Toplum olarak büyük bir afet yaşıyoruz. Elbette depremin etkilediği 10 ilimizde yaşayanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla kıyaslanamaz ama birçoğumuz zorlu duygularla başa çıkmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu toplumsal travmayı atlatmanın yolu içimizdeki mücadele duygusuna, dayanışma isteğine kulak vermek: “İyileşmek için gerçekten birlikte hareket etmek zorundayız.”
#DepremGaslighting (psikolojik şiddet türü), Lovebombing (fazla sevgi ile bunaltma), Ghosting (her şey iyi giderken bir anda ortadan kaybolma) kelimelerini daha yeni öğrenip kullanmaya başlamıştık ki sözlüğe bir yenisi eklendi: ‘Goblin Modu.’ Dünyanın en saygın sözlüklerinden Oxford, 2022 yılının kelimesini halka sordu; 320 bine yakın kişi, ki bu çok büyük bir katılım, ‘Goblin Modu’ dedi. 2019’da pandeminin başında sıklıkla kullanılmaya başlanan Goblin modu, bir sözcükten daha çok bir ruh hali aslında. Toplumun biçtiği rolleri (sağlıklı beslen, spor yap, oku, gez, güzel giyin-süslen, pozitif ol, kadınlar özelinde; anne ol, kariyer sahibi ol, evlen gibi...) reddetme, tembel, halsiz, dağınık, umursamaz ve isteksiz olma haline deniliyor. Goblin’in tam kelime karşılığı ‘cin’. O nedenle gelin, neymiş bu ‘Cin Modu’, beraber bakalım.
#Goblin Modu70’e geldiğimde 50, 50’ye geldiğimde 30 gibi göstermek istemediğimi, genç kalmanın sırrını aramadığımı söylemek külliyen yalan olur ancak bunu istemek ile saçma sapan işlere ‘Evet’ demek arasında da ince bir çizgi var bence. ‘Show girl’ Kim Kardashian, genç kalmak için gerekirse ‘dışkı’ bile yiyebileceğini açıkladı. Onun mide bulandıran bu itirafını, genç kalmak için cildine bebeklerin sünnet derisini aşılattığını açıklayan Seren Serengil taçlandırdı. Ki güzelleşmek uğruna hiç ihtiyacı olmadığı halde mide ameliyatı olan ve hayatını riske atan da o değil miydi? Soru şu: Güzelliği ‘takıntı’ haline mi getirdik? Genç kalmak için her şeyi yapar mısınız?
#Ebru ŞalcıoğluHakan Gence Hürriyet Pazar için oyuncu Hazal Kaya ile harika bir röportaj yaptı. Kaya, daha önce de değindiği ‘body shaming’, -Türkçeye ‘Vücudundan utandırma’ olarak çevirebiliriz- konusunu es geçmedi. Kadın oyuncuların özellikle de sosyal medyada fizikleri üzerinden psikolojik baskıya maruz kaldıklarını hatırlatarak, “Şok diyetler yaptım, bedenimle ilişkim bozuldu” dedi. Sayın Kaya sadece sizin değil, hangimizin ilişkisi bozulmadı ki!.. Daha zayıf, daha güzel, daha genç görünmek için çoğumuzun yapmayacağı diyet, olmayacağı ameliyat, almayacağı hap yok! Ama dikkat! Takipçilerinize güzel görüneyim derken beden ve ruh sağlığınızdan olabilirsiniz.
#Hakan GenceGüney Koreli popüler dizi Squid Game Netflix'in en çok izlenen yapımı oldu ancak birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Siber saldırı ve dolandırıcılıklar için en çok kullanılan yol haline gelen dizi çocuklar dahil herkesi tehdit ediyor. Konuyla ilgili uzmanlar da uyarılarda bulundu...
#Squid GameErteleme sendromu, kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi olarak tanımlanıyor. Ama tembellikle ilgisi yok! Pandemiyle birlikte sıklaşan erteleme eğilimini nasıl yeneceğimizi uzmanlara sorduk: “İyi performans gösterme olasılığınızın en yüksek olduğu işle başlayın.”
#Erteleme SendromuÜnlü sanatçı Hülya Avşar katıldığı bir programda ‘Şu hayatta zenginlik kadar kötü bir şey yok’ dedi, bir kadim tartışmanın da fitilini ateşledi. ‘Para ile saadet olmaz’ atasözü her ne kadar Hülya Avşar’ı desteklese de dünya genelinde yapılan iki farklı araştırmaya göre çoğumuz (yüzde 70’ten fazla) para ile saadetin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Buraya bir ‘ama’ bırakmakta fayda var. Çünkü uzmanlar da Hülya Avşar ile aynı görüşte. Para, güç, şan, şöhret önemli olsa da yanılsamadan ibaret olabilir...
