22 Nisan günü kutlanan Dünya Günü, Google Doodle tasarımı ile gündeme geldi. Tasarıma tıklayan kullanıcılar, hem iklim değişikliğini ve Dünya Günü ile ilgili içeriklere tek tıkla ulaşabiliyor. Dünya günü 1969 yılında ortaya çıkmıştır. İlk olarak San Francisco’da düzenlenmiştir. Hazırladıkları Doodle'lerin yanı sıra interaktif uygulamalara da imza atan Google, çevre duyarlılığını vurgulamak için "Siz hangi hayvansınız" isimli bir test de hazırlamıştı. Peki, Dünya Günü nedir? Google Dünya Günü testi nasıl çözülür?
#Dünya GünüDünya günü için bugün birbirinden farklı görsellerle doodle hazırlandı. Google bu sabah kullanıcılarını şaşırtan bir doodle hazırladı. Havyan figürlerinin kullanıdığı Doodle ile Dünya günü kutlandı. Dünya günü 1969 yılında ortaya çıkmıştır. İlk olarak San Francisco’da düzenlenmiştir. Dünya Günü'nün kutlanma amacı ise dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmektir.
#Dünya GünüCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bir süredir milletimizden çokça şikâyet aldığımız yetkisiz çakar ve tepe lambası kullanımıyla ilgili cezaları artırıyoruz. Ruhsatsız ateşli silahlar konusunda da kapsamlı bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası örgütlerde İsrail'i çatışmaları durdurmaya zorlayacak tedbirler alınması için uğraştıklarına işaret eden Erdoğan, İslam dünyasının İsrail hükümetine karşı tek yürek, tek bilek olması için yoğun gayret gösterdiklerini söyledi.
#Asgari ÜcretKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaNobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1939 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e gönderdiği ve tarihin akışını değiştiren o mektup 85 yıl sonra yeniden gündemde. Uzmanlar aradan geçen bunca zamana karşın mektubun güncelliğini kaybetmediğini belirtti. Peki daktiloyla yazılmış o sayfalarda ne yazıyordu?
#Manhattan ProjesiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOX2011 yılında dünya iki tane kraliyet düğününü çok konuşmuştu. Aslında dünya üzerinde çok da sık örneğine rastlanacak bir durum değildi bu. Düğünlerin ilki 29 Nisan'da yapıldı, ikincisi ise ondan sadece iki ay sonra, 1 Temmuz'da...
#Prenses CharleneMilli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından yapılan açıklamada "Suriye'de meydana gelen ve Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren bazı unsurlarca yürütülen provokatif eylemler dikkatle takip edilmiş ve edilmektedir. Bu eylemlere yönelik gerekli önlemler alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik yapılan bu eylemlere hiçbir şekilde izin verilmeyecektir" denildi.
#MSBHer yıl, çeşitli günler belirli olaylara ya da hastalıklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için ayrılıyor. 8 Mayıs ise bu tür özel günlerden biri olarak öne çıkıyor. Kalıtsal kan hastalıkları, dünya genelinde ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu teşkil ediyor. Talasemi ve orak hücre anemisi bu hastalıkların başında geliyor. Türkiye'de de bu gün vesilesiyle hemoglobinopatiler gibi önemli sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, 8 Mayıs dünya ne günü? Dünya Talasemi Günü nedir?
#TalasemiDuygu Nebioğlu’nun Metin Akpınar’a açtığı babalık davasıyla Türkiye’de çok konuşulan anne Suphiye Orancı sessizliğini koruyor ancak yeni iddialarda birbirini izledi. İsmini ‘Sofi’ olarak değiştiren Orancı’nın 35 yıl önceki arkadaşı Zeynep isimli izleyici, 'Dilara'nın babası Yeşilçam artistiydi. Ben 90'da geldiğimde o 88'den önce de onunla berabermiş.' ifadelerini kullandı. Suphiye Orancı'nın bir diğer arkadaşı ise, 'Doğan erkek bebeği, Erol isimli kişiye bıraktı.' dedi.
