Farkındalığın artması ile sosyal yaşama daha fazla katılım sağlayan Down sendromlu bireylerin sevecenliği tartışılmaz olsa da toplumun büyük bir kesimi tarafından hala olumsuz etiketlere maruz kaldıkları da yadsınamaz. Tüm farklılık grupları gibi bu farklılığa karşı da önyargılarımızı yıkmak, farkındalığı artırmak ve herkes için yaşanabilir bir dünya yaratmak amacıyla her yılın üçüncü ayının 21’i ‘Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’ olarak belirlenmiştir.
#Down SendromuDown sendromu, kromozom anomalisi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bir hastalık değil genetik bir farklılık olarak görülmelidir. Down sendromu, bir kromozom anomalisi olup zeka geriliklerinin en sık nedenlerinden birisidir, normalde insan vücudunda 46 kromozom bulunurken Down sendromlularda kromozom sayısı üç adet 21.kromozom olması nedeniyle 47 kromozom bulunmaktadır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile oluşmaktadır.
#Down Sendromu BelirtileriÇocuklarda geç konuşma birçok aileyi tedirgin eden konuların başında gelirken, Konuşma ve Ses Bozuklukları Uzmanı Dr. Emel Arslan Sarımehmetoğlu, bu durumun 2-5 yaş arasındaki çocuklarda görülme oranının yüzde 12’ye kadar çıktığını söyledi. Sarımehmetoğlu, ekran karşısında geçirilen zamanın artmasının da konuşma gelişimini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
#Emel Arslan SarımehmetoğluKromozom yaşayan canlıların vücudu içinde bulunmakta olan bir yapı olmaktadır. Vücudun içindeki nerede ise bütün hücrelerin çekirdeklerinin içerisinde bulunmaktadır. Bunlar sıkı bir şekilde sarılmış olan DNA paketleri olarak adlandırılmaktadır. Kromozomlar ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#SağlıkFarklı sunumları olan birçok farklı zihinsel bozukluk vardır. Genellikle anormal düşüncelerin, algıların, duyguların, davranışların ve başkalarıyla ilişkilerin bir kombinasyonu ile karakterize edilirler. Peki, zihinsel yetersizlikler nelerdir, işte zihinsel yetersizlik belirtileri ve nedenleri...
#Zihinsel YetersizlikKonjenital bozukluklar kalıtımsal olabilir veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve bunların çocuğun sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Peki, konjenital tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konjenital Nedir?Tourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Son günlerde adını sıkça duyduğumu Tourette (Tured) sendromu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Tourette sendromu nedir? İşte Tourette sendromu hakkında bazı bilgiler.
#Tourette SendromuKadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikLösemi hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ünal Uluca, yorgunluk, zayıflık ve solukluk ile herhangi bir neden olmaksızın kilo kaybı yaşanmasının ciddiye alınması gerektiğini belirterek lösemi tedavisinde aile-hekim uyumuna dikkat çekti.
#LösemiAnne karnında tanı konulabilen Down Sendromu, en sık görülen genetik hastalıktır. Down Sendromluların diğer bireylere göre fazladan bir kromozomları vardır. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, gebelik dönemindeki anne adaylarının en fazla merak ettiği konular arasında yer alan Down Sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#Down SendromuEDİRNE'de, 2012 yılında, dünyada sadece 4 kişide bulunan mikrodelesyon sendromu (gen kaybı) teşhisi koyulan Rana Tursun (12), kas yapısındaki eksiklik ve zeka geriliği nedeniyle yaşıtları gibi koşup, oynayamıyor. Haftada sadece 2 gün rehabilitasyon eğitimi alan Rana'nın gelişimi için sürekli eğitimin şart olduğunu belirten annesi İklima Tursun, tek isteklerinin daha iyi rehabilitasyon imkanı sağlanarak, kızlarının hayata tutunabilmesi olduğunu söyledi.
