Güncelleme Tarihi:
Dünya günü Doodle'ı ile karşılaşan kullanıcılar bazı soruların yanıtlarını merak etti. Dünya Günü'nün önemi nedir, Dünya günü ne zaman kutlanmmaya başlandı, fikir ilk olarak nasıl ortaya çıktı. Dünya günü ile ilgili merak edilenlerin hepsini sizler için araştırdık.
GOOGLE'DAN DÜNYA GÜNÜ İÇİN TEST
Arama motoru Google, çevreye olan duyarlılığıyla milyonlarca internet kullanıcısının dikkatini çekmeye devam ediyor. İşte Google'ın Dünya Günü için hazırladığı o test...
Özel günlerdeki duyarlılığı ve şirket profili olarak çevreci bir kimlik taşımasıyla tanınan Google, kullanıcılar için sadece bir arama motoru olmadığını her fırsatta vurgulamaya devam ediyor. Hazırladıkları Doodle'lerin yanı sıra interaktif uygulamalara da imza atan Google, çevre duyarlılığını vurgulamak için "Siz hangi hayvansınız" isimli bir test hazırladı.
Teste ulaşmak isteyen kullanıcılar, Google'a "Dünya Günü testi" yazmaları ve karşılarına gelecek 6 soruluk eğlenceli testi çözmeleri sonucunda hobileri, karakteristik özellikleri bakımından hangi hayvan ile benzeştiklerini görebilecek.
DÜNYA GÜNÜ TESTİNİ ÇÖZMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
DÜNYA GÜNÜ NEDEN DOODLE OLDU? İŞTE DÜNYA GÜNÜ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ
22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır. .
EKŞİSÖZLÜK'TEKİ DÜNYA GÜNÜ ENTRYLERİ
* göreli astronomik süre birimi.bir gezegenin veya uydunun kendi etrafındaki dönüş hızı ya da yörüngesinde olduğu yıldızın çevresindeki dönüş hızının kaç dünya gününe denk geldiğini belirtir.cümle içinde kullanalım ki, kavram pekişsin.
*dünya ve yeryüzü kavramlarının anlamlarının farklı olması sebebiyle bu özel günün "dünya yeryüzü günü" ya da kısaca "yeryüzü günü" olarak kutlanması daha uygun olacaktır.
* Dünya Günü google tarafından doodle ile anımsatılan gün. ne işe yarar bilmemekteyim.
"dünya dünya günü" denilirse bir anlamı olacak gündür.
"dünya günü" ama dünyada neyin günü diye sormazlar mı google'a sonra?
*anlam veremediğim gün. örneğin babalar gününde diğerleri babaları kutlar, anneler gününde keza aynı şekilde, kadınlar gününde erkekler kutlar, erkeklerin zaten günü yok. peki dünya günü nedir bu durumda? diğer gezegenlerde yaşayanlar mı kutlicak günümüzü? dünya dışında yaşayan akıllı canlılar bulundu da bize mi haber verilmiyor? neler oluyor?
*22 nisanda kutlanan gün. çevreci bir faaliyet olan dünya günü kutlamalarına 1990'da central park'ta katılanların geride bıraktıkları çöp miktarı 100 tondur...
*Barış eylemcisi john mcconnell'in önerisi üzerine 1970'ten beri kutlanan gün.
* Dünya Günü sadece google tarafından kutlanılan gün.
Dünya Neden Yuvarlaktır?
Bu soruya verilelecek ilk yanıt, "dünya gerçekten yuvarlak mıdır?" olabilir. Bunun cevabı da hayırdır. Yani en azından kusursuz bir yuvarlak değildir. Ancak ortalama bir kübe oranla kesinlikle yuvarlaktır. Size aktarabileceklerimiz "Nova" da gördüklerimizden ibaret olacaktır. Bunun temelde merkezi bir güç olan yerçekimi ile ilgili olduğu söylenebilir. Bunun anlamı da, yerçekimi herşeyi düz bir çizgi boyunca biraraya doğru çekiyor demektir. Çekilen nesnelerden birisi ne kadar büyük ve kütlesel olursa, o kadar güçlü bir şekilde çekilir. Dünya oluşma aşamasında patlamış olan bir güneşten (bir süpernova) arta kalan büyük bir toz topundan başka bir şey değildi. Yerçekimi, maddenin büyük bir bölümünün yoğunlaşarak büyük bir ateş topuna (bizim güneşimiz) dönüşmesine neden olmuştu. Ancak bazı parçacıklar çok uzaklara savrulmuştu ki güneşin değil gezegenlerin toz parçacıklarını bir araya çeken daha güçlü çekim güçlerine kapıldılar ve böylelikle hep birlikte başka bir topa dönüştüler. Çarkıfelek üzerine yerleştirilen bir kartona hızla dönerken boya fışkırttığınızda, bu dönme hareketi boya damlacıklarını merkezden kaçırır (bu süpernovanın patlaması gibidir). Damlacıklar, merkezden açığa doğru ilginç bir yol izleyerek ilerler ve bir yerde dururlar. Bu durma, dönme gücünün boyayı kartona yapıştıran (yerçekimi gibi) güce eşit ve karşıt olduğu zaman gerçekleşir. Eğer boyayı kartona yapıştıran güç bu kadar kuvvetli olmasaydı, damlacıklar giderek daha büyük hale geleceklerdi, ve tabi gezegenler de..
DÜNYA GÜNÜ İÇİN HAZIRLANAN DOODLE'LAR