Güncelleme Tarihi:
ATEK Makine’nin sahipleri Altan, Turhan ve Ertan Keser kardeşler, babalarının 1950’de kurduğu ‘tornacı’yı, servis ve garaj ekipmanları alanında 97 çeşit makine üreten ve 76 ülkeye ihracat yapan bir sanayi şirketine dönüştürdü.
BULGARİSTAN’ın Rusçuk kentinden 1950’de karısı Hatice ile Türkiye’ye göç eden Mustafa Keser’in Sirkeci’de bir ortakla beraber kurduğu 12 metrekarelik tornacı, oğulları Altan, Turhan ve Ertan’ın çabalarıyla bugün 250 kişilik istihdamı olan, 50 milyon dolarlık cirosunun yüzde 60’ını ihracattan sağlayan çok güçlü bir sanayi şirketine dönüştü. Kriko tamir ve imalatıyla başlayan ve lastik tamir makineleri üreterek gelişen firma, servis ve garaj ekipmanları üretiminde dünya çapında söz sahibi. Atek Makine ortaklarından Ertan Keser şöyle anlatıyor öyküyü:
RUSÇUKLU MUSTAFA
· Biz üç kardeşiz. Babam Mustafa Bey ve annem Hatice Hanım, amcam ve yengem 1950’de Rusçuk’tan İstanbul’a göç etmiş. Babam Bulgaristan’da makine
KRİKO İMALATI KALDIRAÇ OLDU
· Babamız vefat ettiğinde ben 3, en büyük ağabeyimiz 13 yaşındaydı. İşyeri kalfalarla ve eski ortağı İsmet Tayan Bey’in desteği ile devam etti. Dükkanı satmadık. Bizim atölye kriko tamiratı yapıyordu, talep üzerine kriko üretimi de başladı. Kriko işi kaldıraç oldu. 1970’te ağabeyimle işi yürütmek için tam devreye girdik. Babam rahmetli sağlığında Topkapı’da Teknik Oto Sanatkarlar Sitesi’nde bir dükkana girmiş. Cevizlibağ’a çok yakın. O günün şartlarına göre mükemmel bir işyeriydi. 1975’te oraya taşındık.
LASTİK TAMİRCİSİ MAKİNE İSTEDİ
· Biz kriko üretip satarken, bazı makinelerin tamirini yaparken bir lastik tamircisi ‘damak düşürme makinesi’ sipariş etti. Lastiklerin damakları janta yapışır ya düşürmek çok zordur. Zıplamalar, üstünden geçmeler v.s. Damak düşürme makinesi de yaptık. Baktık ki bu konuda pazarda boşluk var. Şamyel kaynak makinesi, sökme takma makinesi de yaptık. Bu alana odaklandık. O yıllarda binlerce ürettik. Topkapı’daki dükkan yetmez oldu. 1995’te kendimize Hadımköy’de fabrika yaptık ve taşındık. Bu arada barter yoluyla lastik tamiri ve servis alanında diğer ürünleri de alıp ticaretini yapmaya başladık.
Mercedes’e 22 yıl kriko tedarik etti
ATEK Makine ortaklarından Ertan Keser, “1983’te askerliğimi yaptım ve üç kardeş birlikte işimizi büyütmeye başladık. Ben üretime, Altan ağabeyim ticarete, Turan ağabeyim de hesaplara odaklandı” diyor. Keser, 1983’te ilk Ar-Ge bölümünü kurduklarını ve makine geliştirmeye başladıklarını belirterek, şöyle konuşuyor: “Meslek liseleriyle işbirliğine girdik. İnsan kaynağı sorununu böyle aştık. Aynı dönemde hidrolik kriko imalatını büyüttük. Çünkü pazarda çok büyük talep vardı. Küçük krikolar üretiliyordu ama yüksek tonajlarda sorun vardı. 25-30 tonluk hidrolik kriko da üretmeye başladık. Krikoda o kadar ileri gittik ki 1990’da Mercedes ile anlaştık. Mercedes’in tüm krikolarını biz vermeye başladık. Bu anlaşma
geçen yıl bitti.”
