Güncelleme Tarihi:
Ortostatik hipotansiyon diğer bir ismiyle postural hipotansiyon olarak bilinmektedir. Ayağa kalkıldığında aniden tansiyon düşebilir. Bu durum aniden tansiyon düşüşüne sebep olur.
Ortostatik Hipotansiyon Nedir?
Ortostatik hipotansiyon aslında düşük tansiyon olarak bilinmektedir. Kan basıncı değerlerinin üst sayı olarak 90 milimetre cıva ya da 60 mm Hg'nin altında olduğu durumlarda bu oran ortaya çıkacaktır. Tansiyonun düşmesi ciddi sağlık problemleri oluşturmasa bile dikkate alınmalıdır.
Düşük tansiyona sahip kişilerde normal ya da fazla tansiyon olanlara göre yaşama süresi daha fazladır. Bazı kişilerde bu düşük tansiyon baş dönmelerine sebep olmaktadır. İlerleyen süreçlerde daha fazla belirti görülmesi ile düşük tansiyon hayatı tehdit edici derecelere de ulaşabilir.
Tansiyon genel olarak her kalp atışının da aktif olan ya da istirahat aşamalarında atar damarlarda olan basınç değerinin bir ölçüsü olarak bilinir. Bunun yanı sıra tansiyon ölçümünde en yüksek olan değer kalbin de atar damarlardan vücuda kan pompalarken ortaya çıkardığı basınç miktarına da sistolik denilmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Kişilerde oluşan ortostik hipotansiyonun birbirinden farklı belirtileri bulunmaktadır. Özellikle bazı kişilerde tansiyon aniden düştüğü zaman baş dönmesi ve hafif bir sersemlik ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra bulanık görme, konsantrasyon eksikliği ya da mide bulantıları oluşabilir. Bu belirtiler ve benzer semptomlar da bazı tıbbi sorunların varlığına işaret eder.
Ortostatik hipotansiyona sahip olan kişilerde ciddi enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kontrolsüz kanamalar da mutlaka ciddiye alınmalıdır. Tüm bu sebeplerden dolayı oluşan tansiyon düşüklüğü hayatı ciddi bir şekilde tehdit edebilir. Düzenli yapılan ölçümler ile birlikte tansiyon da kontrol altında tutulabilir. Genellikle sıcak banyoda fazla vakit geçirildiğinde de ortostatik hipotansiyon ortaya çıkabilir.
Ortostatik Hipotansiyon Tanısı
Günümüzde ortostatik hipotansiyon en sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Aşırı düşük tansiyon ve şok durumu kişinin hayatını tehlikeye sokabilir. Bu şok durumu belirti ve semptomları da dikkate alınmalıdır. Özellikle soluk ve soğuk bir cilt mutlaka dikkate alınmalıdır. Baş dönmesi ve bayılma hissine bakılarak hastalık tanısı da konulabilir.
Düşük tansiyonun belirti ve semptomlarına bakıldığında hastalığın tanısı da doğru bir şekilde konulmalıdır. Bu nedenle hastalık belirtileri ciddiye alınmalıdır. Bu belirtiler ışığında gerekti tetkikler yapılarak hastalık tanısı konulabilir. Düşük tansiyon belirtilerine göre uzman bir hekime görünmek gerekir. Hastalığın gidişatına ve durumuna uygun olarak tedavi yöntemi belirlenecektir.
Ortostatik Hipotansiyon Tedavi Yöntemleri
Ortostatik hipotansiyon çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle hastalık tanısının konulmasının ardından doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Görülen semptomlara göre altta yatan nedenler ortaya çıkarılır. Bunun yanı sıra ilaçların etkisi ile ortaya çıkan hastalıklarda ilacın da değiştirilmesi gerekebilir. Bu nedenle uzman hekimler tarafından ilaç değiştirilmesi de gerekebilir. İlaç tedavisi ile başlangıç düzeyinde hastalık kontrol altına alınabilir. Bunun yanı sıra bazı şekillerde belirti ve semptomlar da azaltılabilir.
Ortostatik hipotansiyonu tedavi etmek için sağlıklı yaşam şekline geçilmeli. Bunun yanı sıra belli bir diyet uygulanması da gerekir. Yemeklerde tuzu azaltmak en önemli faktörler arasında gösterilebilir. Sodyum tansiyonu ciddi oranda arttıracaktır. Beslenme şekli, doğru ilaç kullanımı ve tuz miktarının azaltılması hastalığı kontrol altında tutacaktır. Ortostatik hipotansiyon hastalığı tedavisinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Doktorlar tarafından verilen ilaçların mutlaka uygun bir şekilde kullanılması gerekmektedir.