Cilt sağlığı, bağışıklık sistemi, hücre yenilenmesi gibi pek çok etkisi olan E vitamini, besinler yoluyla kolaylıkla alınabiliyor. Hangi besinlerde bulunduğu ve nelere iyi geldiği konusunda diğer vitaminler kadar çok konuşulmasa da etkileri saymakla bitmiyor. Diyetisyen Gizem Şeber ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sühan Ayhan E vitamini hakkında merak edilenleri açıkladı.
#Ay ÇekirdeğiDubai’nin fıstıklı künefe çikolatası tüm dünyaya hızla yayılmaya başladı. Sosyal medya aracılığıyla bir anda popüler olan çikolata ülkemizde de rağbet gördü. Bu yeni tadı denemek için dükkanların önünde kuyruk oluşturanlar ve ufak bir tablete 50 dolar verenler var. Peki bu çikolatanın sağlığa faydaları ve zararları neler? Çok çabuk küflenecek bir ürün mü? Satın alırken ya da evde yaparken nelere dikkat etmeli?
#SağlıkDeğerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniYaşlanma karşıtı sihirli bir iksir mi arıyorsunuz? Kırışıksız bir cildin sırrının buzdolabınızda olduğunu söylesem ne dersiniz? Şaşırtıcı bir şekilde, genç ve kırışıksız bir cildin sırrı hep göz önünde duruyordu. Son araştırmalar, vücudumuzda bulunan bir protein olan kolajenin yaşlandıkça cilt esnekliğini korumada önemli olduğunu gösteriyor. Pahalı yaşlanma karşıtı iksirlere ihtiyacınız yok çünkü yaşlanmayı durdurmanın gücü tabağınızda zaten mevcut.
#KolajenSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#SemizotuKefal balığı, halk arasında sıklıkla tüketilen bir deniz canlısı olarak bilinir. Türkiye sularında da yaşayan bu balık türü, özellikleri açısından birçok insan tarafından merak edilen canlılardan birisidir. Tüketilebilen bir balık türü olduğu için, avlama ve pişirme özellikleri açısından bilgi sahibi olunması gerekir. Kefal balığına dair tüm detayları sizler için derledik.
Kaz eti, başta Kars olmak üzere birçok yöremizde özel günlerde sofraların baş köşesinde yer alan bir lezzet. Peki ihtişamıyla tabakları süsleyen, tadına bakan herkesi büyüleyen kaz eti nasıl pişirilir? Kaz nasıl tuzlanır, nasıl kurutulur? Kurutulmuş kaz hangi tekniklerle pişirilir? Özel günlerin vazgeçilmezi kaz etini pişirmenin püf noktaları nelerdir? İşte merak ettiğiniz her şey...
#Kaz EtiSüpergıdalara meraklı olanlar natto'nun adını mutlaka duymuştur. Öte yandan geçtiğimiz yıl İsveç'in Malmö şehrinde açılan İğrenç Yiyecekler Müzesi'ni ziyaret eden ya da en azından medyada haberlerini görenler de natto'yu duymuştur. Peki nedir bu "iğrenç" süpergıda?
#NattoGünümüzde her türlü meyve ve sebzeyi, mevsimi olmasa da pazarlarda ya da marketlerde bulabiliyoruz. Ancak bu lüksün bedelini sağlığınızla ödediğinizi bilmelisiniz. Çünkü mevsim dışı üretimde çok daha fazla tarım ilacı kullanılıyor. Böylece aldığınız her ürün, sofralarınızı zehirleyerek, sağlığınızı yavaş yavaş bozuyor. Bundan kurtulmanın ise tek bir yolu var. O da mevsimsel beslenmek…
#Buğra BuyrukçuUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiSonbahar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı arttı. COVID-19 ise hâlâ bitmedi ve hayatımızda olmaya devam ediyor. Özellikle yeni varyantları olan Eris ve Pirola, bulaşma konusunda öncekilerden çok daha becerikli. Bu nedenle hasta olmamak ve belirtileri daha hafif atlatabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız şart.
#COVID-19Milyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkDeğerli Hürriyet okurları... Bu haftaki konumuz, birçoğunuzun belki sadece duyduğu ve üzerine çok bilgi sahibi olmadığı bir şifa yöntemi olan “tamamlayıcı tıp...” Ve konuğumuz ise şahsen de tanıdığım, uzmanlık alanındaki başarılarını yakından takip ettiğim Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Oktay Melih İzdeş...
#AnkaraGünlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun sağlıklı ve ışıltılı bir cildin ilk adımı doğru beslenme. Cilt sağlığı için ‘Skin Food’ (Cilt Gıdası) yaklaşımını geliştiren Dr. Thivi Maruthappu, buzdolabınızda olan besinlerin en az banyonuzdaki ürünler kadar önemli ve etkili olduğunu söylüyor. Peki bu besinler hangileri? Nasıl bir fayda sağlıyor? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSon yıllarda yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketmenin sadece fiziksel sağlığı değil zihinsel sağlığı da iyileştirebileceğini ortaya koydu. Günlük beslenmeye bir porsiyon meyve veya sebze eklemek bile ruh halinizi iyileştiriyor ve mutlu olmanızı sağlıyor. Peki sebze ve meyveler nasıl oluyor da zihinsel sağlığımızı iyileştiriyor? Hangi sebze ve meyveler ne sıklıkla tüketilmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık