Güncelleme Tarihi:
AVEA’nın yeni Genel Müdürü Erkan Akdemir, 3G ile görüntülü telefona büyük bir ilgi olduğunu, Avea olarak ilk iki günlük kullanımlarının İngiltere’deki bir operatörün bir yıllık kullanımına eşit geldiğini açıkladı. Akdemir, baz istasyonlarının ortak kullanımı için operatörler arasında görüşmeler sürdürdüklerini de belirtti. Avea’da genel müdürlük koltuğuna iki ay önce oturan Erkan Akdemir, 3G’nin sektöre ciddi bir hareketlilik getirdiğini, en çok da görüntülü konuşmanın ilgi gördüğünü söyledi. Akdemir, Avea’da 3G kullanıcılarının ilk iki günde İngiltere’deki bir yıllık kullanıma eş, görüntülü konuşma yaptığını vurguladı. Akdemir, 3G’nin dünya uygulamalarında daha çok mobil internet için tercih edildiğini, görüntülü konuşmanın küçük oranlarda kullanıldığını da belirtti.
Kamu deneyimli müdür
Elektronik mühendisi olan ve 20 yıla aşkın kamu deneyimi bulunan bu sürede Türk Telekom’da değişik pozisyonlarda çalışan Akdemir, Avea ile telekom sektörünün mobil iletişim alanında da deneyim sahibi olma şansı bulduğunu belirtti. Avea’nın 12 bin civarında baz istasyonu bulunduğunu ifade eden Akdemir, bu sayının Vodafone’nin baz istasyonu sayısı ile yaklaşık aynı olduğunu kaydetti. 3G’yi değerlendiren Akdemir, “Avea olarak 3G’ye uzun soluklu bakıyoruz. Bu yeni bir platform ve bunun üzerine ne koyduğunuzla, müşteriye sunduğunuz katma değerli hizmetlerle farklılaşıyorsunuz” dedi.
Gelire hızla dönüşmez
Avea 3G portalında oldukça zengin bir içerik sunduklarına dikkati çeken Akdemir, 3G’nin yeni iş alanları doğuracağını vurguladı. 3G’nin ciroya yansımasının ne olacağına ilişkin bir soruyu Akdemir, şöyle yanıtladı: “Müşteriye yeni servisler verilirken tüm operatörler burada yeni bir katma değer oluşturacak. Ancak bunun hızlı bir şekilde gelire dönüşeceğini düşünmüyorum. Milyar dolar seviyesinde yatırımın büyük bir kısmı lisans ücretine gitti ve bu süregelen bir yatırım. Gerçek bir iş haline gelmesi iki-üç seneyi bulacak.”
Ortak kullanım başlar
Akdemir, baz istasyonlarının GSM operatörleri tarafından ortak kullanımına ilişkin olarak, “Bu konuda baştan beri işbirliği yapma niyetimizi söylüyoruz. Diğer operatörlerle görüştük ve hâlâ görüşüyoruz. Onlar da pozitif yaklaşıyorlar. Operatörler olarak bu konuda ortak bir anlayış var” dedi. Baz istasyonlarının en büyük maliyetini kiralama ücretlerinin oluşturduğunu, ortak kullanımın ciddi anlamda tasarruf sağlayacağını ifade eden Akdemir, ortak karar verilmesi durumunda ne kadar sürede ortak kullanıma geçilebileceğine ilişkin olarak da şunları söyledi: “Birlikte çalışmaya yeni yıldan itibaren başlayabiliriz. Yakında 3G ile TTNET’in vermiş olduğu WiFi hizmeti arasında kesintisiz iletişim sağlayacağız. Oyunun kuralı değişiyor. Herhangi bir konuşma yaptığınızda veya kesintisiz internet kullandığınızda, WiFi ile başladıysanız 3G ile devam edebiliyorsunuz veya 3G ile başladıysanız WiFi ile devam edebiliyorsunuz.”
