Görsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalTürkiye’de eğitim kademesi ve cinsiyete göre okul tamamlama oranları arttı. 2017-2018 eğitim öğretim döneminde yüzde 98,4 olan ilkokul tamamlama oranı, 2022-2023 eğitim öğretim döneminde yüzde 98,5 oldu. Ortaokul oranı ise 2017-2018 eğitim öğretim döneminde yüzde 90,2’den 2022-2023 eğitim öğretim döneminde yüzde 96,3’e çıktı. Ortaöğretim tamamlama oranı da yüzde 65,1’den yüzde 80,3’e yükseldi.
#TÜİKGeçtiğimiz günlerde Tunceli’nin Hozat ilçesinde kış uykusunda olması gereken yılanların karlar üzerinde belirmesi, "Kışın ortaya çıkan bu yılanlar depremin habercisi olabilir mi?" diye düşünen halkta paniğe neden oldu. Peki bu endişe tamamen yersiz mi yoksa gerçekten yılanlar depremi hisseder mi? Yer hareketleri, yer altında yaşayan hayvanların davranışlarını etkiler mi? Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız anlattı...
#YılanDuyumsamak ile aynı kökten türeyen Duygu ismi öz Türkçedir. İnsanın duyu organları ile algıladığı her şeyin iç dünyasındaki yansımasına duygu denir. Duygular olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Sevgi, özlem sadakat, güven olumlu; kin, nefret, sıkıntı ve şüphe ise olumsuz duygulara örnek olarak gösterilebilir. Duygu isminin anlamı ve kökeni nedir? Bu isim Kur’an'da geçiyor mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#DuyguMekke döneminde inen Beled Suresi, mushaftaki sıralamada doksanıncı, iniş sırasına göre otuz beşinci sûredir. Kaf sûresinden sonra, Târık sûresinden önce inmiştir. Beled suresi oku içeriğimizde Beledsuresi Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı, faziletleri, tefsiri ve Diyanet meali yer almaktadır. Sureyi ezberlemek isteyen kişiler Türkçe okunuşundan faydalanabilirler. İşte Beled Suresi'nin Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu...
#BELED SURESİ OKUEsra Yazdıç Demir akıcı kurgusunu edebi tatla birleştirerek soluksuz bir okuma deneyimi yaşatıyor bizlere. Sıradışı bir konu ve hikâyeye serpiştirilmiş birbirinden ilginç bilgilerle merakımızı her an canlı tutuyor. Ama en önemlisi Deniz Toprak’ın duygularını, düşüncelerini, çocuksuluğunu o kadar güzel yansıtıyor ki hikâyeyi kurgu bir karakterden dinlediğimizi bile unutturuyor bazen.
#Burnumun RenkleriDepremin yaşanmasıyla birlikte kedilerin, köpeklerin ve kuşların vermiş olduğu tepkiler, akıllara depremi hissetti mi sorusunu getiriyor. Duyu organları insanlara göre daha farklı işleyen hayvanlar, bazen insanların duyamadığı frekanstaki sesleri duyabilmekte ve buna yönelik tepkiler verebilmektedir. Muhabbet kuşu, karga, martı, köpek, kedi ve balıklar, deprem öncesinde tepki gösterme yetisine sahip canlılardır. Peki, Kuşlar, kediler, köpekler, balıklar depremi hisseder mi? İşte, o detaylar
#Kediler Depremi Hisseder MiDilde kullanılan sözcükler duygu ya da düşüncelerin sesler yoluyla ifade edilmesini sağlar. Varlıklara ait olan kavramlardan hareketle somut anlam taşıyan bir kelimenin soyut anlam ifade edecek şekilde kullanılması ile soyutlama ortaya çıkmaktadır. Peki, soyutlama ne anlama gelir? Nasıl soyutlama yapılır? Soyutlama örnekleri nelerdir? İşte, soyutlamanın ne olduğu ve nasıl yapılacağı ile ilgili detaylar.
#AraştırmaSon dakika haberine göre; Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve rüzgarın da etkisi ile büyüyen orman yangınına müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te helikopterle inceleme yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı. Bakan Kirişci, "Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama esinti ile bir yerden başka yere sıçraması da mümkün olabilir" dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanlığı devreye girdi, çok açık söylüyorum. Allah'tan korkmaz, milletten utanmaz bir tayfa var" ifadelerini kullandı.