Bulgaristan’a paralı döndü
ERTAN Eser, ilk ihracatı Makedonya’ya yaptıklarını söylüyor ve şöyle konuşuyor: “1991’de Makedonya’ya bayilik verdik. Üsküp’te ürünlerimizin satışı başladı. 2001 yılında da Bulgaristan’a yatırım kararı aldık. Avrupa için depomuzu kurduk. Tüm Balkanlara ve Avrupa’ya oradan mal satıyoruz. Bulgaristan’ın her noktasında servis araçlarımız dolaşıyor v.s. Bu arada Bulgaristan’da Filibe’ye 7 milyon Euro’luk birn yatırımla bir de otel yaptık. Patentli 30’a yakın ürünümüz var. 97 çeşit makine üretiyoruz. 6 bine yakın farklı ürünümüz var. Lazerle jant düzeltmeye kadar en üst standartta makine üretiyoruz. En çok Bulgaristan, Rusya, Polonya, İtalya, Almanya, Romanya’ya satıyoruz.”
DİĞER E-KOBİ HABERLERİ
Romanlar da girişimci olacak
İSTANBUL Genç Girişimciler Derneği (İSGİD), Roman vatandaşları girişimci yapmak için bir proje başlattı. İSGİD, Focus Eğitim Kurumları ve Edirne Valiliği’nin ortaklaşa geliştirdiği proje kapsamında 2013 yılı Roman yılı ilan edilerek bir çalışma programı hazırlanacak. Projeyle kendi işini kurup büyümek isteyen Roman girişimcilere moda tasarımcılığı, tekstil, sanayi ve sabunculuk alanlarında eğitim desteği sağlanarak istihdamın artırılması hedefleniyor. İSGİD Başkanı İnanç Kabadayı, “Toplumun en dezavantajlı ve maddi olarak zayıf grubu olan Roman vatandaşların topluma entegrasyonu ve ekonomik açıdan gelişimini sağlayacak projelere ihtiyacımız var. projede 200 kişiye girişimcilik eğitimleri verilecek, konferanslar düzenlenerek Roman nüfus arasında yüzde 7 olan lise ve üniversite eğitimi oranını yükseltmek için çalışmalar yapılacak” dedi.
Lojistik’te ‘VIP depolama’
HURSAN Lojistik, Ambarlı Liman tesislerinde ithalat ve ihracat yükleri için VIP Servis dönemini başlattı. Hursan Paslanmaz Çelik ve Geri Dönüşüm Tesisleri A.Ş. ve Anadolu Döküm Sanayi A.Ş. ile aynı grupta faaliyet gösteren Hursan Lojistik İş Geliştirme Müdürü Doğukan Kırımtayyıf, “Ambarlı Limanı’nda geçici depolama alanında büyümeye devam ediyoruz. Yüke özel depolama, yüksek güvenlik, hızlı servis için gerekli teknoloji yatırımı yaptık. Depolanan yüklerin özellikleri doğrultusunda hata payını en aza indirgeyen önlemler aldık. Müşterilerimize VIP depolama hizmeti veriyoruz. 171 kamera ile 7 gün 24 saat boyunca canlı takip sağlıyoruz. Müşterimiz de kameralar üzerinden ürünlerini takip edebiliyor” dedi. Hursan Lojistik, gümrüklü geçici depolama faaliyetleri için 7.000 metrekare kapalı alan ve 9.000 metrekare açık alana sahip.
İTO’dan işadamlarına iş vizesi kolaylığı
İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO), Schengen Vizesi alımlarındaki sorunları azaltmak için çalışmalara devam ediyor. İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu ile imzalanacak anlaşma kapsamında belirli kriterlere sahip İTO üyesi işadamlarına Oda, ‘tanıma mektubu’ verecek. Bu mektup sayesinde söz konusu kişilerin ‘dolaşım vizesi’ olarak adlandırılan 5 yıla kadar uzun süreli vizeye sahip olması sağlanacak.