Dondurma sevenlere büyük, İtalyan tipi dondurma sevenlere daha büyük bir haberimiz var. Bir buçuk ay önce Arnavutköy’da açılan Girandolo enfes İtalyan dondurması yapıyor. Sahibi Aslı Eraltan turist rehberiyken dondurmacı olmuş. İşi İtalyan ustalardan öğrenmiş. Ama onlardan aldığı temelin üstüne çok şey katmayı da bilmiş. Campari greyfurtlu, brendi çikolatalı, portakal kaymaklı, krokan karamelli gibi dondurmalar yapıyor. Rakılı ve domatesli çeşitleri de var. Doğal meyve kullanıyor. Yani çilekli dondurmayı çilek, kavunlu dondurmayı kavun mevsiminde üretiyor.
Geçen hafta sonu Maça Kızı sıra dışı bir etkinliğe imza attı. Projenin ardında Türkiye’nin turizm elçisi, Maça Kızı ile Bodrum’u dünya sahnesine taşıyan Sahir Erozan ve ülkemizin gurur kaynağı, en önemlisi de bugüne dek tanıdığım en mütevazı şef olan Aret Sahakyan vardı.
#Müge AkgünBir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünToskana’nın her köşesi ayrı bir cevher. Masalsı güzellikteki yolları, tarihi taş binaları, dünyaca ünlü bağları ve zeytinlikleri başka bir evrene ışınlanmış hissiyatı veriyor. Bölgede gezerken huzur ve mutluluk aşılayacak kişisel rotanızı oluşturmaksa ayrı bir macera... İşte benim hayal gibi lezzetlerle dolu üç otellik rotam.
#Ebru ErkeÇankaya’daki Stüdyo Pizza’nın ekşi mayalı pizzaları hamurundan malzeme kalitesine, tadanı şaşırtan bir lezzet derinliğine sahip. Şefi Murat Artukmaç’ın çikolatalı sütlaç, kiraz şekerlemeli dondurma gibi özel tatlılarıysa hem tadı hem sunumuyla eski pastanelerin nostaljisini yakalıyor.
#ANKARACenevizliler döneminden kalma bir avluda, otele dönüştürülmüş eski bir Fransız okulunun içinde hizmet veriyor Il Cortile Ristorante Pizzeria... İtalya’nın kuzeybatısındaki Ligurya’nın sevilen yemeklerinden dolgulu makarna ‘pansotti’... Patates, füme et ve aromatik otlarla doldurulmuş bir çeşit lahana sarması ‘preti e frati’... Tüm bu lezzetler tam bizim damak tadımıza göre...
#Il Cortile Ristorante PizzeriaÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriTürkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Hepsi ayrı ayrı birer seyahat sebebi. Restoranların uzun bir aradan sonra kısıtlamalarla açılmasını fırsat bildik, jürimize “Yemek için hangi şehirlere doğru yola çıkabiliriz” diye sorduk... Hem gezip keşfedebileceğimiz hem de özel lezzetlerini deneyebileceğimiz 10 şehri lezzet adresleriyle sıraladık.
#SeyahatSon yıllarda popüler tatil beldeleri arasında adı pek geçmese de Side’de çok güzel şeyler oluyor. Yörenin antik mirasını öne çıkaracak olağanüstü çalışmalar yapılırken kaliteli yeme-içme mekânlarının sayısı da her geçen gün artıyor. Side yerlilerinin izinde, şehrin turistik yüzünün arkasında kalmış gerçek mutfağını keşfe çıktık.
#Ebru ErkeEylül sonbaharın değil sarı yazın başlangıcıdır Bodrumlular için. Dört gözle kalabalığın çekilmesini bekler, sarı yazı kendilerine saklar Bodrumlular. Çünkü bir başkadır Bodrum’un sarı yazı… Hava sıcaktır ama bunaltmaz, hatta bazen öyle tatlı bir rüzgâr eser ki insanın içi ürperir. Deniz bir başka keyiflidir, hafif ılıktır ama yine de serinletir. Güneş bir başka batar mesela, gökyüzü sarı ile kırmızı arası alacalı bir renge bürünür, caddeleri sokakları turuncuya çalan mandalinaların, sararmaya başlayan limonların kokusu kaplar, yağan yağmurun bile kokusu bir başka olur. Balık yemenin tam zamanıdır mesela… Ege’nin çipurası, dil balığı, barbunu takılmaya başlar ağlara. Sarı yaz bunca güzellik sunuyorken, size kalan sadece bu güzelliklerin ve Bodrum’un keyfini çıkartmaktır.
#BodrumAhh ah yaz, ne güzel bir mevsimsin sen… Sıcak kumlardan serin sulara atlamaksın, sahilde içilen soğuk bir içeceksin, mangal keyfisin, güneşlenmeksin, şortsun, mayosun, bu liste uzar da gider. Söylerken bile insanın içi ferahlıyor değil mi? Gerçi çocukken ve gençken sanki daha bir anlamlıydı. Uzun yaz tatilleri, deniz, güneş, kum, sokaklarda akşamları oyunlar, çekirdek çitletmeler, hamak-salıncak sefaları, balık avı, yaz diskoları, ilk öpüşmeler, ilk flörtler, bahçe sohbetleri, yaz aşkları veee elbette yaz yemekleri… Hatıramda kalan pek çok şey var, hepsini burada anlatmasam daha iyi 😊
#Şeftalili GaletteYunan adaları her daim yaz aylarının olmazsa olmaz rotaları arasında yer alıyor. Yalnız bu güzel adaları yazın rehavetinden ve kalabalığından uzakta gezmek de ayrı bir keyif. Gelin bu sefer beyaz evler ve mavi panjurlarla süslü klasik bir Yunan adası yerine surlarla çevrili, tarihle iç içe, uzun yıllar Saint Jean Şövalyelerine ev sahipliği yapmış bir adaya, Rodos’a uzanalım… İşte size sakin bir hafta sonu için Rodos gezi rehberi...
#RODOSMaraş denilince akla hemen sakız gibi uzayan lezzetli dövme dondurma gelir. Ama şehrin mutfak zenginliği sadece dondurmadan ibaret değil. Tarhanasından kırmızıbiberine, her evde pişen eli böğründe ve keçi sütünden bembeyaz tereyağına kadar birçok lezzeti bünyesinde barındırıyor. Tek eksiği Gaziantep’in gölgesinde kalması ve yeterince tanıtılamaması.
#KahramanmaraşŞu veya bu nedenle sık yapılan seyahatlerde, mecburen dışarıda yenen yemekler kilo aldırabiliyor. Genellikle uzun süren, bazen akşamın geç saatlerine kadar sarkan bu yemekler fazladan yüzlerce kalori aldırabiliyor. Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Başkanı Uzm. Diyetisyen Tuğçe Aytulu, dışarıda sık yemek yiyenlere kilo almamaları için önerilerde bulundu.
#Seyahat