#MuğlaGözlük kullanan kişiler arasında çok yaygın bir şekilde gözlük kullanmamak göz numarasını ilerletir mi korkusu yer alıyor. Gözlük takması gereken kişilerin gözlük takmaması halinde gözde ilerleme ya da gerileme olup olmayacağı konusunda pek çok uzman görüş bildiriyor. Göz numarası düşer mi tüm detayları ile sizler için derledik.
#GözYazarın paragraflarda okuyucularına aktardığı metinde pek çok farklı anlatım tekniği bulunmaktadır. Bu anlatım tekniklerinin özellikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle paragraftaki anlatım bilimleri pek çok kişiler tarafından merak edilmektedir. Peki, paragrafta anlatım teknikleri nelerdir? Paragrafta anlatım biçimleri konu anlatımını sizlere detaylıca derledik.
Kelimeler somut ve soyut olmak üzere iki farklı şekilde ele alınır. Böylece taşımış olduğu anlamlar üzerinden farklı yerlerde cümle içerisinde veya tek başına kullanılır. Peki somut anlam nedir? Somut anlam örnekleri ile konu anlatımı hakkında detayları derledik.
#EğitimFizik, doğa kanunlarını araştıran ve inceleyen bir bilim dalıdır. Bu incelemeler için kullanılan temel yöntemlerin başında ise gözlem ve deney gelir. Bilimsel çalışmaların ilk aşaması ise gözlem yapmaktır. Gözlem bir olay ya da ile ilgili bilgiye ulaşmak için duyu organları ya da çeşitli araçlar vasıtası ile bilgi toplama işidir. Fiziksel niceliklerin sınıflandırılması nelerdir sizler için derledik.
#EğitimVücudumuzun en büyük organı olan deridir. Aynı zamanda deri, dokunma organıdır. Kişi dokunmayla; sıcak, basınç, soğuk ve acıyı hisseder. Alt deride yer alan sinir uçlarına bağlı duyu cisimciklerinin bazıları dokunmayı, bazıları sıcağı, bazıları ise basıncı, soğuğu ve acıyı alır. Derinin görevleri ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
#Derinin GörevleriMelek, Allah tarafından yaratılmış olan, erkeklik ve dişilik gibi özellikleri bulunmayan ve Allah'a itaatten ayrılmayan nurani bir varlıktır. Melekler, duyu organları ile algılanabilecek maddi bir yapıya sahip değillerdir ve gayb âlemine ait olan varlıklardır. Cennetteki meleklerin isimleri ve görevleri nelerdir? Cennette görevli olan melekler hakkında detayları derledik.
#Cennetteki Meleklerin İsimleriKura'n-ı Kerim'de Hz. Hızır kıssasında geçen "ledün" ifadesinden yola çıkarak kullanılan Ledün kelimesi bir ilmi ifade eder. Tasavvuf ehli, göz, akıl ve diğer duyu organları ile görülüp kavranan ilimlerle birlikte gayb bilgisi olarak ledün ilmine de itibar eder. Ledün İlmi nedir, nasıl öğrenilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ledün İlmi Nedir?Fizikle ilgilenen her bireyin sıklıkla karşılaştığı kelimelerden birini de kuantum kelimesi oluşturmaktadır. Diğer insanlar tarafından da kuantum konuları merak edilmektedir. Bu bakımdan kuantum konuları önem arz etmektedir. Detaylı olarak bu amaçla kuantum fiziği, kuantum evreni ve kuantum kelime anlamını derledik.
#Kuantum Nedir?İmge, zihin içerisinde tasarlanmış olan ve gerçekleşmesi hayal olan şeylere verilen addır. İmge gerçekliğin dışındadır ve dış dünya ile gözlenen şeylerin kişinin kendi zihninde yeni bir şekle döndürmesi ile alakalı bir durumdur. Bu sebepten dolayı imge, dış dünyada herhangi bir karşılığı bulunan bir kavram değildir. Kişi kendi kafasında tasarladığı ve düşündüğü için imgeler alışılmışın dışında olan kavramlar olarak bilinir. Şiirde imge tek bir sözcük halinde bulunabilir. Ancak imgeler dizeler boyunca ve bir ya da birden fazla kelimelerle de görülebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İmge Nedir?Robotlar hayatımızın neredeyse her alanında farklı kullanım amaçları ile giderek artan oranda yer almaya devam ediyorlar. Hatta bazı özel olarak projelendiren robotlarla ilgili izlediğimiz haberlerde, onların bizlere benzer hareketler yapmalarını hayranlıkla izliyoruz. Yürüyen, koşan, eşya taşıyan, takla atan, engel aşan ve zıplayan robotlar, robotik biliminin gelmiş olduğu noktayı gözler önüne seriyor.
