Gelişimsel kalça displazisi (GKD) veya halk arasında daha çok hatırlanan doğumsal kalça çıkığı bir bebeğin doğumdan sonra kalçalarının birinde ya da her ikisinde çıkık, yarı çıkık ya da displazi dediğimiz gelişim geriliği ya da kemikler arasında ideal olmayan uyum görüldüğü durumdur.
#Kalça ÇıkıklığıDoğumsal kalça çıkığı bebeklik çağında kalçanın yeteri kadar birbirini örtememesinden veya çıkık olmasından kaynaklanmaktadır. Çıkık tespit edilmediği ancak örtümü yeteri kadar iyi olmadığı durumlar da olabiliyor. Dolayısıyla hastalığın temelinde kalçayı oluşturan iki kemik yüzeyin; leğen ve uyluk kemiği yüzeylerinin uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır. Çoklu doğumlar, genetik yatkınlıklar ve hamilelikte amniyon sıvısının yetersizliği bu durumla karşılaştıran risk faktörleridir.
#HtvsaglikkulubuSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekBursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.
#ÇocukToplumda Doğumsal Kalça Çıkığı olarakta bilinen Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD); kalçayı oluşturan yapıların intrauterin oluşumları sırasında normal olmalarına karşın, çeşitli nedenlerle sonradan yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir hastalıktır.
#DisplazisiTürkiye’de her 100 doğumdan 1’inde doğumsal kalça çıkığı sorununun olduğunu dikkat çeken uzmanlar, bebeklerde ilk 1 ayın teşhis için çok önemli olduğunu, mutlaka doğumdan sonra 1’nci ay sonunda kalça ultrasonu çektirmelerini öneriyor.
#Bebeklerde Kalça ÇıkığıOndokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, bebeklerde kalça çıkığının ne kadar erken fark edilirse tedavi edilmesinin de o kadar kolay olduğuna işaret ederek, “Geç teşhislerde ise sorun ancak ameliyatla düzelebilir” dedi.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Asya toplumlarında bacakların arasında ‘O’ harfine benzeyen bir açıklık olduğu bildirildi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Abdullah Göğüş, ‘Futbolcu bacağı da dediğimiz bu sorun nedeniyle Türk erkeklerinin dizleri daha erken yıpranıyor’ dedi.