Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının ilk günlerinde, alarm zillerini çalmaya çalıştığı için kahraman olarak anılan Çinli doktor Li Wenliang çalıştığı hastanede hayatını kaybetmişti. Çinli doktorun ölümünün üzerinden tam bir yıl geçti.
#WuhanDünya Sağlık Örgütünden uzman bir ekip koronavirüsün kaynağını araştırmak için Perşembe günü Çin’e gidecek. Öte yandan virüsün kökeni ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Pekin yönetimi bilim insanlarının araştırmalarına müdahale etmekle suçlanmıştı.
#Dünya HaberleriÇinli yetkililer, Kovid-19 salgını tehlikesine ilk kez dikkati çeken ve bu konuda sosyal medyada yaptığı paylaşımın ardından hakkında "dedikodu yaymak" suçlamasıyla soruşturma başlatılan Çinli doktor Li Wenliang'ın ailesinden özür diledi.
#VuhanŞimdiye dek yaklaşık üç bin kişinin ölümüne sebep olan koronavirüs İtalya, İran ve Yunanistan dahil olmak üzere 60’a yakın ülkeye yayılıp kapımıza dayandı. Virüsle neredeyse aynı hızla yayılan endişe dalgası toplumlarda paniğe sebep oluyor. Peki virüsün yayılmaya başladığı yerde, Çin’de yaşayanlar hayatlarındaki bu yeni gerçekle nasıl baş ediyor? Beş yıldır Pekin’de yaşayan gazeteci Sıdal Utkucu’yla Çin’in kapalı kapılar ardındaki dünyasını ve dikkat edilmesi gerekenleri konuştuk.
#TürkKoronavirüsle ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor... Gece yarısı ölü ve vaka sayısı güncellendi... Virüsü gizli mesajla ilk kez duyuran Doktor Li ile ilgili çelişkili açıklamalara nokta konuldu. Virüsün tedavisi için SARS ve MERS deneyi yapılacak. Sokaklarında korkunun kol gezdiği Çin'de ana yolların giriş ve çıkışlarının kapatıldığı birçok yerde kontrol noktalarının kurulduğu belirtiliyor... Dünyayı korkutan bir risk resmen duyuruldu... Öte yandan kritik bir tarih verildi: "15 Mart" İşte tüm detaylar...
#ÇinGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıTuhaf semptomlar sergilemeye başladığında henüz 12 yaşındaydı. Ne kadar uyursa uyusun doyamıyor gün içinde olmadık yerlerde uykuya dalıyordu. 20'li yaşlarında durum daha da kötüleşti, gönül rahatlığıyla kahkaha bile atamaz hale geldi. Pek çok doktor dolaştı, hastalığı nihayet 2007'de teşhis edilebildi. Peki hayatını kâbusa çeviren bu belirtilerin nedeni neydi?
#Sağlıkİnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#Kanser'Kill List' isimli bir podcast bu hafta dünyanın en büyük gazetelerinde haber oldu ve uluslararası alanda yankı uyandırdı. Bu durum aslında çok şaşırtıcı değil çünkü arkasında polisiye filmlerini aratmayan bir hikaye var...
#Carl Miller38 yaşındaki Stefan Tankov 2022 sonbaharında tuhaf davranmaya başladığında, eşi kişiliğindeki değişiklikleri fark etmeye başladı. Eşinin hareketlerindeki değişikliklerden şüphelendi çünkü bu onun karakterine benzemiyordu.
#Demans38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#Demans