#Suphiye OrancıDünya Superbike Şampiyonası'nda mücadele eden Türk motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, yeni yarış sezonuyla ilgili beklentilerinin büyük olduğunu belirterek, "Elimizden gelenin en iyisi için hep mücadele edeceğiz" dedi. Dünya Süpersport Şampiyonası'nda mücadele eden Bahattin Sofuoğlu ise, "İlk yarışta da en iyi olmak istiyorum, iyi başlamak istiyorum" diye konuştu.
#Toprak RazgatlıoğluCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriTürkiye’de her yıl 3-5 bin kişi AIDS hastalığına yol açan HIV tanısı alıyor. Dünyada ilk kez 1981 yılında tanımlanan HIV, en çok korkulan virüslerin başında geliyor. Ancak tedavide çok yol kat edildi. Eskiden günde bir torba ilaç içen hastalar şu anda tek hapla etkili tedavi alabiliyor. HIV yönetiminde en önemli hedef ise hastaların tanı alması. Bunun için de gerekli olan şart, test yapılması.
#Farkındalık GünüÜlkemizde HIV ile mücadelede önemli bir rol üstlenen beş hekim derneği, Şüphen Olmasın inisiyatifi ile HIV konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaya, düzenli test olma oranını artırma ve HIV ile yaşayanların hayat kalitesini yükseltme hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikHIV alanında test farkındalığının artırılması amacıyla 21-27 Kasım Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası, Gilead’ın öncülüğünde hekim dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ülkemizde de gerçekleştiriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın toplumu HIV enfeksiyonuna yönelik risklerden koruma hedefine de hizmet edecek hafta kapsamında “Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası” başlatıldı.
#Sponsorlu İçerikCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVTayland’a aldığı tek yönlü biletle büyülü bir maceraya atıldı. 22 yaşındayken çantasını sırtına takıp yollara düşen Nurgül Türk seyahat ettiği ülkelerde çalışarak kazandığı parayı bir sonraki serüveninde kullanıyor. Yaklaşık 4 yıldır dünyayı bu şekilde dolaşan Nurgül Türk’ten ilham veren hikâyesini dinledik.
#TaylandTürkiye'nin yerli ve milli hava araçlarından olan Bayraktar TB3 göklerle buluştu. Baykar Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3'ün ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini açıkladı.
#Bayraktar TB3Yurtdışında eğitim ve yaşamın kapılarını açan iş, eğitim ve göçmenlik konusunda tercih edilen İngilizce dil yeterliliği sınavı IELTS’in (International English Language Testing System) resmi ortağı olan British Council, sınavla ile ilgili en çok sorulan 10 soruyu adaylar için bir araya getirdi.
#IELTSGeçtiğimiz günlerde Vakıfbank Spor Kulübü voleybol altyapı seçmeleri için yaptığı duyuruda 12 yaşındaki kız çocukları için 1.80 boy şartı koydu. Hürriyet muhabiri Melike Çalkap seçmeleri takip etmek için gittiği kulüpte kendini devler ülkesine gelmiş gibi hissederken Zülal Atagün de 12 yaşında 1.80 boyunda çocuk olur mu, olursa kaç kişide bir olur sorularının yanıtını araştırdı.
#Vakıfbank Spor KulübüSon günlerde magazin dünyasında söylenti çarkları hiç durmadan dönüp duruyor... Bu çarkın dişlileri arasında ise İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkelerde magazin dergilerini ve sayfalarını süsleyen bir çift var. Aslında bu çiftin, konumu öyle pek magazinel içerikli değil. Ama yine de yaşadıkları yüzünden kimse onları görmezden gelemiyor.
#Prenses CharleneKapadokya bölgesine ilk kez 60 yıl önce ayak bastım. Oraya her sene birkaç tur yaptıkça bölgeyi daha çok tanıdım; ucu bucağı olmayan bir yerdi. Bölge çok ilginç bir büyüme içinde. Nüfusunun çok arttığını söylemek mümkün değil. Turist sayısında da kontrol sağlanırsa gelecek buranındır. Ama tabii çevrenin korunması en önemli nokta. Bu bölgenin tarihi Anadolu’ya ışık tutuyor.
#Anadolu