#HaberÇatlayan dudaklar bir çok kişi tarafından yaşanan sağlık sorunları arasında geliyor. Hem kış mevsiminde hem de yazın karşılaşılan bu sorun hakkında çeşitli çözümler mevcut. Kışın rüzgarın yazın ise aşırı güneşin neden olduğu dudak çatlaklarından kurtulmak aslında hiç de zor değil. Sağlıklı ve pürüzsüz dudaklara sahip olmak için uygulamanız gereken birkaç küçük detay var. Peki, dudak çatlakları nasıl geçer? Dudak çatlakları nasıl tedavi edilir?
#Kışın Dudak ÇatlamasıAKSARAY'da otizmli öğrencilerin yuhalandığı Mehmetçik İlkokulu'nda velileri örgütlediği iddia edilen ve Otizm Dayanışma Derneği tarafından hakkında 'hakaret' suçundan savcılığa suç duyurusunda bulunulan Laleli Mahallesi Muhtarı Şükrü Genç sessizliğini koruyor. Genç, kendisine telefonla ulaşan DHA muhabirine hakkındaki iddialarla ilgili konuşmak istemediğini belirterek, belediyedeki işinden yaklaşık 1 ay önce yıllık izne ayrıldığını, biriken izinlerini kullandığını söyledi.
#Otizmli ÖğrencilerTohum Otizm Vakfı, “Süper İyi Günler” oyunuyla yeni bir işbirliğine gidiyor. Oyunun galası 12 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak. Galanın tüm geliri de Tohum Otizm Vakfı’na bağışlanacak. Peki Vakıf ile tiyatro ekibinin yolları nasıl kesişti? Süreci Tohum Otizm Vakfı Başkanı Mine Narin ve Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban anlattı.
#Nedim SabanBirçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen skolyoz, farklı yaşlarda ve omurga yapısının çeşitli bölgelerinde görülebilir. Skolyoz, kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Düzenli egzersiz yapma, sırt kaslarını güçlü tutma, kondisyonu artırma ve daha fit olma skolyoz takibinin ve tedavisinin hemen her basamağında yer alan vazgeçilmez ögelerdendir. İşte, skolyoz hakkında merak edilenler ve detayları.
#SkolyozBugün o gün; Babalar Günü. Bütün iyi ve sorumlu babaların Babalar Günü kutlu olsun! Şarkıcı Özgün Uğurlu da onlardan biri... Down sendromlu oğlu Ediz’le maceralarını, onunla ilgili paylaşımlarını sosyal medyada severek takip ediyorum. Bence çok değerli bir şey yapıyor. Pek çok baba gibi o da durumu yok sayabilirdi, bu topa hiç girmeyebilirdi, oğlunu yine çok sevebilir ama kafasını kuma gömebilirdi! Oysa o neredeyse bütün down sendromlu ailelerin sözcüsü olmuş gibi. Bu Babalar Günü’nde onunla konuştum.
#EdizÇoğul gebelikler, birden fazla yumurta hücresinin döllenip gelişmeye başlaması ya da tek yumurta hücresinin döllenme sonrasında iki veya daha fazla eşit hücreye bölünmesi ve ayrı ayrı embriyolar halinde gelişmeye devam etmesiyle oluşan gebeliklerdir. İki yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere çift yumurta ikizi, tek yumurtadan oluşan ikiz gebeliklere ise tek yumurta ikizi denilmektedir. Tüm ikiz gebeliklerin üçte ikisi çift yumurta ikizi şeklinde, üçte biri ise tek yumurta ikizi şeklinde ortaya çıkarlar.
#HamilelikhamileliktesaglikDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuTekirdağ’da yaşayan ve matematik öğretmenliği yapan Süreyya Ülkü Güler, 2 yaşındaki İnci’nin annesi… Doğuma kadar bebeğinin Down sendromlu olduğundan haberi yokmuş. Öğrenince çok ağlamış ama İnci’nin kokusunu duyunca, gülüşünü görünce durumu kabullenmiş.
#Down SendromuBir insan hayatına dair nasıl risk alır, nasıl zor süreçlerden geçer bu röportajda başka boyutla öğrendim… Hem de sırf anne olabilmek için…Bir yandan haberlerde doğurduğu bebeğini çöp konteyrına bırakan anneler, bir yandan daha kokusunu içine çekmeden hayatını riske atan anneler… Hayat ne tuhaf diyor insan… Melis Ayan müthiş fedakârlıklar yapmış…
#ADANA