Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, şimdiye kadar 750 bin işletmenin kullandığı 350 milyar liralık krediye kefalet sağlandığını belirterek, “KGF sisteminin büyümeye yüzde 3’e yakın bir katkısı olduğunu biliyoruz. Biz dünyanın en büyük kredi garanti fonuyuz. Gelen talepleri 24 saatte değerlendiriyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri1800’lerin başında Kastorya’dan gelip Balat’ta ‘kuru poğaça, kandil simidi, paskalya çöreği’ gibi pastane ürünleri pişirip satmaya başlayan Andon Stoyanof ’un fırını, 5’inci kuşakla atağa kalktı. Nathalie Stoyanof Suda’nın yönetimdeki Beyaz Fırın’ın 7 mağazasında 430 kişi çalışıyor.
#GazetehaberleriBahar ve Talip Aysan’ın nişanlıyken başladıkları ’tasarım objesi oturma ürünleri ticareti’ evlendikten sonra 50 ülkeye ihracat yapabilen bir şirkete dönüştü. Geçen yıl 5 milyon dolar ciro yapan B&T markasının hedefi iki yılda 15 milyon dolar ciroya ulaşmak.
Uzun yıllar gazoz üretimi yapan Yaşar Eşmekaya’nın oğlu Çağrı ile kurduğu Elite Naturel, 12 farklı organik meyve suyunu Kanada, ABD, Japonya, Avustralya, İngiltere ve Almanya’ya ihraç ediyor. Şirketin cirosu 13.4 milyon dolara ulaşıyor.
Mardinli Kerim Güzeliş, babası İlyas Güzeliş’in yanında 6 yaşında çıraklığa başlayıp kuyumculuk mesleğini öğrendi. 1977’ten itibaren pırlantalı mücevhere geçiş yapan ve Türk, Arap, Hint tarzıyla, İtalyan ve Fransız tarzını birleştiren Kerim Güzeliş’in firması Ariş, yılda 100 bin adet pırlantalı mücevher üretip üçte birini İtalya, İspanya, Fransa, ABD ve Ortadoğu’ya satıyor.
Rize İkizdere’den İbrahim ve Halit Dumankaya kardeşlerin ’amelelikle başlayan’ gurbetçiliği dev bir inşaat şirketi yarattı. 1961’den beri 850 bin metrekare inşaat yapan iki kardeş, "Biz sektörün furyalarında görünüp kaybolanlardan değiliz. En zor zamanlarda da hep inşaatçıydık" diyorlar ve işlerini yavaş yavaş oğulları Uğur ve Ali’ye devrediyorlar.
Memur çocuğu Kenan Günaydın, okudu fabrikatör oldu. Otomotiv ve beyaz eşyada ana sanayicilere kalıp üreten Günaydın fabrikasına aldığı mobilyalardaki ’çekmece raylarının’ ithal olduğunu duyunca bu alanda üretime karar verdi. Arpres, ’bilyeli çekmece rayı’ üretimine başladı ve 30 milyon dolarlık ithalata darbe vurdu.
İnşaat ve ziraat mühendisi iki kardeşin 1996’da Ankara’da kurduğu Journey, ’Bilkent Vizyonu’ ile Zara, Mango çizgisine yerleşti, 25 milyon dolar ciroya koşuyor. 10’u Ankara’da, 60 satış noktası olan Journey’in, İstanbul’da sadece bir mağazası var.
Aykut Şirketler Grubu’nun sahibi Aytekin Kaya, ekonomik sıkıntılar yüzünden üniversiteyi okuyamadı ama "Cağaloğlu’nun kağıt piyasasında" ticareti öğrendi. Sermayesiz açtığı ticarethaneyi büyüterek, Zarfsan ve Selsan’ı satın alan Kaya’nın cirosu 50 milyon YTL’yi aştı.
Ankara merkezli ’Yaşar Dede Arslan’ın (YDA) patronu Hüseyin Arslan, 1993’te babasının vefatıyla 22 yaşında patron oldu. Ailesinin inşaat şirketini amiral gemisi yaptı ve 13 yılda, uluslararası iş yapan 4 bin kişi çalıştıran bir şirketler grubu yarattı.
