Güncelleme Tarihi:
COLLEZIONE’nun patronu Ekrem Akyiğit, uzun bir aradan sonra tekrar ‘üretim’ yatırımı yapacak. Halen yurt içinde 84 mağaza, 33 franchise ve 91 corner’da, yurt dışında da 37 kağaza ile fast fashion (hızlı moda) genç spor giyim ürünleri satan Collezione’nun ürünlerinin sadece yüzde 10’unun ithal olduğunu söyleyen Akyiğit, üretimin tamamını yurt içinde fason yaptırdıklarını belirtiyor. Yılı 220 milyon lira ciroyla kapatacaklarını söyleyen Akyiğit, 2013’te yurt dışında 14 mağaza açarak ihracata asılacaklarını belirtiyor ve 2008’den itibaren uyguladıkları dönüşüm programını şöyle anlatıyor:
DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLADIK
· Oğullarım Ömer ve Emre de ikinci kuşak olarak devreye girince büyük bir dönüşümü başardık. Eskiden ‘hesaplı moda’ diyorduk şimdi ‘fast fashion-hızlı moda’ kavramına geçiş yaptık. Ömer, tasarım ve tedarikte, Emre satış perakende ve pazarlamada ilerliyor. 3 senedir teknolojik altyapı, tasarım ve üretim için çok iyi projeleri yönettiler. Böylece markayı yeniden konumlandırdık. Üretimle ilgili yeni kararlar aldık. Şu anda mağazalarımızda sattığımız ürünleri yurt içinde fason ürettiriyoruz. Şimdi yeniden kendimiz de üretime başlıyoruz. Ama mağazacılık ile üretimi birleştirmeyeceğiz. Üretim hem bize hem başkalarına yapılacak. Perakendenin dinamiklerinin üretimden çok farklı olduğunu biliyoruz.
ŞANLIURFA’DA ARSA BAKIYORUZ
· 6. Bölge Teşvikleri bizi cezbetti. Hükümetin teşvik politikası hem üretim tarafında hem de yurt dışında mağazalaşma açısından çok olumlu. Bu kapsamda üretim yatırımımızı pantolon olarak planlıyoruz ve ülkemize bir borç olarak da görüyoruz. Makinaları almak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Arsamızı Şanlıurfa OSB içinde hemen alabiliriz. Cünkü OSB içinde olmak ayrıca avantajlar sağlıyor. Ancak İHKİB Başkanımız Hikmet Tanrıverdi Şanlıurfa’da büyük bir yer alıp tekstil kümelenmesi projesi uygulayacaklarını söyledi. O yüzden arsa için bir iki ay bekleyebiliriz. Çünkü kümelenme entegre bir yapı ve sektörümüz için çok önemli.
YURTDIŞINDA MAĞAZA ATAĞI
· Mağazalaşmada da yurtdışına ağırlık vereceğiz. Geçen ay Bingazi’de 400 metrekarelik ilk mağazamızı açtık. Çok iyi gidiyor ikincisini de yakında açacağız. O da 400 metrekarelik bir mağaza olacak. Yurt dışında hızlı mağazalaşmak için 2013’te Turquality’e de müracaat edeceğiz.
İhracat cirosu katlanarak büyüdü
COLLEZIONE Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Emre Akyiğit, “Yurtdışında 8 mağazamız, 29 franchising’imiz var. 2013’te 14 tane daha açacağız. Yurt dışı ciromuz katlanarak büyüyor. Bu yıl 16 milyon lira olacak. 2009’da 2, 2010’da 4, 2011’de 8 milyon liraydı. Ciromuzun yüzde 30’undan fazlasını ihracattan sağlayana kadar yurt dışında büyüyeceğiz” diyor. Tedarik Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ömer Akyiğit de, tasarım bölümünü yeniden yapılandırdıklarını belirtiyor ve “ERP için de 2009’da başlayan güçlü bir proje uyguluyoruz. 3 bin model ürün yap, 14 milyon parça ürün sat, bu kadar mağaza bunu nasıl kontrol edeceksin? Envanter ayrı bir zorluk. Şu ana kadar teknolojiye 2 milyon dolarlık yatırım yaptık. Kalite standartımız için kendi laboratuvarımızı da kurduk ki hem müşteri mennuniyetimiz arttı hem iade çok düştü” diyor.
Vitrin ustasının zirve hikâyesi
AKYİĞİT Tekstil Konfeksiyon ve Mağazacılık A.Ş.’nin kurucusu Ekrem Akyiğit, Elazığlı. 5 yaşındayken İstanbul’a geldi ve Kapalıçarşı, Nuruosmaniye civarında büyüdü. Ekrem Akyiğit şöyle özetliyor öyküsünü: “Önce çay ocağı işlettim. Sonra bir vitrincinin eleman aradığını duydum. Akşamları, geceleri çalışılıyor, gündüz iş yok. Getirisi yüksek ve bir sanat. Öğrendim ve vitrin mankenleri de yapmaya başladım. Sık sık ‘Ne güzel mağaza yapıyorsun, bir tane de kendine aç’ diyorlardı. 1987’de otomobilimi, gayrimenkulümü, eşimin ziynetlerini sattım ve yıllık peşin kira yatırıp ilk adımı Bakırköy’de attım.”
DİĞER E-KOBİ HABERLERİ
GSO ‘akıllı’ binaya taşınıyor
GAZİANTEP Sanayi Odası’nın (GSO), ‘akıllı bina’ olarak tasarlanan yeni hizmet binası, cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla açılacak. İstasyon Caddesi’ndeki hizmet binasının açılışından sonra geleneksel “Gaziantep’in Yıldızları” ödül töreni de yapılacak.
Sign İstanbul başlıyor
AÇIKHAVA Reklamcılığı Uluslararası Fuarı SIGN İstanbul, 6-9 Aralık’ta yapılacak. Fuarda; dijital baskı makinelerinden malzemelerine, tabelalardan LED teknolojilerine, teşhir standlarından satış noktası çözümlerine kadar reklam ve tanıtımla ilgili en yeni ürün, teknoloji ve uygulamalar bir arada yer alıyor. TÜYAP Beylikdüzü Fuar Merkezi’nin 6, 7, 8 ve 9. salonlarında 30 ülkeden 400 katılımcı firmanın yer alacağı organizasyonu 20 bini aşkın profesyonel ziyaretçinin takip etmesi bekleniyor.
Tekstil işçi bulamıyor
OSMANBEY Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan, tekstil sektörünün üretim kapasitesinin yeterli olduğunu, ancak eleman sıkıntısı yaşandığını kaydederek, “Sektöre yeni giren insan yok. Bu büyük bir tehlike” dedi. MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Feysel Ablak da, tekstil sektöründe çalıştıracak nitelikli işçi bulmanın çok zor olduğunu, belirtti. MESİAD Başkanı Gülgün Korkusuz da, “Yurt dışına açılmak isteyen tüm markalara bakanlık adım adım her konuda destek veriyor” dedi. Korkusuz, sektördeki iş adamlarını teşviklerinden
yararlanmaya ve yeni yatırama çağırdı.