2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazDünya genelinde 100 yaşını aşmış insanların sayısı bugün hiç olmadığı kadar yüksek ve hızla da artıyor. Onlardan biri de 102 yaşındaki Deborah Szekely. 1940 yılında kurduğu sağlıklı yaşam köyünün yöneticiliğini halen sürdüren Szekely, bir asrı sağlık içinde tamamlamanın sırlarını anlattı.
#SağlıkCumhuriyet Halk Partisi'nden Edirne'den Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen, genel başkan Özgür Özel'in Ankara'ya çağırarak sahnede elini kaldırdığı Şükrü Ciravoğlu, sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekildiğini açıkladı.
#CHPİngiliz kraliyet ailesinin gelini, Prens William'ın karısı ve tabii ki ülkenin gelecekteki kraliçesi Kate Middleton dışarıdan bakıldığında ne kadar kusursuz görünüyor değil mi? Gittiği yere uygun giyiniyor... Ne abartılı görünüyor ne de gereğinden fazla iddiasız. Üstelik ne olursa olsun yüzüne her zaman kocaman bir gülümseme yerleşmiş oluyor.
#Hiperemezis GravidarumKortizol, sağlıkta sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden birisidir. Vücudun bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Kortizol nedir, değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#KortizolGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıSevgili Hürriyet okurları... Çay, ülkemizde olduğu kadar tüm dünyada en sevilen içeceklerin başında geliyor. Bitki çayları da son dönemlerde oldukça popüler. Peki bitki çaylarında püf noktalar neler? Hangi çay hangi rahatsızlıklar için öneriliyor? Bu soruları Dr. Sevil Özkan’a sordum.
#Şenol KalyoncuAffetmek pek çoğumuz için oldukça zor. Yaşananları unutmayı, üstüne sünger çekmeyi, eski defterleri bir daha açmamak üzere kapatmayı ne kadar istesek de yapamıyoruz. Halbuki uzmanlar affetmenin zihinsel sağlığımız için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez önce affedemeyenleri, sonra uzman gözüyle affetmenin faydalarını dinledik...
#AffetmeAffetmek pek çoğumuz için oldukça zor. Yaşananları unutmayı, üstüne sünger çekmeyi, eski defterleri bir daha açmamak üzere kapatmayı ne kadar istesek de yapamıyoruz. Halbuki uzmanlar affetmenin zihinsel sağlığımız için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez önce affedemeyenleri, sonra uzman gözüyle affetmenin faydalarını dinledik...
#SağlıkÖMRÜMÜZ uzuyor. Bu hepimizi sevindiren olumlu bir gelişme. Ama bilelim ki ömrümüzün uzayan bölümü gençlik ve orta yaşlarımız değil, hayatımızın yaşlılık dilimi. Eğer kendimize iyi bakmayı beceremezsek, yeteri kadar sağlıklı değilsek net ve açık söyleyeyim, uzun bir ömür düşündüğümüz kadar iyi, güzel ve keyifli bir şey olmayabilir. Yeteri kadar hareket edemeden, dostlarla neşeyle savrulup gülemeden geçirilen bir yaşlılık dönemi,uzun ömür bize huzur ve mutluluk vermek yerine farklı sağlık sorunlarına kapı açan sorunlu bir yaşam dönemi de olabiliyor. İşte bu nedenle sadece uzun bir yaşama değil huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir hayata odaklanmak kısacası “ihtiyarlamadan yaşlanmak” temel hedefimiz olmalı.
#1Chia tohumu, sıkça tercih edilen sağlıklı beslenme ürünlerinden birisidir. Küçük siyah tohumlar olan chia tohumunun; yaşlanmayı geciktirici, cilt sağlığını koruyucu, kalp sağlığını koruyucu, sindirim sağlığını koruyucu ve daha vücut için birçok fayda sağlayan bir besin olduğunu söylemek mümkündür. Chia tohumunun yan etkilerinden dolayı ise bazı kişiler tarafından kullanılmaması gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ChiaReishi mantarını kronik rahatsızlığı bulunan, düzenli ilaç kullanan ya da ameliyata girecek olan kişilerin kullanması önerilmez. Emziren anneler ya da hamile olan anne adaylarının reishi mantarı tüketmesi tavsiye edilmez. Reishi mantarını kimler kullanamaz? Reishi mantarının yan etkileri ve zararları var mıdır? Sizler için bütün detayları derledik.
