Gizem KARADAĞ-Burak TEKİN DHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2022 01:13
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yardımcı, gıda ihtiyacındaki artışın insanların ormanlara daha sık girmesine, bunun da hayvanlardan insana bulaşan hastalıkların artmasına neden olduğunu söyledi.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yardımcı, insanlara bulaşan enfeksiyon hastalıkların yaklaşık yüzde 60'ının hayvanlardan kaynaklandığını belirtti. Yardımcı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Afrika'da yapılan bir çalışmasında son 10 yılda zoonotik hastalıkların (hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar) yüzde 63 oranında arttığının belirlendiğine dikkat çekerek, "Özellikle son 1 yıl içerisinde de bu artış yüzde 50 oranında olmuş. Hastalıklara baktığınız zaman bunların çoğunun ebola, bazı kanamalı virüs hastalıkları, şarbon da dahil olmak üzere birtakım hastalıklar olduğunu biliyoruz. Bunun nedenlerine de bakıldığında; Afrika, nüfusun en çok arttığı kıtadır. Bunun sonucunda da şehirleşme çok fazla oluyor. Şehirleşme fazla olunca ormanlara giriliyor. Nüfus arttıkça açlık fazla oluyor. İnsanlar gıdalara ulaşabilmek için ormanlarda normalde temas edemeyeceği hayvanlarla temas etmeye, hatta bunları yemeye başlıyorlar. Bu da yaban hayatında normalde insanın karşılaşmayacağı virüslerle karşılaşıp, bunların insanda evrilmesi ve yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunlar da zoonotik hastalıklar oluyor" diye konuştu.
'TEK SAĞLIK SİSTEMİ'Yardımcı, DSÖ ve diğer kuruluşların bir araya gelerek 'tek sağlık' sisteminin kurulması için çalışma başlattıklarını, Türkiye'de de hem Sağlık Bakanlığı hem de Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda iş birliği yaptığını dile getirdi. Yardımcı, 'tek sağlık' kavramının yerel, ülkesel ve dünya boyutunda
hayvan,
insan ve çevre ile ilgili olan her şeyin sağlıklı hale getirilmesi için iş birliğini öngördüğüne vurgu yaparak, "Merkezde insan hekimi ve veteriner hekimi olmak üzere iş birliğiyle sonuç elde etmeyi hedefleyen bir kavram. Şehirleşme, göçler ve bunlar beraberinde ekosistemi de etkiliyor. Örneğin, ormanın içerisinden bir yol açılıyor. Ormanın yapısı bozuluyor. Ama aynı zamanda ormanın içerisine de giriliyor. Bu sadece Türkiyede değil, Afrikada da, Amazonlar'da da düşünülebilir. Covid-19 pandemisi, hatta daha önceki hastalıkları da sayabiliriz; kuş gribi, influenza, domuz gribi hepsinde bir hayvan ismi dile getiriyoruz. Görülüyor ki bunlar, sadece hastanede insan hekimlerinin çözebileceği bir durum değil. Dolayısıyla 'tek sağlık' konusunun kavramı çok geniş. Bununla ilgili veteriner hekimlerinin çok fazla açıklamaları vardı. Özellikle Covid-19 pandemisi ortaya çıkıktan sonra bu konunun insan hekimi, hayvan hekimi yani veteriner hekim ile aynı zamanda çevreyle ilgili olan unsurların konusu olduğu ortaya çıktı" diye konuştu. Prof. Dr. Yardımcı, ayrıca erken uyarı sistemlerinin kurularak, ormandaki riskli bölgelere insanların girmesinin engellenmesi ve yeme alışkanlıkları ile ilgili bazı şeylerin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.