Dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), genç üniversiteler sıralamasını yayınladı. Koç ve Sabancı üniversiteleri listede ilk 100’de yer aldı. Türkiye’den 21 üniversitenin ilk 500 de yer bulduğu listenin başında geçen yıl da olduğu gibi Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi var.
#Times Higher Education‘Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri’ sıralamasını hazırlayan THE, 2022 sonuçlarını açıkladı. Listede Türkiye’den 40 üniversite bulunuyor. İlk 100’de Koç ve Çankaya Üniversiteleri olmak üzere 2 Türk üniversitesi var. Geçtiğimiz yıl ilk 100’de yer alan Sabancı Üniversitesi ise 108’inci sıraya geriledi.
#Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri‘Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri’ sıralamasını hazırlayan THE, 2021 sonuçlarını açıkladı. Listede Türkiye’den 31 üniversite bulunuyor. 8 tanesi ise ilk kez listeye girdi. İlk 100’de Koç, Sabancı ve Çankaya Üniversiteleri olmak üzere 3 Türk üniversitesi var.
#Times Higher EducationHer yıl 'Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri' sıralamasını hazırlayan THE, 2020 sonuçlarını açıkladı. Türkiye’den Sabancı Üniversitesi 69’uncu, Çankaya Üniversitesi 88’inci ve Koç Üniversitesi 90’ıncı olurken sıralamaya toplam 23 Türk üniversitesi girdi. Listede Asya ülkelerinin yükselişi dikkati çekti.
#ÜniversiteHer yıl ‘Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri’ sıralaması yapan THE, 2020 sonuçlarını açıkladı. Türkiye’den Sabancı Üniversitesi 69’uncu, Çankaya Üniversitesi 88’inci ve Koç Üniversitesi 90’ıncı olurken sıralamaya 23 Türk üniversitesi girdi. Listede Asya ülkelerinin yükselişi dikkati çekti.
#GazetehaberleriTimes Higher Education (THE) ‘Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri Sıralaması 2019’u yayınladı. 50 yaşın altında yüksekköğretim kurumlarının değerlendirildiği sıralamada Türkiye’den en iyi dereceyi 48’incilikle Sabancı elde etti. Onu, 70’incilikle Koç ve 101-150 sıra bandıyla Bilkent takip etti. Türk üniversiteleri geçen yıla göre sıra kaybederken, 14 kurum listede yer buldu. Bu sene 5 üniversite daha sıralamaya girdi.
#Times Higher EducationTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ), dünyanın en saygın üniversite derecelendirme kuruluşlarından Times Higher Education’ın (THE) “Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri” sıralamasına giren tek Türk üniversitesi oldu. 2000 yılından sonra kurulan üniversitelerin bu sıralamasına “Millennial Üniversiteler” adını veren THE’nın söz konusu listesine, tüm dünyadan 36 üniversite girebildi. TOBB ETÜ ise Millennial Üniversiteler listesine 32’nci sıradan giren tek Türk üniversitesi oldu.
#TOBB ETÜMilli Eğitim Bakanlığı, liselere yerleştirme sistemini de değiştirmeye hazırlanıyor. Yeni sistemde öğrencilerin, son üç tercihine evine en yakın okulu yazması ve sınavla öğrenci alan okullara yerleşemezse, taban puanlarına göre bu okullardan birine yerleşmesi planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki “2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. İstanbul Fatih'teki vahşete tepki gösteren Erdoğan, "Cuma günü iki genç kızımız vahşi cinayete kurban gitti. Ailelerine baş salığı diliyorum. Fail de mağdur da gençlerimizden oluşuyor. Bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak batılı ülkelerin sorunları ile bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanBu yaz bir karar vereceksiniz ve hayatınız değişecek… Sizi bilimsel anlamda çok daha donanımlı kılacak ve dünyanın istediğiniz yerinde diplomanızla yeni bir hayat kurmanıza imkan verecek üniversiteyi seçmeye hazır mısınız? İşte eğitim hayatınızdaki yeni sayfayı KKTC’deki Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde açarak elde edeceğiniz ayrıcalıklardan bazıları…
#Sponsorlu İçerikYükseköğretimde ‘Liderlik Oscar’ı olarak tanımlanan THE Awards Asia ödüllerinde birinciliği kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), son yıllarda art arda gelen başarılarla dikkat çekiyor. 32 yaşındaki üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın kapısını çaldık, bu başarıların sırrını aldık...
#UNESCOGEÇENLERDE İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe Kampüsü’nün temel atma törenine gittim. Konuşmalar devam ederken ben eskilere; 2000’lerin başına gittim. Ahmet Piriştina büyükşehir belediye başkanı seçilmişti. 99’da seçim stratejisini hazırlarken bizler de gazeteci olarak şahit oluyorduk. Piriştina’nın aklında İzmir’i yeniden cazibe merkezi haline getirmek vardı. Bunun için birçok proje planlandı. Turizmde kenti öne çıkarak organizasyonlar düşünüldü. Üniversite Oyunları örneğin onlardan biriydi. Kente mimari dokunuşların yetmeyeceğinin farkındaydı Piriştina… Sağlıkta, eğitimde, sporda bazı adımlar atılması gerektiğini de düşünüyordu. O günkü konuşmalar bugün gibi aklımda, hafızamda...
#1Yükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni'ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "Göreve geldiğimizde yılda 36 milyar dolar ihracatı olan ülkemiz 254 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatını en hızlı artıran 3. ülke olduk. Yükseliş trendini devam ettiriyoruz." dedi.
#CumhurbaşkanıCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarTimes Higher Education (THE) adlı uluslararası kuruluşun açıkladığı 2024 sıralamasında ülkemizden 75 üniversitenin yer alması ve 3 üniversitemizin birden 351-400 bandından dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasına girmesi dikkat çekti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bu başarının ardındaki kriterleri anlattı.
#Times Higher EducationÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1Ülkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarAntalya Müzesi arkeoloji tarihimizin unutulmaz kişiliklerinden Süleyman Fikri Hoca’nın eseridir. Herkül’ün on iki başarısının işlendiği lahit, dansöz heykeli, Hadrianus, Traianus ve Septimius Severus gibi imparatorların en güzel büst ve heykelleri mitolojiyi çok iyi ifade eden eserler hepsi buradadır. Sidamara ve Likya tipi lahitlerin koleksiyonu dünyanın en önde gelenidir.
#Antalya MüzesiKadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasamızda, yasalarımızda, uygulamalarda kadına şiddete sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Tek bir kadının bile şiddete uğramasına asla rıza gösteremeyeceğimiz için bu mücadelenin çıtasını sürekli yükseltmeliyiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan