Karar vericilere, insan ekonomisinin dünyanın ekolojik sınırları içinde çalışmasına yardımcı olmasını sağlamak için Uluslararası araştırma kuruluşu Global Footprint Network (Küresel Ayakizi Ağı), Dünya Limit Aşımı Günü hesaplaması yapıyor. Limit Aşım Günü’nün denk geldiği tarih, o yıl içinde dünyanın biyolojik kapasitesinin insanlığın ekolojik ayakizini karşılamak için yeterli olduğu gün sayısını, yılın geri kalanı ise limitin aşıldığı günleri belirtiyor.
#BursaBu yıl dünyanın bize sunduğu sürdürülebilir kaynakları geçen yıla göre neredeyse bir ay önce tükettik. Öyle ki, limit aşımının gerçekleştiği 29 Temmuz gününden beri bir sonraki senenin kaynaklarını tüketmeye başladık.
#Sürdürülebilir Kaynak‘Fazlalıklara veda’ son dönemin yükselen trendi. Trend olmanın ötesinde artık bir gereklilik de bu anlayış. Çünkü aslında her şey birbirine bağlı ve gezegenin kurtuluşuna giden ilk adımlar bile, evimizde fazladan bir tişörte daha yer vermemekle atılabilir. Nasıl mı? ‘Sadeleş Rahatla-Japon Minimalizmi Danshari’ kitabı kısa yolları gösteriyor.
#Sosyal MedyaDoğanın bir yıl içinde yerine koyabileceği kaynakların 212 gün içinde tüketilmesi ile yeni bir rekor kırıldı. Uluslararası araştırma organizasyonu Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network), bu yıl Dünya Limit Aşımı Günü'nün iki gün öne alınarak 1 Ağustos tarihine çekildiğini belirtiyor.
#Son DakikaDünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynağı tükettiğimiz tarih, Küresel Limit Aşım Günü adıyla anılıyor. Bu yıl 28 Temmuz olarak açıklandı. Yani bu tarihten itibaren dünyanın yıl içinde ürettiğinden fazlasını tüketmeye başladık, bir sonraki yılın ‘bütçesinden’ yiyoruz.
#Küresel Limit Aşım GünüUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Kamu bütçesiyle değil, özel sektörün ve sermaye piyasalarının finansmanıyla altyapı projelerinizi gerçekleştiriyorsunuz. Yani riski üstlenen özel sektör oluyor. Dünyada KÖİ modeli özellikle son 20 yılda çokça başvurulan bir model" dedi.
#Adil Karaismailoğlu2019’da Dünya’nın bir yıllık kaynağını 29 Temmuz’da tüketmiştik. Bu yıl salgın nedeniyle bu tarih 22 Ağustos’a kaydı. Türkiye’nin karnesiyse maalesef pandeminin olumlu etkilerine rağmen endişe verici... Ülkemiz 26 Haziran’dan itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını kullanmaya başladı. Maaşı bitirdik, kredi kartından yiyoruz.
#GazetehaberleriTürkiye Futbol Federasyonu, tartışılan harcama limitleri konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı, Federasyonumuzun öncülüğünde, Kulüpler Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, diğer paydaşlar ve UEFA'nın katılımıyla yapılan uzun süren istişareler, çalışmalar ve ortak mutabakat sonucunda uygulamaya konulmuştur. Talimatın yenilenmesi bizzat UEFA tarafından tavsiye edilmiştir. Hatta UEFA, kulüplerimize Talimat'ın yayınlanması ve finansal borçların yeniden yapılandırılması şartıyla Avrupa Kupaları'nda oynama izni vermiştir. Bu çerçevede Federasyonumuz kulüplerimizin Avrupa'ya gidebilmeleri için Takım Harcama Limitleri'ni de içeren talimatı uygulamaya koymuştur." ifadeleri kullanıldı.
#TffDoğa koruma alanında Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 40’ıncı yılını kutlamaya hazırlanırken, yepyeni bir dönemin de kapısını aralıyor. Genel Müdür Aslı Pasinli’yle büyük hızla tüketmekte olduğumuz gezegenimizi ve kendimizi nasıl kurtarabileceğimizi konuştuk.
#WWF-Türkiye41 dünya şampiyonluğu ile bu konuda rekorun sahibi olan Björn Dunkerbeck Hürriyet’e konuştu.44 yaşına rağmen hala ilk günkü gibi yarıştığını söyleyen tecrübeli sörfçü “İlk şampiyonluk her zaman en önemlisidir. Beşinci önemlidir, 10. önemlidir ama artık ben keyif aldığım işi yapıyorum” dedi.
#Sörfİnsanın dünya kaynakları üzerindeki etkileri üzerine çalışan GFN- Küresel Ayak İzi Ağı’nın 2010 yılı için yaptığı hesaplamalara göre 21 Ağustos itibariyle, bu yıl ekonomik faaliyetlerimizi ve yaşamımızı sürdürmek için doğanın sağladığı kaynakları tüketmiş bulunuyoruz. Yılın geri kalan kısmında yaşamımızı, gelecek yılın kaynaklarını erken tüketerek sürdüreceğiz
3G teknolojisi ile birlikte hayatımıza giren görüntülü konuşmaya Türkiye’de büyük ilgi gösterildiğini söyleyen Avea’nın yeni müdürü Erkan Akdemir, “Avea olarak 3G’nin ilk 2 gününde, 3G kullanımında İngiltere’deki bir operatörün bir yıllık kullanımını yakaladık” dedi.
THY, ’uçakta cepten alo’ dönemini başlatıyor. Uçak başına yaklaşık 200’er bin dolarlık bir yatırım ile ilk etapta 12 uçakta uygulanması planlanan sistem Emirates’ten önce hayata geçirilebilirse, THY dünyada uçaktan cep telefonu ile konuşturan ilk havayolu şirketi olacak. Proje hayata geçince, yolcular kendi cep telefonları ile uçaktan dakikası 2 dolara konuşabilecek.