Bazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMERamazan ayının duygusal açlığın fark edilmesi açısından en uygun zaman olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Merve Öz, “Birden aklınıza, açlığınızı giderecek yiyecekler yerine; çikolata, bisküvi gibi gıdaları yemek geliyorsa bu durumunuz duygusal açlıktan kaynaklanıyordur. Bunu gidermek için, kişinin kendini yemekle meşgul etmek yerine, yürüyüş ve dans gibi başka uğraşlar bulması gerekir” dedi.
#Duygusal AçlıkBazen gecenin bir vakti aslında hiç de aç olmadığınız halde kendinizi yemek yerken mi buluyorsunuz?Muhtemelen hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz böyle bir kaçamak yapmışızdır. Bu normal ama eğer ki bu kaçamaklar artık bir alışkanlık haline geldiyse ve artık yemek yemeden uyuyamayacak gibi hissediyorsanız gece yeme sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Peki acaba bunun sebebi ne olabilir? Belirtileri nelerdir? Bu durumdan kurtulmak için neler yapılmalı? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranZümrüt Aydoğan, kızları Ezgi ve Beste Aydoğan Instagram’da yönettikleri @beden.zihin.besin hesabında takipçilerine sağlıklı bir beden ve zihin için beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı önerileri veriyorlar. Lisans eğitimlerinde aldıkları beslenme, bedenimizi tanıma ve psikoloji bilgileriyle takipçilerine yardımcı olan üçlüyle çevrimiçi danışmanlık verdikleri programlarını konuştuk.
#Zümrüt AydoğanHiperglisemi riske atılmaması gereken bir hastalıktır. Diyabetle ilişkili hiperglisemi, kusma, aşırı açlık ve susuzluk, hızlı kalp atışı, görme sorunları ve diğer semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, Hiperglisemi nedir, belirtileri ve önlemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hiperglisemi Nedir?Her insan, psikolojik gelişim aşamalarında büyür, bilinç düzeylerinde hareket eder ve kendi dünya görüşlerine göre ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına dair kararlar verir. Peki, bilinç tam olarak nedir ve seviyeleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bilinç Nedir?Gazeteci, belgeselci Hasan Söylemez, yıllardır çalıştığı televizyon sektöründeki işini bırakarak üç yıl önce yollara düştü. Hedefinde Afrika vardı. Projesi hazırdı. Bisikletiyle yapacağı tur boyunca 54 ülkede insanlara hayallerinin ne olduğunu sorup bunun belgeselini çekecekti.
#Tenere‘Bir Zamanlar Çukurova’ dizisinin takipçileri onu başında yemenisi, ayağında çarıklarıyla görmeye alışıklar. Ama bu röportajda bambaşka bir Selin Yeninci görecekler. 6 yaşından beri seslendirme yapan, tiyatro oyunlarında ve çeşitli dizilerde rol alan Yeninci büyük çıkışını son dizisinde yakaladı. “İzleyici kötü oyunculuktan bıkmış durumda” diyen genç oyuncu, annesinin bir estetik polikliniği olmasına rağmen güzellik mevzuunun önceliği olmadığını ve bir kadın olarak başka şeylerle tanımlanmayı tercih ettiğini vurguluyor: “Otantik halimi sahipleniyor ve kendimi yeterli buluyorum.” ‘Bir Zamanlar Çukurova’nın fenomen karakteri Saniye’yi canlandıran Yeninci’yle buluştuk. Bu sezon vizyona girecek iki sinema filmini ve hayat hikâyesini konuştuk.
#Selin YeninciAnne adayları ya da yeni anne olan kadınlar, yeni doğan bebek beslenmesi ile ilgili konuları sıklıkla merak ediyor. Anne sütü yeni doğmuş bebeğin tüm enerji ve besin ögelerini karşılayabiliyor. Uzmanlar özellikle bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütünü öneriyor. Ek gıda ile birlikte emzirmenin sürmesi çocuk sağlığı açısından önem taşır. Peki, bebeklere ek gıda ne zaman verilmeli? İşte, bebeklerde ek gıda dönemi ile ilgili merak edilenler..
#Bebeklerde Ek Gıda Ne Zaman VerilmeliNobel ödüllü James Watson’ın bir sözü var: “Kaderimizin yıldızlara yazılı olduğuna inanmıştık. Şimdi büyük ölçüde genlerimizde yazılı olduğunu biliyoruz”. Bilim dünyası insanoğlunu her gün yeni bir bilgiye uyandırıyor. Harvard ve British Columbia Üniversitesi’nin üst üste açıkladığı çalışmalar, çocuklarda cinsel tacizin etkisinin sadece psikolojik travmayla sınırlı kalmadığı ve DNA’larında torunlarına bile aktarılabilecek değişikliklere neden olduğuna işaret ediyor. Nöroloji uzmanı Doktor Banu Taşcı Fresko, bu mirasın kendini genellikle hastalıklar, özellikle de ağrılarla ve depresyonla belli ettiğini söylüyor. Travmalar ve ağrı üzerine çalışan Fresko’yla aileden gelen bu mirasın nasıl kalıtımsal değişikliğe yol açtığını konuştuk.
#GazetehaberleriŞişmanlıyoruz. Dünya olarak obezleşiyor, az hareket ediyor, çok yemek yiyoruz. Mutluyken yiyor, mutsuzken yiyor her şekilde kendimizi buzdolabının önünde buluyoruz. Çoğu zaman obeziteyi estetik bir sorun olarak görüyor, arkasında yarattığı sağlıksal tahribatı önemsemiyoruz.
#Obezite CerrahisiHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 8’inci oturumu TED Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Üniversiteler arasındaki işbirliği zayıflığına dikkat çeken Rektör Murat Tarımcılar, “Ankara’da, üniversiteler arası ortak çalışmaların daha çok olmasını beklerdim. Herkes kendi içine çekiliyor” dedi.
#TEDStar Wars’un yeni filmi, dünyaya yeni bir yıldız armağan etti: Daisy Ridley. Şanslıydık, üzerine henüz şöhret tozu değmemişken Londra’da buluştuk. Nefes kesen güzelliğiyle hikâyenin esas kadını olmayı anlattı: “Mistik kahramanlık öykülerinde artık başkaldıran, savaşçı kadınlara da yer var. ‘Açlık Oyunları’ ile başlayan ve şimdi Star Wars ile katlanacak bir akım, hatta bir devrim bu. ‘Rey’ karakteri kadınların gözünde sembolik bir harekete dönüşebilir.”
#STAR WARS