Her yıl 17 Ağustos’ta ‘Unutmayacağız, unutturmayacağız’ diye 24 yıl önce kaybettiğimiz insanları anıyoruz. Ama bir kez daha gördük ki bir deprem ülkesinde yaşadığımızı, depremin yarattığı yıkımı ve buna hazırlanmamız gerektiğini unutabiliyoruz. Geçen kasım ayında düzenlenen ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ sonrasında görüştüğümüz İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’yla konuşarak bir depreme hazırlık rehberi hazırlamıştık. Kadıoğlu’nun pazartesi günü Kahramanmaraş depreminden hemen sonra kendi sosyal medya hesabından “Okuyun, çerçeveletin, duvarınıza asın” sözleriyle tekrar paylaştığı haberimizde yer verdiğimiz önemli bilgileri bir kez daha yayımlıyoruz...
#DepremÜlke genelinde geçen hafta ‘Deprem Anı Ülke Tatbikatı’ yapıldı. Fakat hâlâ depremle ilgili aklımıza takılanlar var. Üstelik her kafadan ayrı bir ses çıkıyor ve bilgi kirliliğine maruz kalıyoruz. Deprem anında nasıl davranmalı, kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl korumalıyız? Böyle bir kötü senaryoya hazır olmak için ne gibi önlemler alabiliriz? “İşin doğrusu nedir” diye konunun uzmanına sorduk.
#DepremHayatın pek çok alanında karşılaşılan küf; meyve, sebze, halı, pencere kenarı ve duvar dibi gibi yerlerde bir hayli fazla bulunmaktadır. Bunun nedeni havasız, karanlık ve nemli alanlarda üreyen bir mantar çeşididir. Bu küfler, doğada da çok fazla bulunmaktadır. Genellikle doğada samanda, toprakta, tohumda, hububat ve ağaçlarda bol miktarda küf mevcuttur. Bahsedilen küflerin meydana geldiği alanlarda oluşan lekelerin çıkması bir hayli zordur. Sizin için küf konusunu ve ıslak çamaşır üzerinde yer alan küfün nasıl çıkarılabileceğini derledik.
#Küf Lekesi Nasıl ÇıkarHayvan Hakları Günü kutlamalarımız, yaşananlardan dolayı çok da keyifli geçmiyor. Acil beklentimiz, işlenen suçların Kabahatler Yasası’ndan çıkartılıp Ceza Yasası kapsamına alınması. TBMM’nin yeni yasama döneminde ilk çıkacak yasa değişiklikleri içinde olacağı sözü verilmişti. Bekledik... Çıkmadı. Hâlâ bekliyoruz. Yılmaz bir sabırla...
#Güzin AblaBodrum’a 30 km mesafedeki 2 bin 500 yıllık Bargylia antik kenti 35 milyon lira fiyatla satışa çıkarıldı. Definecilerin köstebek yuvasına çevirdiği antik kent, özel mülk olduğu için korunamıyor. Arsa sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devreye girip ya kamulaştırma yapmasını ya da takas yöntemi ile arsayı almasını istiyor.
#Antik KentHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat EseriGaziantep'te meydana gelen iplik fabrikası yangınında kayıplara karışan iş adamını bulmak için kül ve enkaz arasında yürütülen arama faaliyetine ara verildi. Fabrika sahibi için yarın son kez arama çalışmaları yapılacak. İtfaiye Dairesi Başkanı Cafer Yılmaz, "Ailenin de bizden isteği olabildiği kadar arama taramayı yapmak. İş adamının kalan bir parçası varsa onu bulmak" ifadelerini kullandı.
#GaziantepVAN’ın Başkale İlçesi’nin Tandoğan Mahallesi’ndeki ilköğretim okulunun tuvaleti harabe halde olduğundan, öğrenciler ihtiyaçlarını gidermek için evlerine gitmek zorunda kalıyor. Eve kadar dayanamayan öğrenciler ise buldukları çalı ve kaya arkası ile duvar dibi gibi alanlarda ihtiyaçlarını gideriyor.
İzmir’in Konak semtinde arka sokaklar yazın olduğu kadar kış aylarında da hareketlidir. Bir insana hayatta gereken ne varsa, Kemeraltı Çarşısı’nda bulmak mümkündür. Pastaneler, yorgancılar, gelinlik mağazaları, kunduracılar arasındaki koşuşturmanın en güzel hediyesi ise fincanda pişen Türk kahvesidir.