Güncelleme Tarihi:
GEÇEN hafta e-oturum harçlarıyla ilgili aldığı kararda, Türkler ile AB üyesi ülke vatandaşları arasında ayrımcılık yapılamayacağı kararını veren Federal İdari Mahkeme, aynı dava kapsamında Türk vatandaşlarının lehine önemli bir karar daha aldı.
Mahkeme, Türk vatandaşlarının Almanya’daki süresiz ikâmet izinlerinin yanı sıra ‘AB İkâmet İznine’ de (Daueraufenthalt-EG) aynı anda sahip olabileceği kararını verdi. Eski uygulamaya göre ise ‘AB İkâmet İzni’ alan bir kişinin, Almanya’dan verilen ‘Süresiz İkâmet İzni’ (Aufenthalterlaubnis) iptal ediliyordu.
ZATEN HAKKIMIZ
Mahkemenin aldığı iki karar da öğrenim için 2003’te Almanya’ya gelen Kerem Güney Süzük’ün başlattığı hukuksal mücadeleyle ortaya çıktı. Öğrenci vizesiyle geldiği Almanya’da doktora çalışmasını yaparken tüm gün çalışan Süzük, işçi vizesi için başvuru yaptı. Aachen Yabancılar Dairesi’nin engeline takılan Süzük, bunun üzerine avukatı Rainer Hoffmann’la birlikte mahkemeye başvurdu ve kazandı. Türklerin Ortaklık Konseyi’nde doğan birçok hakkı bulunduğunu belirten Kerem Güney Süzük, “Türkler haklarını bilmiyor ve bilgilendirilmiyor. Aslında bu dava sonucu, bizim zaten hakkımız olan fakat uygulanmayan birçok durumdan sadece birisidir” dedi.
BİR YIL KALABİLİR
Kararın Almanya’da yaşayan Türkler için önemli bir zafer anlamına geldiğini belirten avukat Rainer Hofmann ise şunları söyledi: “Her iki süresiz ikâmet izninin avantajları farklı. İkisine de aynı anda sahip olmak büyük bir ayrıcalık. Örneğin, Almanya’daki ikâmet iznine sahip bir kişi, yurtdışında izinsiz 6 ay kaldığında haklarını kaybediyor. Ancak ‘AB İkâmet İzni’ kapsamında bu süre 1 yıl. Yani, ‘AB İkâmet İzni’ne sahip bir Türk vatandaşı, 6 aydan fazla Almanya dışında kalsa bile, Almanya’daki ikâmet haklarını kaybetmiyor.”