Bilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya DenizleriTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıBirbirinden farklı birçok balık türü deniz ve okyanusların içerisinde yaşamlarını sürdürmektedir. Bu çeşitlerden birisi de izmarit balığı olarak bilinir. Tüketilebilen bir balık türü olarak hem balık severler hem de deniz kültürüne ilgi duyanlar tarafından merak edilir. İzmarit balığı ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgileri derledik.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım açıklamasında "Doğu Akdeniz'de KKTC'nin menfaatlerine, ülkemizin çıkarlarına aykırı her türlü oldubittiye Türkiye anında karşılık verir, gereğini yapar. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizden bir milim bile geri adım atmayacağımızı cümle alem bilmelidir" dedi.
#Binali YıldırımBeyza Şekerci, geçtiğimiz günlerde kendini derin bir havuza bıraktı, ama amaç yüzmek ya da stres atmak değildi. Ünlü oyuncu sualtında verdiği pozlarla “Dikkat! Balıklar boğuluyor” dedi. Birçok ünlünün katıldığı bu etkileyici projeyle denizlerdeki kirlenmeye dikkat çeken Şekerci ile buluştuk, hem projeyi hem de “mutlu evliliğin sırları”nı konuştuk.
#Beyza ŞekerciYaz geldi, denizle ilişkimiz arttı. Teknelerle gezecek, feribotlara, vapurlara, gemilere atlayıp adalara varacağız. En kötü ihtimalle kayıklarla açıklarda balığa çıkacağız. Ama dikkat: Oltanıza takılan istavrit, gözünüze çarpan sadece birkaç yunus olmayabilir. İşte Türkiye sularında karşılaşabileceğiniz balinalar. Hatta en son bir tanesi geçen hafta Antalya açıklarında kameralara yakalandı.
#BalinaDünya denizlerinde yaşayan bin 500 çeşit canlıyı ziyaretçileriyle buluşturan İstanbul, yeni bir türe daha ev sahipliği yapacak. Tüm balık türleri arasında en zehirli tür olarak bilinen ve dünyanın en zehirli 10 hayvanı listesinde ilk 5'te yer alan taş balığı, İstanbul'da ziyaretçileriyle buluşacak. Ziyaretçiler, 1 Ekim’den itibaren zehirli balığı Kızıldeniz mikro tankında görebilecek. Görüntüsü bir kayadan farksız olan taş balığı, Hint ile Pasifik Okyanusu’nda ve Kızıldeniz bölgesinde yaşıyor.Sırtında çok zehirli 13 dikeni bulunan taş balığı, temas halinde kurbanını felç ederek, müdahale edilmemesi durumunda ölüme neden oluyor. Genellikle zeminde kayaların ya da mercan resiflerinin yanında kendini bir kayaymışçasına kamufle eden taş balığı, bazen 48 saat hareket etmeden avını bekleyebiliyor. Kayaya benzeyen görüntüsünden dolayı, yanına sığınmak için gelen küçük tür balıkları yiyerek besleniyor. Cihan - KURGU: Levent SERT
#ZehirliDünyanın 5 milyon litrelik ana tank kapasitesiyle 5'inci büyük akvaryumu olan ve 8 ayda tamamlanan Antalya Akvaryum, törenle açılıyor. 85 milyon TL bütçeyle inşa edilen Antalya Akvaryum'da binlerce tür, on binlerce balık ve su altı canlısı yer alıyor. Turizm kenti Antalya'da yapımına geçen 29 Kasım'da başlanan Antalya Akvaryum projesi tamamlandı. Arapsuyu Olbia Kanyonu'nda yapılan ve 15 bin metrekare kapalı alanda tasarlanan Antalya Akvaryum'da 131 metre uzunluk ve 3 metre genişliğiyle Avrupa'nın en uzun akvaryum tünelini içinde barındıran, dünya denizleri, okyanuslar, Türkiye denizleri, nehirler, göller, zehirli türler ve denizanaları gibi 40 farklı temada akvaryum tankı yer alıyor.Sualtı dekorasyonunu dünyaca ünlü İtalyan heykeltıraş Benedetti'nin yaptığı akvaryumda, balık dokunma havuzları, dalgıçlık okulu, restoran, fastfood, kafeler, 5D sinema salonu, 1000 metrekarelik özel sualtı dünyası konseptli çocuk oyun ve eğlence alanı ve sergi alanları da yer alıyor. İbrahim LALELİ/ANTALYA
#HtvhaberLavaboya dökülen bir litre kullanılmış bitkisel yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor ve işte bu korkunç tabloya yol açıyor. Her geçen yıl denizlerde daha fazla denizanası oluşuyor. Haliç'te, Boğaz'da bile istila başladı. Bilim adamları 'Bu istila doğal değil' uyarısını yaptı. Ama önlemek elimizde.
ABD ve Kanadalı bilim adamları, "çevre kirliliği" ve "aşırı avlanma"nın günümüzdeki gibi devam etmesi durumunda, 50 yıl içinde dünya denizlerinde yaşayan balıklarla yunus gibi memelilerin yok olabileceği uyarısında bulundu. Okyanusların "çölleşmesi" karadaki yaşamı ve dünya iklimini de olumsuz etkileyecek.
Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Akdeniz Bölgesi'nin en değerli doğal zenginliklerine sahip Gemile Koyu'nu 1. derece doğal SİT alanı ilan etti.Ama Gemile Koyu, vadiye hayat veren Aladere Şelaleleri'nin suyunun köye yönlendirilmesi yüzünden kurumaya terk edildi. Bölgede AB Çevre Mevzuatı ile de mutlak koruma altına alınmış canlı yaşıyor.
Dünya Haritası içeriğimizde Dünya Siyasi ve Fiziki haritası ile birlikte Ülkeler, Okyanuslar, Sular, Dağlar, Boğazlar ve başlıca bilinen akarsular yer almaktadır. Her biri için ayrı ayrı harita bilgisine erişim sağlayabilirsiniz. Dünya haritasında ülkeler ve kıtalar kolayca görülebilir.
#Dünya Haritası