#YazarTürkiye’de mutsuz olanların sayısı mutlu olanlara göre hâlâ geride olsa da geçen yıla kıyasla mutsuzların sayısı artışta. Bunu ben değil, TÜİK araştırması söylüyor. Ankete göre evliler evli olmayanlara, kadınlar erkeklere, eğitimsizler eğitimlilere oranla daha mutlu. Pandemi süreci ankete de yansıdı. 2020’de bireyleri en mutlu eden durum ‘sağlıklı olmak’ oldu. Peki, mutluluğu çoğaltmanın bir formülü var mı? Mutsuzluk sebeplerimiz neler? Araştırdım.
#YAZARPandemi nedeniyle dünyada her dört kişiden birinde kaygı bozukluğu ve depresyon görülüyor. Kaygının yönetilememesi durumunda ise bazı kişilerde psikolojik bir rahatsızlık olan ‘yalancı koronavirüs’ ortaya çıkıyor. Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, “Koronavirüs belirtileri gösterdiğine inanan kişiler soluğu hastanelerde alıyor. Kişi hastaneye gidip koronavirüs olmadığını öğrendiğinde anlık rahatlama yaşıyor ama bu durum hastanelere yük getiriyor” dedi.
#Koronavirüs25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dikkatleri yapılan araştırmalara çekerken, uzmanlar günümüzde en yaygın görülen insan hakları ihlallerinden birinin kadına şiddet olduğunu belirtiyor. Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu “Kadına şiddeti önleme, uzun soluklu çalışmalar gerektiriyor. Bu çalışmaların temeli şüphesiz toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik politikalar geliştirmeye ve şiddetin cezasız kalmaması için hukuki düzenlemelerin yapılmasına dayanıyor. Çocukların doğru yetiştirilmesinden dilimizi kadını aşağılayan ifadelerden arındırmaya kadar atılması gereken birçok adım var” diyor.
#25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele GünüUzaktan eğitimde öğrencilerin nasıl daha fazla başarılı olacağı konusunda bilgiler veren Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, “Evden çalışmak daha konforlu fakat öğrenciler verimli çalışma konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Öğrenciler kendi öz disiplinlerini sağlayarak ve doğru organize olarak zorlukları yenebilirler. Örneğin, dersten en az bir saat önce uyanmak, dışarı çıkacakmış gibi giyinmek, kendilerine ait özel bir çalışma ortamı oluşturmak, günlük ve haftalık ders programları yapmak, bilgisayardan dersleri ‘kamera açık bir şekilde’ düzenli takip etmek ve telefon gibi uyaranları ders sırasında kapatmak gibi başarıyı artıracak birçok faktör var” dedi.
#Eğitimİstanbul Avcılar’da eli sopalı ve baltalı 3 kişi park tartışması yaşadıkları komşularını hastanelik etti. Görüntüler dehşet verici! Gelin görün ki bu ne ilk ne de belli ki son olacak. Zira ünlüsünden ünsüzüne, sanatçısından eğitimcisine kadar toplumsal bir cinnet hali söz konusu. Yasaya göre suç olmasına rağmen üzerinde bıçak, arabasında sopa taşıyanların sayısı artmakta! Toplum olarak çıldırdık mı? Kendi adaletimizi kendimiz sağlayacaksak yasalar niye var? Konunun uzmanlarıyla masaya yatırdım.
#YazarOyuncu Hazal Kaya, özellikle kadınlara dayatılan çağımızın standart güzellik anlayışı ve tek beden algısına deyim yerindeyse sözleriyle ‘kafa göz daldı.’ Kendi deneyimlerini anlatan ve kilolu kadınların oyunculuk sektöründe ayrımcılığa uğradığını söyleyen Kaya’ya sadece oyunculardan değil her sektörden kadından destek yağıyor. Gerçekten öyle mi? Para kazanmanın, başarılı olmanın yolu güzel olmaktan mı geçiyor? Sordum...
#YAZARPortekizli iş insanı Pedro de Noronha, “Bana kızımızı göstermiyor” diyerek ünlü manken Tülin Şahin’den şikâyetçi oldu. Ortaya çıktı ki ünlü manken doğumdan sonra eşinin “Kilo ver” baskısına ve psikolojik şiddetine maruz kalmıştı. Tülin Şahin maalesef bu konuda yalnız değil. Peki neden? Bu şiddetle nasıl başa çıkılır? Uzmanlara sordum.
#Yazar