Konyalı Baranok Ailesi’nin bir çiftlik evinde başlayan yumurta üreticiliği, ’yumurta tavuklarına’ yedirilen yeme özen gösterince hızla büyüdü ve Eggy markası doğdu. Zeki Baranok, "Biz yemde maliyet düşsün diye tavuklara et, kemik ve kan unu yedirmiyoruz. Sadece mısırdan yem üretiyoruz. Bu sayede de markamızla büyüyoruz" diyor.
1994’te fabrikası yakılan ve bu nedenle Türkiye’ye küsüp Polonya’ya yerleşen Tokatlı Abdullah Taşçı, 2003’te Çinliler’in ısrarıyla tekrar Türkiye’ye döndü. Çin patentiyle soya ve süt elyafından organik iplik, her türlü kumaş, giysi ve ayakkabı üretmeye başladı.
Kars’tan 1978’de İstanbul’a göç eden Güngör Ailesi’nin küçük oğlu Uğur, Bodrum’da İngilizlere 60 konut yaparak başladığı müteahhitlikte, 2 yılda 1 milyar dolarlık projeye imza koydu. 195 milyon dolarlık Palmiye konaklarına temel atan Güngör’ün şirketi Mu-Can İnşaat, 700 milyon dolarlık Şahinler Holding Beylikdüzü Projesi’ni de kat karşılığı üstlendi.
İş hayatına Keban’ın bilgisayar ve yazılım sistemlerini kurarak atılan Ahmet Öngün’ün şirketi Gantek Teknoloji, geçen yıl 10 milyon doları yurt dışından olmak üzere 40 milyon dolar ciro yaptı. Öngün’ün hedefinde Bodrum’a teknoloji köyü kurmak var. Öngün, "Bilişimciler rahat ortamlarda daha verimli olabiliyor" dedi.
Eskişehirli Güçlü Grubu, hazır mutfak işine girince bir anda ulusal ve uluslararası iş yapan firma konumuna terfi etti. Ayda bin adet hazır mutfak üretme kapasitesine sahip Eurodecor Fabrikası’nı kuran Güçlü Grubu şimdi Dubai’nin en prestijli projelerinden Palm Adası’na mutfak satıyor.
Eğitimde özel sektör girişimciliğinin öncülerinden Uğur Koleji’nin sahibi Kemal Koçak, "Türkiye’nin en yüksek maaşlı fizik öğretmeniyken" kazandığı paralarla aldığı arsaları sermaye yapmaya karar verdi. Koçak, 100 milyon dolarlık bir bütçeyle üç Uğur Koleji daha açacak, bir de üniversite kuracak.
Elektronik Mühendisi Erman Sensus, Okmeydanı’nda bilgisayarlar için ram (hafıza çipi), USB Hard Disc, internet kamerası, fotoğraf makineleri için hafıza kartı üretip bu ürünlerde dünya pazarını elinde tutan Tayvan’a 3 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sensus, Rem Elektronik’in yüzde 65’ini bir İsrail şirketine satıp, daha büyük ufuklara açıldı.
1989’a kadar özel bir şirkette çalışan Cengiz Pala, ayrılıp eşiyle birlikte Deniz Temizlik’i kurdu. 7 milyon Euro ciro ve 1500 kişilik istihdama ulaşan Pala, aralarında Pepsi, General Electric, Beko, Amerikan Hastanesi, British Airways, Citibank gibi devlere temizlik hizmeti veriyor.
Of’tan fakir bir gurbetçi olarak 10 yaşında yollara düşen ve 16 yaşına kadar kalaycı yamağı olarak Anadolu’yu dolaşan Hacı Mehmet Erdoğan’ın oğlu Erol, babasının kurduğu Güzeliş Porselen’de Nasa’nın sürtünmeyi ve yapışmayı engelleyen teknolojisini kullanarak, tencere ve tavada Eternity markasını yarattı. Erdoğan’ın şirketlerinin cirosu 40 milyon dolara ulaştı.
İdris Nuri Türkgenç, Tahtakale’de "Cihad Bijuteri"yi ailece işletirken, bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Kozyatağı Carrefour’da mağaza açmaya kalktı. Carrefour’un Fransız müdürü Tahtakale’ye gidip mağazayı inceledi, "Adınız siyasi izlenim veriyor, farklı bir adla bize gelin" dedi. Bunun üzerine "Bifair"i kuran Türkgenç, şimdi 3 milyon YTL ciro yapıyor.