#Reishi Mantarını Kimler KullanamazTansiyon, kan basıncının ölçülmesi sonucunda alınan değerleri ifade etmektedir. Tansiyon ölçüldüğünde kan basıncının 120-129/80-84 mmHg değerlerinde bulunması normal değerleri yansıtmaktadır. Değerlerin 130-139/85-89 mmHg olması durumunda ise yüksek tansiyon söz konusu olmaktadır. Tansiyon değerleri ve kalp atışı arasında bir paralellik bulunmaktadır. Bu durum ise yaşa göre tansiyon değerlerinin farklılık göstermesine neden olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Erkeklerde Tansiyon Kaç OlmalıKekik sağlık açısından oldukça faydalı bitkiler arasında yer almaktadır. Ancak tüm bitkilerin hem faydalı etkileri hem de sağlık açısından zararlı yan etkileri yer almaktadır. Bitkileri kullanırken bilinçli hareket etmek gerekmektedir. Kekik suyu özellikle düşük tansiyon problemi yaşayan kişilerde yan etki yaratır. Kekik suyu kan basıncını düşürür. İşte, kekik suyu hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Kekik SuyuTansiyon yüksek ve düşük olarak ikiye ayrılır. Tansiyonun dengede tutulması için süt ve süt ürünlerini sıkça tüketmek ve aynı zamanda sebze, meyve tüketimini de dengede tutmak gerekir. Kronik bir tansiyon sorunu olmayan kişiler sağlıklı beslenerek bu durumun önüne geçebilir. Yüksek ve düşük tansiyona iyi gelen tüm besinleri sizler için derledik.
#Tansiyona İyi Gelen YiyeceklerAtardamarların içerisindeki kan basıncına tansiyon adı verilir. Tansiyon birçok kişide görülen sağlık problemlerinin biridir. Hipertansiyon, tansiyon yüksekliği ve Hipotansiyon ise tansiyon düşmesi olarak tanımlanır. Peki, tansiyona iyi gelen bitkiler nelerdir? Tansiyona iyi gelen bitki çayları, karışımları ve tarifleri nasıldır sizler için derledik.
#TansiyonaProf. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da bugün 30 olan hava sıcaklığı cuma günü 35 derece olacak. Fransa’da 45.9 derece ölçüldü. Bu, rekorun da rekorudur. Sıcak hava, artık deprem, sel baskını gibi bir doğal afet” dedi.
#Orhan ŞenSıcaklık şimdiden mevsim normallerinin üzerinde hissediliyor. Havaların ısınması nem artışına bağlı olarak vücut ısımızı arttırıyor ve metabolizmamız bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenleri uzmanlara sorduk: “Belirti olmasa bile kan basıncınızı ölçün, yaşlılarda düşük tansiyon da sorun yaratır. Güneş koruyucu kreminizde ve güneş gözlüklerinizde hem UVB hem de UVA koruması olmalı...”
#Güneş IşınlarıGünümüzde birbirinden farklı sağlık sorunları bulunmaktadır. Özellikle ortostatik hipotansiyon çok merak edilen hastalıklardan birisidir. Ortostatik Hipotansiyon nedir? Belirtileri nelerdir? Ortostatik Hipotansiyon tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ortostatik HipotansiyonHerkesin kendine göre ideal tansiyon ölçüsü farklıdır. Aynı zamanda büyük ve küçük tansiyon için olması gereken ortalama değer ise, 12 (120 mmHG) – 8 (80 mmHG) arasındadır. Hamilelik ile birlikte bu değerlerde pek çok değişiklik görülür. 11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü sizler için derledik.
#TansiyonSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ile Prof. Dr. Tevfik Özlü, Antalya'da düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Artık pandemide günlük vaka sayıları değil, hastaneye yatan hastaların kriter olarak izlenmesi gerekiyor" dedi. Sağlık Bakanığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya ise özellikle Kovid'i ağır geçiren hastaların uzun süreli takipte kalması gerektiğine dikkat çekti.
#KoronavirüsÖkse otu, özellikle sakinleştirici etkisiyle merak edilen bitkiler arasında yer alıyor. Ancak ökse otunun faydaları olduğu kadar zararları da olabileceği detayını atlamamak gerekir. Asıl Batı ve Güney Asya’ya ait bir ot türü olan ökse otu Türkiye'de nerede yetişir, nasıl kullanılır? İşte ökse otunun faydaları ve zararları...
#Ökse OtuAdrenal yetmezlik olarak da adlandırılan Addison hastalığı, vücudunuz belirli hormonları yeterince üretmediğinde ortaya çıkan nadir bir hastalıktır. Tüm yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de görülebilen addison hastalığı tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit edebilir. Peki addison hastalığı nedir, neden olur? İşte addison hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Addison HastalığıKilo vermenin yanı sıra sağlıklı kilo vermek herkes için olması gereken bir yaşam şeklidir. Bu diyetlerin nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği de ayrıca önem taşır. Sizlerle bu yazımda son zamanların en popüler diyetleri alkali diyet, aralıklı oruç, ketojenik diyet, vegan- vejetaryen diyet hakkında merak edilenleri paylaşıyorum.
#DiyetlerYumurta tembelliği, üreme çağındaki kadınlarda en sık tespit edilen hormonal bozukluktur ve görülme sıklığı %5-15 arasında değişkenlik gösterir. Genetik faktörler dışında insülin direncine bağlı olarak gelişen obezite ve Tip 2 şeker hastalığı gibi durumlar yumurta tembelliğine sebep olabilir. Yumurta tembelliği olan kadınların büyük bir çoğunluğu çocuk sahibi olma konusunda bir takım problemlerle karşılaşır. Bu problemin giderilmesi için medikal tedaviye ek olarak kilo verme, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzında yapılacak değişiklikler oldukça önemlidir.
#Yumurta Tembelliği