Ebola salgınının bittiğinin ilan edilmesine yakın yeni vakaların görülmeye başladığı haberleri geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ebola salgının yeniden başladığını duyurdu. Can almaya devam eden ebola virüsü, Aralık 2013'te Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017 yıllarında görülen salgında 30 bin kişiye virüs bulaşmış, bunlardan 11 bininden fazlası ölmüştü. Peki, ebola virüsü nedir, belirtileri neler, bulaşıcı mı?
#Ebola Salgını Nedirİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu hafta, bu yıl şimdiye kadar bildirilen 1 milyon ölümle ilgili trajik dönüm noktasını geçtik” dedi. Öte yandan haftalık bildirilen maymun çicegi vakalarında da küreselde yüzde 20'den fazla düşüş olduğu belirtildi.
#DSÖAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yardımcı, gıda ihtiyacındaki artışın insanların ormanlara daha sık girmesine, bunun da hayvanlardan insana bulaşan hastalıkların artmasına neden olduğunu söyledi.
#Gizem KARADAĞ-Burak TEKİN DHAKoronavirüs ve Maymun Çiçeği hastalığı ile mücadele devam ederken Doğu Afrika ülkesi Tanzanya'dan gelen yeni hastalık haberi tüm dünyayı tedirgin etti. Tanzanya'nın Lindi bölgesinde gizemli bir hastalık nedeni ile 3 kişinin hayatını kaybettiği 13 kişininse karantina altında olduğu açıklandı.
#TanzanyaAfrika'da dünyanın en ölümcül hastalıklarından birinin ortaya çıkması yeni bir salgın mı geliyor korkusu yarattı. 'Marburg’ virüsünden ölen iki hastanın haberini alan Dünya Sağlık Örgütü acilen harekete geçti.
#MarburgMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkDünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisiyle ilgili akıllarda çok önemli bir soru var: Neden hâlâ kesin bir çaresi bulunamadı bu belanın? Biz de sizin için bu soruya yanıt aradık. Ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz...
#RemdesivirYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin Kariko2013’te Batı Afrika’da büyük ölümlere yol açan ‘Ebola virüs’ geri döndü. Gine’de virüsü taşıyan 3’ü ölümle sonuçlanan 7 vakanın tespiti ile yeniden Ebola salgını ilan edildi. Peki söz konusu salgın dünya ve Türkiye için yeni bir tehdit mi? Covid-19 ile ortak yanları neler? Prof. Dr. Derya Unutmaz, hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Ebola BelirtileriSevdiklerimize sarılmak, merakla beklediğimiz bir filme, bir oyuna koşmak, arkadaşlarımızla buluşup şehrin en sevdiğimiz sokaklarında kalabalıktan korkmadan yürümek… Neredeyse bir yıldır, hayatımızı güzelleştiren pek çok şeyden mahrumuz. Salgın öncesine yani 'kendi normalimiz'e dönmek için kavuşmaya can attığımız 21 şeyi hatırlayalım…
#2021Koronavirüs salgınıyla mücadelede neden bazı ülkeler son derece başarılı olurken bazı ülkeler ise sınıfta kaldı? Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın 2019'da yayımladığı Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi'nde, ABD ve İngiltere salgın hazırlık konusunda örnek ülkeler olarak gösterilirken, Yeni Zelanda, Çin ve Vietnam ise sıralamada çok altlarda yer alıyordu. 2021'e gelindiğinde ise durum çok farklı görünüyor. ABD ve İngiltere'de salgın kontrolden çıktığı düşünülürken, Çin'in aldığı katı önlemler ise Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından övgüyle karşılandı. Yeni Zelanda örnek olarak takdir toplarken, 95 milyonluk nüfusa sahip Vietnam'da koronavirüs kaynaklı can kaybı 35'te kaldı.
#Koronavirüs1976’da Ebola'yı keşfeden doktor, dünyanın koronavirüs kadar hızlı yayılan ve Ebola virüsü kadar ölümcül olan 'Hastalık X' tarafından etkilenebileceği konusunda uyardı. Bilim insanları zoonotik (insanlardan hayvanlara bulaşan) hastalıkların önümüzdeki yüzyılda insanlığın üstesinden gelmesi gereken temel problem olduğunu söylüyor. Uzmanlar ayrıca canlı hayvan pazarlarındaki risklere vurgu yaptı ve 'birçok farlı türden hayvanın bir arada bulunması, yeni ve çok daha ölümcül virüslerin ortaya çıkmasına yol açabilir' dedi.
#Bulaşıcı HastalıklarıYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariÇin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 virüsü, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. ABD'nin Irak'ta havaalanına düzenlediği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. İran'da Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının "insani hata" ile düşürülmesi sonucu 176 kişi öldü. ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile açıkladığı sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu...
#Dünya HaberleriBütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#GazetehaberleriStratejist Cüneyt Paksoy ekonomideki gelişmelere ilişkin açıklamada bulundu. Paksoy "Merkez Bankası son dönemde özellikle BDDK ve bankalarla yaptığı görüşme de dahil likidite imkanlarını kısarak dolaylı bir faiz indirimi yerine bir faiz artışı ortamına geçti. Faiz indirimleriyle birlikte 9 toplantı üst üste büyük bir kazanım elde etti." dedi.
#Cüneyt PaksoySon dakika haberi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin merakla beklediği corona virüsü toplantısı sonrasında çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız, tehdit ortadan kalkana kadar, evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir" dedi. Erdoğan ayrıca 76 yaş üstü emekli vatandaşların eğer isterlerse emekli maaşlarını evlerinden alabileceklerini söyledi.
#CumhurbaşkanıEnfeksiyon hastalıkları ve insan bağışıklık sistemi alanında dünyada söz sahibi isimlerden biri olan ve ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Corona virüs konusunda inanılmaz bilimsel ilerleme var, tedavi ve aşıda çok kısa sürede başarı gösterilecek. Örneğin HIV/AIDS çalışmalarında 3-5 yılda elde edilebilen sonuçlara Corona virüs’te 3-4 ayda ulaşıldı” dedi.
#Derya UnutmazSosyal medyada "İstanbul'da Coronavirüs Vakası görüldü'' notuyla paylaşılan "izolasyonlu sedye" görüntülerinin Sakarya'da çekildiği ve asılsız olduğu ortaya çıktı. Görüntülerdeki kişinin umre dönüşü şüphe üzerine hastaneye götürüldüğü ve testlerinin negatif çıkınca taburcu edildiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı asılsız söylentilere karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi. Yetkililer, bu kişinin izolasyonlu sedyeyle taşınmasının sadece önlem amaçlı olduğunu vurguladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ''Sakarya’da çekilen bu video, şüphe durumunda alınmış tedbirin ciddiyetini gösteriyor'' dedi.
#İstanbulDünya, Ocak ayı başında Çin'de ortaya çıkan ve 20'den fazla ülkede daha görülen koronavirüs ve salgın hastalıkla ilgili haberlerle çalkalanıyor. Yeni ortaya çıkan salgın hastalıkların yayılması genelde bir kereye mahsus olarak görülüyor. Ancak vahşi doğadan kaynaklandığı düşünülen yeni virüs, ilk olarak hayvanlarda ortaya çıkan salgın hastalıklarla ilgili riskin ne kadar arttığını gösteriyor. İklim değişikliği ve küreselleşme, hayvanlar ve insanların etkileşimini büyük oranda etkilemeye devam ettiği için, bu durumun gelecekte çok daha büyük bir sorun olacağı öngörülüyor. Hayvanlar insanları nasıl hasta eder?
#Koronavirüs