#RobotBelçika'da uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele etmek için özel eğitimli bal arıları kullanılmasının gündeme gelmesi ve İtalya’da eğitimli köpeklerin yüz maskelerini koklayarak virüsün varlığını tespit edebildiğinin açıklanması; gelişmiş koku duyularıyla bilinen bal arılarının koronavirüs tespitinde kullanılıp, kullanılamayacağı sorusunu akıllara getirdi. Prof. Dr. Kumova bal arılarının Covid-19’u tespiti konusunda "Tüm arılar haberleşme yapıyor. Ancak bunu besine karşı yapıyor. Kovanda belirli şekilde dans ederek, uzakta olan besini ’ara, bul, getir’ şeklinde sinyalini veriyor. Covid- 19 konusunda özellikle bir test ve araştırma yapılması gerekiyor" dedi.
#ArıGeleceğin sürüş deneyimini şekillendirecek otonom teknolojiler konusu, otomotiv sektöründe otonom araçlar ile karşımıza çıkarken, hastane hizmetlerinden lojistiğe, perakende sektörüne hatta ev aletlerini dahil olduğu birçok alanda da otonom robotlar uygulamalarında karşımıza çıkıyor. Bu yazımda sizlere otonom araçlardan bir sonraki yazımda da otonom robotların geleceğinden bahsedeceğim.
#Ecehan ErsözRölativizm, ''bilgi'', ''ahlak'' ve ''erdem'' gibi evrensel kavramların göreceli olduğunu savunan bir öğretidir. Bu nedenle ''Görecilik'' adıyla da bilinir. Felsefede rölativizm akımının öncüleri kim, Görecilik kuramının özellikleri nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Rölativizm Nedir?Agnostisizm, metafizik ve soyut varlıkların bilinemeyeceği görüşünü savunan felsefi bir akımdır. Bu akıma göre üzerinde deney yapılamayan ve gözlemlenemeyen olguların bilinmesi mümkün değildir. Agnostisizmin özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Merak edenler için detayları derledik.
#Agnostisizm Nedir?Duyu organları sayesinde çevremizde meydana gelen olayları algılayabiliriz. Her duyu organının farklı işlevi vardır. Duyu organlarımızın işlevlerini doğru olarak yerine getirebilmesi için onların sağlığına dikkat etmek gerekmektedir. Duyu organların ortamdaki uyarıları algılayabilmesi için dikkat edilmesi gerekenler detaylarıyla belirtilmiştir.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organlarının Sağlığı Konu AnlatımıDuyu organları Dünyayı algılamamızı sağlayan organlardır. Duyu organları sayesinde birçok bilgiye sahip olmak mümkün olmaktadır. Duyu organları ile ilgili 3. Sınıf fen bilgisi dersinde konu kazanımları bulunmaktadır. 3. Sınıf Fen Bilimleri dersi duyu organları ve görevleri konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Duyu Organları Ve Görevleri Konu AnlatımıMaddenin en küçük yapı taşı atom olarak bilinmektedir. Aynı zamanda atom farklı taneciklerden oluşur. Bu şekillerde atom içerisinde farklı şekillerde bulunur. Şimdi atomun ve taneciklerini inceleyerek bunların neler olduğunu öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri maddenin tanecikli yapısı konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Maddenin Tanecikli Yapısı Konu Anlatımıİslam dininde imanın temel yapı taşlarından bir tanesi de meleklere iman konusudur. Meleklere iman etmek kişilerin davranışlarının sorumluluğunu alma konusunda oldukça etkilidir. Çünkü bilinen melekler arasında işlenen sevap ve günahlarını tüm etkinliklerini gören ve kayda alan melekler bulunmaktadır. 7. Sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi meleklerin özellikleri ve görevleri ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Meleklerin Özellikleri Ve Görevleri Konu AnlatımıYaşamı çok daha kolay algılayabilmemiz için duyu organlarımız büyük bir öneme sahiptir. Her bir duyu organlarımızın vücudumuzda farklı görevleri bulunmaktadır. Şimdi duyu organlarımızın neler olduğunu öğreneceğiz ve görevlerine bakacağız. İşte 6. sınıf fen bilgisi duyu organları konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Duyu Organları Konu Anlatımı