Faturalı abone oranı yüzde 35
ERKAN Akdemir, diğer operatörlerde faturalı abone oranı yüzde 15-20 iken Avea’da bu oranın yüzde 35 olduğuna dikkati çekerek, “Bir kısmı kamudan. Onun da etkisi var. Bunun dışında hem bireysel hem de kurumsal müşteride faturalı abone oranı yüksek. Artık müşterilere özgü tarifeye doğru gidiyoruz” dedi. Yeni cep telefonu markalarıyla anlaşmaları olup olmayacağına ilişkin olarak da Akdemir, “Başka markalar da gelecek. Bilgisayar kampanyası da olacak” şeklinde konuştu. 3G’nin ekonomiye canlanma getirip getirmediğine ilişkin de Akdemir, “Kesinlikle getirdi. Altyapı yatırımları, reklam yatırımları piyasaya ciddi bir canlılık, hareketlilik getirdi” dedi.
3G ile data fiyatları indi
AVEA Katma Değerli Servisler Direktörü Ayşegül Ceyda Yıldırım, kendi abone bazlarından gelen 3G’yi destekleyen telefonları 3G’ye taşımanın öncelikli hedefleri olduğunu belirtti. 3G’de diğer operatörlerden daha zengin içerikleri bulunduğunu ifade eden Yıldırım, 3G’nin çok uzun soluklu bir yarış olduğunu kaydetti. Yıldırım, “Daha önce bütün Türkiye genelinde 5 milyon 3G uyumlu telefon vardı. Şimdi ayda 900 bin yeni telefon satılıyor ve bunların büyük bir yüzdesi 3G uyumlu gelmeye başladı” dedi. 3G ile data fiyatlarının aşağı indiğini, data kullanımının arttığını ifade eden Yıldırım, limit aşımı ile ilgili de “1 Gb paketin değeri 35 lira. Bunu aşınca limit aşım ücreti olarak Kb başına 11 kuruş birim maliyeti var. Bu ay içinde bunu 5 kuruşa çekiyoruz” dedi. Yıldırım, kendi pazar paylarına baktıklarında, 5 milyon civarında 3G cihazının büyük bir kısmını 3G abonesi olarak networklerine taşıdıklarını gördüklerini kaydetti.
Tek SIM karta yönelim arttı
AVEA’nın ‘Her Yöne Özgürlük’ tarifesi ile ilgili, “10 bin dakikalık tarife ne oldu da 3 bin dakikaya indi” sorusuna Erkan Akdemir, şu yanıtı verdi: “Her Yöne Özgürlük tarifesi devam ediyor. Makul kullanım esaslarını 3 bin dakika ve farklı aranan 75 numara şeklinde düzenledik. Müşterinin hakkı saklıdır. Dolayısıyla kullanım sayısını makul seviyede tuttukları zaman aslında sınır bulunmuyor. 10 bin dakika diye de 3 bin dakika diye de bir şey yok. 75 numaranın üstünde arama yapılırsa 3 bin dakika sınırına bakıyoruz. Avea kullanıcısı bir ayda ortalama 13 farklı numarayı ararken bizim getirdiğimiz limit 75 kişi ve ayda ortalama 300 dakika konuşurken bizim getirdiğimiz limit 3 bin dakika. Ekstra ücretlendirme belirlenen bu iki limitin aynı anda aşılması halinde yapılıyor, ancak yalnızca birinin aşımı halinde ise aylık tarife ücreti dışında ekstra bir ücretlendirme olmuyor. Dolayısıyla tarife bu haliyle daha da özgürce konuşma imkanı sağlıyor. ‘Her Yöne Özgürlük’ tarifesi ile insanların birkaç SIM kart taşımak yerine tek SIM karta dönmeye başladığını ifade eden Akdemir, daha önce abone ‘fazla yazıyor’ diye farkı operatörü aramaktan korkarken bunun da ortadan kalktığını söyledi. Akdemir, ‘Her Yöne Özgürlük’te suistimallere ilişkin olarak da, “Çağrı merkezinde, satış ekiplerinde bile kullananları gördük.”