Güzel ve sağlıklı bir cilt, genel görünümümüzü ve kendimize olan güvenimizi etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, zaman içinde çeşitli iç ve dış etkenler nedeniyle cildimizde yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler ve elastikiyet kaybı gibi belirtiler, cilt yaşlanmasının en yaygın işaretlerindendir. Bu süreç her ne kadar kaçınılmaz olsa da, bazı yaygın hatalardan kaçınarak cilt yaşlanmasını önemli ölçüde yavaşlatmak mümkündür. Cilt bakımında yapılan küçük yanlışlar bile uzun vadede büyük etkiler yaratabilir. Bu yazıda, cilt yaşlanmasını hızlandıran ve mutlaka durdurmanız gereken 10 hatayı ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
#CiltBütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat Balanlıİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriBöbrek fonksiyonları kanda bulunan üre nitrojen miktarının test edilmesiyle değerlendirilir. BUN'un düşüklüğü ve yüksekliğine alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Sizler için BUN’a dair bilgileri detaylıca araştırıp sonuçları derledik.
#SağlıkBaba adaylarının çoğunun aklında hep bu soru vardır; sperm sayısı ilaçla artar mı? Hemen belirteyim, sperm sayısını artıran diye bir ilaç yoktur. Çünkü ilaçlar bir hastalığı tedavi etmeye yarar, bunu da o hastalığa yol açan nedeni düzelterek gerçekleştirir.
#Sperm SayısıBirçok hastalık yorgunluk ve halsizliğin nedenleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların başında, kansızlık olarak da bilinen anemi ve diyabet gelir. Bunun dışında beslenme ve uyku alışkanlıkları da kişinin gün içerisinde her zamanki aktivitelerini yaparken bile zorlanmasına neden olabilir. Kadınlarda halsizliğin ve yorgunluğun nedenleri nelerdir? Yorgunluk, hamilelik belirtisi olabilir mi ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda HalsizlikGünde yaklaşık 100 bin kez kasılan ve tüm vücuda saatte 300 litreye yakın kan pompalayan kalbimiz, bizler için her gün var gücüyle çalışıyor. Ancak günümüzde görülme sıklığı giderek artan obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar da farklı kalp sorunlarının gelişmesine davetiye çıkarıyor. Ama kalp sağlığımızı olumsuz etkileyen en önemli iki düşman ise sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam...
#SağlıkKobalamin adıyla da bilinen B vitamini, günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok gıdanın içinde bulunur. B vitamini bakımından zengin olan sebzelerin başında ıspanak, börülce, taze fasulye ve bezelye geliyor. Fındık, badem ve Şam fıstığı gibi kuru yemişler de yüksek oranda kobalamin içerir. Bu vitaminin eksikliği sinir ve sindirim sisteminde birçok sağlık sorununa yol açabilir. B vitamini eksikliğinde görülen ve ortaya çıkan hastalıklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkUyku felci, halk arasında da karabasan olarak da bilinen uyanıklık ve uykuya geçiş arasında görülen bir durumdur. İnsanların neredeyse yarısı hayatında bir kere bu kötü deneyimi yaşıyor. Uyku felci nedeni ile çeşitli halüsinasyonlar görülebilir. Uyku felci neden olur, hangi hastalığın belirtisidir sizler için derledik.
#Uyku FelciŞehir yaşamını çok mu seviyorsunuz? Cevabınız “evet” ise duyacaklarınıza hazır olun. Çünkü bu haberi okuduktan sonra şehir merkezinden uzak, daha sakin bir yerlere taşınmak isteyebilirsiniz. Danimarka'da yapılan bir araştırma, trafik gürültüsünün yol açtığı hastalıklara dair çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
#SağlıkGünlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Hâlâ çok fazla “Cilt bakımı yaptırmalı mıyım?” ya da “Neden cilt bakımı yaptırmalıyım?” gibi sorular alıyorum. Kimileri için alışkanlık, kimileri için keyif olarak nitelendirebileceğimiz cilt bakımı aslında cildimiz için bir gereklilik. Bu yazımda “Neden cilt bakımı yaptırmalıyız?” sorusunun cevabını bulacaksınız.
#CİLTStres, sinüzit, migren gibi çeşitli nedenlerle yaşanan şiddetli baş ağrıları, çoğu zaman günlük yaşantımızı da olumsuz etkileyebilir. Enseden gelen, zonklayıcı ve geçmeyen sürekli baş ağrısı çeşitleriyle karşı karşıya olan kişilerin sıklıkla başvurduğu doğal ve bitkisel baş ağrısını ilaçsız anında kesen yöntemler sayesinde bu sorunun üstesinden gelmek mümkün. Peki, sinüzit, migren, gerilim tipi geçmeyen şiddetli baş ağrılarına ne iyi gelir? Baş ağrısı nasıl geçer? İşte, baş ağrısına iyi gelen evde bitkisel ve doğal çözüm önerileri…
#Baş Ağrısı Nasıl GeçerEĞER kalbiniz yorulup bıkmadan, durup dinlenmeden hep aynı güçle kan pompalayabilirse hücrelerinize ihtiyacı kadar oksijen ve besin maddesi ulaşır. Günün 24 saati, haftanın 7 günü bıkmadan size sonsuz bir sadakatle hizmet eden bu küçücük ve duygusal organın kendisinin de oksijene ve enerji kaynağı besinlere ihtiyaç duyduğunu sakın unutmayın! Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Tahir Yağdı, kısa ve öz bir şekilde kalbimizi anlattı.
#İzmirEvinizde çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız, fakat soğuk havalar nedeni ile bu sevginizden mahrum kalmak istemiyorsanız, Çuha çiçeği tam size göredir. Parklarda ve bahçelerde yetişen bu çiçekler renk çeşitliliği ile evinizi şenlendirir. Çuha çiçeği hakkında tüm detayları derledik.
#Çuha ÇiçeğiDünya genelinde insanların yüzde 35,7’sinin uyku problemi yaşadığını belirten Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlamanın kişinin uyku kalitesine dair önemli mesajlar verdiğine dikkat çekti. Saygı, “Aşırı horlama burun, boğaz ve çene şekliyle ilgili sorunlar veya uyku apnesi gibi hastalıkların habercisi olabilir” uyarısında bulundu.
#Çene-Yüz Protezi UzmanıSalgınla mücadele kapsamında alınan önlemler, psikolojik sağlığımızı da olumsuz etkiledi. İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan ve 20 yılı aşkın meslek tecrübesine sahip uzman psikolog Alptekin Aydın, bu süreçte gerek kısıtlama önlemleri gerekse kişisel korkuların psikolojik sorunları tetiklediğine işaret etti.
#Alptekin Aydın