kardeşlerden biri iyi, diğeri kötü. Çağan Irmak hem romanını hem edebiyatın hayatındaki yerini hem de 50’li yaşlarını anlattı.
#Çağan IrmakHem yakışıklı, hem yetenekli hem de çok enerjik... Durum böyle olunca ara vermeden oyunculuğa devam ediyor. Hayranları onunla ilgili ‘Alev alev çağırıyor yangınlara’ gibi yorumlar yapıyor. Yiğit Kirazcı ile buluştuk, hayat hikâyesini, oyuncu Pınar Deniz’le ilişkisini ve sokakta gördüğü ilgiyi konuştuk: “Beğenilmek güzel ama merkezimde bu yok. Ben kendimi daha çok dengeli, etrafından olumsuz şekilde etkilenmeyen biri olarak dizayn etmeye çalıştım.”
#Yiğit KirazcıAYNA Grubu sevenlerine Sultan şarkısıyla büyük bir sürpriz yaptı. Bu sürpriz sadece bizlere değil aynı zamanda grubun solisti değerli sanatçı Erhan Güleryüz için de büyük bir sürpriz oldu. Kendisine Sultan’ı, müzik dünyasına bakışını, hayatı ve İstanbul’u sordum. Bu keyifli röportaj için bir kez daha kendisine teşekkür ediyorum….
#AynaFunda Eryiğit, İmer Özgün, Öner Erkan, Berkay Ateş, Deniz Karaoğlu, Aras Aydın. Rol aldıkları oyunlarla hem seyircinin takdirini kazandılar hem de Afife, Sadri Alışık, TEB ve Direklerarası ödüllerinin sahipleri oldular. Sezonun en iyi oyuncularını takdimimizdir...
#Afife Tiyatro ÖdülleriLisede okuldan atıldı, Amerika’ya turizm okumaya gitti, 30 yaşında bilim kadını olmaya karar verdi. Türkiye’nin geniş skalada sentetik DNA üreten ilk şirketi oldu, Türkiye’nin sentetik DNA ithalatını düşürdü. 5 Aralık’ta düzenlenen “İş’te Kadın Zirvesi”nde Cumhurbaşkanı’ndan ödül alan 10 kadından biri Pınar Akalın oldu.
#Pınar AkalınYıl bitmeden ikisi yeni üç kitapla birden okur karşısına çıkan usta şair küçük İskender, “Bütün zamanımı kelimelerin asıl söylemek istedikleriyle geçiriyorum. Yeryüzü ile bir nehir söyleşi yapıyorsunuz ister istemez ve hiçbir şey kaybolmasın diye yazıyorum. Gezegen mutlaka kayıt altına alınmalı” diyor.
#KitapsanatTürbanlı kadınlar 10 yıllık AK Parti döneminde tahmin edildiği kadar etkili hale geldi mi toplumda? Buna dair şüphelerim var: Küçük bir araştırma yaptım ve türbanlı kadınların sadece belli alanlarda ön plana çıktığını gördüm. Bakalım bir Beyaz Türk’ün bu iyi niyetli listesine ne diyeceksiniz?
Önce istemediler. Biri, biz burada çok rahatız, dedi. “Yakamızda rozetle dolaşıyoruz ama Türkiye’de öyle değil. Türkiye’de bombalamalar oluyor.” Diğeri, arkadaşlara danışmalıyım, dedi. Sonra arayıp kimsenin görüşmeyeceğini söyledi. Derken en sonunda isimlerini yazmamak şartıyla kendileri konuşmayı kabul ettiler.