Salgın neredeyse bitti. Bütün ülkeler önlemleri gevşetti. Tatilini Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalı Türkler için her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Sıla Yolu’nu adım adım taradık. Almanya’nın Münih kentinde başlayan ve İstanbul’da sona eren yolculuğumuz boyunca 5 bin km’den fazla yol yaptık, güzergâh üzerindeki bütün ülke yetkilileri ve gümrük görevlileriyle görüştük.
#Sıla YoluDünyada pandemiyle birlikte çalışma şekli 'uzaktan çalışma'ya dönünce dijital göçebelik de beraberinde başladı. Dijital göçebelikle ilgili yapılan araştırma sonucu en verimli şehirler belli oldu. Araştırma kapsamında ulaşım kolaylıkları, yaşam kalitesi ve misafirperverliği incelendi.
#Dijital GöçebelikDijital dönüşüm, girişim ekosistemi ve yenilikçi teknolojiler alanında önemli atılımlar gerçekleştirmeye devam eden Estonya dünyada bir ilke daha imza atıyor. Halihazırda devam eden e-Residency (e-Oturum) programını desteklemek amacıyla ‘Dijital Göçebe Vizesi’ (Digital Nomad Visa) uygulamasını devreye almak için çalışmalarını tamamladı. Estonya Parlamentosu, geçtiğimiz günlerde dijital göçebelerin Estonya'yı ziyaret etmesine, çalışmasına ve bir yıla kadar ülkede kalmasına izin verecek vize uygulamasını hayata geçirmek için ülkedeki Yabancılar Yasası’nda bazı değişiklikleri onayladı.
#EstonyaEstonya hükümeti, e-Residency (e-Oturum) topluluğu ve girişimcilerin Covid-19 krizi ile mücadele yöntemlerini ve işlerini krize nasıl adapte ettiklerini araştırdı. 1500’ü aşkın kişinin katıldığı araştırma sonuçlarına göre, girişimcilerin yarıya yakını işlerini olduğu gibi sürdürdüğünü ve yeni iş fırsatları keşfettiklerini, diğer yarısı ise sundukları ürün ve hizmetleri dönüştürdüklerini aktardı. Katılımcıların %64'ü Covid-19 pandemisi ile birlikte iş süreçlerinin aksamasından ciddi bir endişe duyduğunu ifade ederken, %37'si salgının şirketlerini e-Oturum yoluyla kurmayı daha mantıklı hale getirdiğini söyledi.
#EstonyaTürk girişimcilerin hızlı ve dijital olarak Estonya merkezli, global bir AB şirketi kurmasına olanak tanıyan e-Residency (e-Oturum) programı, şimdi yeni bir online hizmeti daha başlattı. Program kapsamında Estonya'da ikamet etmeyen Türk vatandaşları için e-noter (online noter) hizmeti başlatılırken, böylece programdaki Türk katılımcılar, internet üzerinden şirket hisseleri alma ve satma imkanı bulabilecek. Estonya'ya gitmeye gerek kalmadan vekalet ve kimlik doğrulama gibi işlemleri yapmak için e-noter randevusu da alabilecek.
#Estonyaİngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) resmen ayrılması sonrasında İngiliz iş insanları, girişimlerini AB pazarında kurulmuş bir şirket gibi yönetebilmesine olanak sağlayan e-Residency (e-Oturum) programına yoğun bir şekilde ilgi gösteriyor. İşletmeler, 2014’te Estonya hükümeti tarafından başlatılan bu program ile AB pazarında legal bir şirket kurarak dünyanın neresinde olursa olsunlar, online iş kurma ve onu işletme serbestliğine sahip olabiliyor. İngiltere’nin AB’den ayrılacağını resmi olarak ilk kez açıkladığı 29 Mart 2017'den bu yana Estonya’nın e-Oturum programına katılan İngiliz vatandaşlarının sayısı üç kattan fazla arttı.
#EstonyaEstonya'nın dünyada ilk kez uygulamaya geçirdiği e-Oturum programı ile girişimciler, Türkiye'den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkı kazanırken, AB'nin iş ortamına da erişebiliyor.
#EstonyaAlmanya’nın Crailsheim kentinden yola çıkan Nevşehirli Bayraktar Ailesi, Bulgaristan girişinde vize engeline takıldı. Çocuklarından Barış’ın (16), E-oturum kartını evde unutan aile, Sırbistan’ın Niş kentinden 60 Euro karşılığında Bulgar vizesi aldıktan sonra yolculuklarına devam edebildiler.
Yeni pasaport alanlar ve izin tarihine kadar e-oturum kartı alamayanlar için önemli duyuru. Bu durumdaki kişiler e-oturum kartı olmadan, yeni geçerli pasaportları ve yanında oturum izni damgası bulunan eski geçersiz pasaportla birlikte Almanya’ya sorunsuz giriş yapabilecek.