Mavi kapaklar, portakal kabukları eğitim bursuna; atık piller kefire, yoğurda dönüşüyor. Okunmuş bir kitap köy okulları için yeni kitapların sayfalarını aralıyor. Nasıl mı? Dünya liderleri önümüzdeki 10 yıl içinde, 17 Küresel Amaç üzerinde üç önemli sorunu; aşırı yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele, iklim değişikliğini düzeltmek için uzlaşırken; farkındalık kazanan gençler de kendi üzerlerine düşen sorumluluğu yerine yetirmek adına harekete geçtiler.
#BURSA12 Aralık, Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasının 5. yıldönümüydü. Nobel İktisat Ödülü sahibi Paul Krugman, “Tüm dünya sorunları bir yana, iklim dengesizliği bir yana” diyor son kitabında. Danimarka bu sözlerin yerindeliğini doğrularcasına örnek bir karar alıyor. Buna göre, bu ülke Kuzey Denizi’ndeki tüm petrol ve doğalgaz aramalarını durduruyor. Kısacası, altın yumurtlayan tavuğunu kesmeye karar veriyor. Bununla kalmıyor, aynı hafta yeni bir iklim yasası benimsiyor. ‘2050’de İklim İklim’ hedefiyle bu alanda ‘örnek’ bir dünya lideri olmayı amaçlıyor.
#YAZARBu yıl 34’üncüsü düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan karikatürler göçmenlerin dramını anlatan eserler arasından çıktı. Birincilik ödülü yarışmadan daha önce başarı ödülleri kazanan İngiliz karikatürist Ross Thomson’un oldu.
#Aydın Doğan VakfıYOK edilmeye çalışılan bir milleti, vatanı ile buluşturan kutlu yürüyüşümüzün 97. yıldönümünde, bu zorlu yolculuğu ilk adımından son adımına kadar canları pahasına mutlu sona ulaştıran, başta ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi, tüm çılgın Türkleri; özlem, minnet ve rahmetle anıyorum.
#Yalçın BayerBaşbakan Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketinin önemli bir aşama olduğunu belirterek, “Açıklayacağımız paket son değildir, bir süreçtir. Her kesim memnun olacak. Muhalefet paket açıklandığında yine korku senaryoları geliştirecek ve ‘İstemezük’ diyecektir” diye konuştu.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 15. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde önerdikleri “yaz Davos'u” önerilerinin büyük ilgi gördüğünü, etkinliğe katılan tüm devlet adamlarının bu organizasyona katılacaklarını belirttiğini bildirdi.
11 AĞUSTOS 1971 günü saat 17 dolaylarında Bodrum’da Han Bar’a iki polis geldi. Ülker’le evlenme yıldönümümüzdü. Arkadaşlarla kutlamaya hazırlanıyorduk. Polis memurları TRT’den bir haber geldiğini, haberi iletmek üzere komiserin karakolda beni beklediğini söyledi. Gözaltına alındığımı anladım.
İstanbul’daki vaiz ve imamlara “İnsani Kriz ve Hizmetkar Liderlik” konferansında seslenen İstanbul Müftüsü Prof. Mustafa Çağrıcı, “Ekonomik krizi, çevre sorunlarını ne kadar zikrederseniz zikredin, bunların hepsini modern çağın içindeki insani kriz yaratıyor. Ciddi bir insani kriz yaşanıyor. Değerli hocaefendiler, bütün bunlar dönüp dolaşıyor bizim misyonumuz gereği sorumluluk alanımıza giriyor” dedi.
1966 Temmuzu’nda Fransa’dan Türkiye’ye döndükten sonra gelecek kaygılarım koyulaşmaya başlamıştı. Bu nedenle taşradan Ankara’ya, İstanbul’a gelmeyi düşünmeye başlamıştım. 1966-1968 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yurtdışı sınavlarına girdim, hepsini kazandım. Sınav sonuçları ya iptal edildi, ya baraj notu değiştirildi ya da şöyle bir mektup aldım: "Falanca tarihte açılan sınavı kazandınız. Bakanlığımız sizi üçüncü sırada göstermeyi uygun gördü."
Türk gençleri Türkiye’ye ve dünyaya nasıl bakıyor? Nasıl bir gelecek istiyorlar? Küresel krizin etkilerine, din ve etnik eksenli sorunlara, ABD’nin Irak’a girmesinden sonra daha da karmaşıklaşan Türk-Amerikan ilişkilerine ve Avrupa Birliği ile olan ucu açık karmaşık ortaklığa Türk gençleri nasıl yaklaşıyor?
Uluslararası ilişkiler alanında uzman isimler, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 2009-2010 dönemi geçici üyeliğine seçilmesiyle birlikte, "sesini artık daha iyi duyurabileceği ve görüşlerinin daha çok dikkate alınacağı" bir dönemin başladığı görüşünü dile getiriyor.