Öğretmenlikten çiftçiliğe geçen ve kendi markasını yaratan Özge Akıllı, bugün organik sertifikalı aile çiftliğinde yetişen ürünleri tüketiciyle buluşturuyor. Zeytin, zeytinyağı ve nar ekşisi üreten Özge Akıllı’nın hedefinde ise ihracat var. Bir hedef de Akıllı’nın köylü kadınları da ekonominin içerisine katmak.
#1Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#Kahramanmaraş“Zifiri karanlıkta gidiyor tren, zifiri karanlığı severmişim meğer... Kıvılcımlar uçuşuyor lokomotiften,kıvılcımları severmişim meğer... Meğer ne çok şeyi severmişim de altmışında farkına vardım bunun... Prag-Berlin treninde yanında pencerenin, yeryüzünü dönülmez bir yolculuğa çıkmışım gibi seyrederek...” (Nazım Hikmet)
#TrenRamazan’da sahurda davul çalarak, oruç tutacakları uyandırmak bir ramazan geleneği olarak devam etmekte. Ancak bu geleneğin uygulanmadığı bir mahalle var Bursa’da. O da Emirsultan Mahallesi. Mahallede yıllardır davul yerine ‘pilava pilava’ diye bağıran bir kişi oruç tutacakları uyandırıyor. Pek neden ‘pilava pilava’ diye bağırıyor hiç düşündünüz mü?
#BursaAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaBeslenme uzmanları kurutulmuş meyve ve sebzelerdeki gizli tehlike aflatoksin mantarına karşı vatandaşları uyararak, bu mantarın pek çok hastalığa neden olduğunu söyledi. Uzun vadede aflatoksin tüketimi karaciğer hasarına ve karaciğer kanserine sebebiyet verdiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Gözde Güzelcan, uyarılarda bulundu.
#Kurutulmuş MeyveDomatese kırmızı rengini veren karotenoid pigment likopen, çok güçlü bir antioksidan. Likopenle ilgili en ilginç gerçeklerden biri de domates pişirildiğinde, parçalandığında ya da kurutulduğunda gücünün artıyor olması. Yaz domateslerinin likopenini kışa da taşımanın en lezzetli yollarından biri de kurutma. Hazır eylül güneşi de gücünü kaybetmeden kuru domates yapmak isteyenler için püf noktalarımız aşağıda…
#Kuru Domates Nasıl YapılırHaydi birlikte farklı ve keyifli bir gün planlayalım! Homeros Vadisi’nde, 20.000 m2 alana kurulmuş; Homeros Adventure Doğa Sporları Merkezi'nde maceraseverler ve doğa aşıkları için muhteşem bir gün geçirmek kaçınılmaz. <br><br>Bu bir ilandır.
#Homeros Adventure Doğa Sporları MerkeziIğdır'da kadınların kış için hazırladığı domates kurusu Avrupa ülkelerinden yoğun ilgi görüyorIğdır'da kadınların asırlardır kurutarak kış için hazırladığı domates kurusu, bir girişimci tarafından Avrupa'ya ihraç ediliyor.Girişimci Nevruz Sadak, kent merkezi ve köylerde yetiştirilen domatesleri sadece kadınların çalıştığı Iğdır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında kurutarak Almanya'ya gönderiyor.Almanya'daki fabrikada işlenen domates kuruları, ardından Avrupa'nın bir çok noktasında satışa sunuluyor. Sadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'daki işletmelerinde Iğdır'ın yöresel ürünlerini meze olarak hazırlayıp Avrupa sofralarıyla buluşturduklarını belirtti. Ürünlerin tamamen doğal koşullarla elde edildiğinin altını çizen Sadak, "Gün kurusu domates bizim Almanya'ya ihraç ettiğimiz Iğdır'ın yöresel ürünlerinden biridir. Biz bu ürünü üretirken hiç kimyasal madde kullanmıyoruz, tamamen güneşte, doğal ortamda kurutuyoruz. Yani kendi verimli toprağımızda yetiştirdiğimiz domatesi kurutarak Avrupa'ya ihraç ediyoruz." dedi.
#IğdırGüneşli bir kış gününde yollarda olmanın insana verdiği enerji bambaşka! İşte uzun zamandır görmek istediğim Apolyont (Uluabat) gölü karşımda duruyor. Birazdan bir göl turu yapacağız, ardından da Mudanya’ya gidip lezzet turuna çıkacağız. Değişim iyidir, ama her şey için değil. Mudanya eski şirin sahil kasabası görünümünden uzaklaşmış olsa da bazı lezzetlerin halen olduğu gibi duruyor olması mutluluk verici.
#KöfteHavaların iyice soğuyup kışa sayılı haftalar kalan şu günlerde, internet sitemizde yazan beş gezgin yazarımıza ‘Kasım’ ayında nereye gitmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Beşinden de oldukça güzel, eğlenceli ve bütçeyi pek sarsmayacak öneriler geldi. Kasım ayının gelmesiyle birlikte soğuyan havalarda tatil planı hazırlığındaysanız bu listemiz tam sizlik…
#Beş Gezgin Beş ÖneriHalk sağlığını tehlikeye sokacak gıda satışlarına yönelik denetimlerini sıklaştıran Karşıyaka Belediyesi zabıta ekipleri, Bostanlı Pazaryerindeki 5 tezgahta ‘dağ çileği’ etiketiyle, ‘cherry domates kurusu’ satıldığını tespit etti.Aşırı şekerle tatlandırılan ürünün kaçak ve sağlığa zararlı olarak satışa sunulduğu ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatıldığı belirtildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Halk sağlığını tehlikeye sokacak her türlü girişimin karşısındayız” dedi. Vatandaşlardan gelen şikâyetleri değerlendiren Karşıyaka Belediyesi zabıta ekipleri, Bostanlı Pazaryerinde; kilosu 18 ile 20 liraya satılan ‘dağ çileği’ yerine, ‘cherry domates’ kurusu satıldığı ihbarını aldı.
#Dağ ÇileğiAYDIN’ın Söke İlçesi’nde 20 yıl önce kurulan turşu fabrikası, iç piyasada ürettiği turşu ve domatesi dış piyasadan ithal ettiği kapariyi işleyerek, dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediyor. Ülke ekonomisine katkı sağlayan firma yıllık 25 milyon dolar ciro yapıyor.