Köln Başkonsolosundan izincilere tavsiyeler

Güncelleme Tarihi:

Köln Başkonsolosundan izincilere tavsiyeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2013 14:16

İzin sezonunun başlamasına rağmen bu yıl konsolosluklarda geçtiğimiz yıllarda yaşanan yoğunluklar yaşanmıyor. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, tatil için yola çıkacak olanlara bazı tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

İZİN sezonunda sadece otomobilleri ile yola çıkanların değil, uçak, gemi ya da benzeri ulaşım araçlarıyla tatile gidenlerin de yanlarında bulundurmaları gerekli belgeleri ve bunların geçerlilik tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor.

Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, yarı yoldan geri dönmek zorunda kalmamaları için, izincilere şu tavsiyelerde bulundu: "Tatilcilerimizin yola çıkmadan önce pasaport ve nüfus cüzdanlarını kontrol etmelerini öneririm. Üzerinde eğer TC kimlik numarası yazmıyorsa Türkiye'de alım satım, banka işlemi hatta cep telefonu kartı alırken bile bir sıkıntıyla karşılaşabilir. Asıl önemli konu ise pasaportların geçerlilik süresi. Biliyorsunuz eski tip pasaportların acil durumlarda geçerlilik süresini uzatmak mümkün oluyordu. Ama artık böyle bir imkan yok. Şu günlerde konsolosluğumuzda randevu bakamından hiçbir sıkıntı yok. Bugün başvuran vatandaşlarımıza yarın için randevu verebiliyoruz. Lütfen vatandaşlarımız kontrol etsinler pasaportlarının geçerlilik süresini dolmuşsa ya da dolmak üzereyse ivedilikle bizden randevularını alsınlar başvurudan 8-10 gün sonrada yeni pasaportlarını alabilirler."

BEBEKLERİN DE PASAPORTU OLMALI

Haberin Devamı

Almanya sınırlarından çıkıp, bir dizi başka ülkenin sınır kapılarından sorunsuzca geçebilmek için sadece pasaportlarınızın tarihini kontrol etmeniz de yetmiyor. Avrupa Birliği'nin (AB) geçtiğimiz yıllarda aldığı kararla artık yeni doğan çocuklar refakathaneye kaydedilmiyor, bebeklerin bile kendilerine ait pasaportu olması gerekiyor.

Başkonsolos Mustafa Kemal Basa konuyla ilgili "Önemli bir husus da çocukların pasaport meselesi. Biliyorsunuz eskiden pasaportlarda çocuklar kaydedilebiliyordu şimdi öyle bir uygulama yok. Bebek bile olsa onun ayrı bir pasaportu olması o pasaportla seyahat etmesi gerekiyor" dedi.

DİĞER BELGELERİ DE UNUTMAYIN

Almanya ve AB ülkelerinde yaşayan ve süreli oturma izni olanların, bu iznin süresine mutlaka dikkat etmeleri, süre bitmişse veya bitmek üzereyse, yeni oturum izni almaları şart. E-oturum kartı olanlar sınırda yeni pasaportlarının yanında oturum kartlarını da göstermek zorunda, pasaportunuzu alıp bu kartı sakın evde unutmayın. Eğer aracınız bir başkasına veya firmaya aitse, yanınıza Alman Otomobil Kulübü ADAC, noterlik ya da başkonsolosluklarca düzenlenmiş vekaletname almayı unutmayın. Yabancı ülkeler için hastalık ve kaza sigortası yaptırın. Bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!