Türkler’in bacakları doğuştan futbolcu

Güncelleme Tarihi:

Türkler’in bacakları doğuştan futbolcu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2005 00:18

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Asya toplumlarında bacakların arasında ‘O’ harfine benzeyen bir açıklık olduğu bildirildi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Abdullah Göğüş, ‘Futbolcu bacağı da dediğimiz bu sorun nedeniyle Türk erkeklerinin dizleri daha erken yıpranıyor’ dedi.

Florence Nightingale Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Göğüş, Asyalıların aksine Avrupalı erkeklerde ‘X’ bacaklı olma durumunun yaygın olduğuna değindi.

‘X’ bacaklılarda bacakların üst kısmının düzgün, alt kısmının açık olduğunu, dizlerin çok yıpranmadığını belirten Dr. Göğüş, ‘Diz protezi yaptığımız her 100 hastanın 97’sinde ‘O’ bacak kusuru var. Bacaklarının arasında ‘O’ harfi açıklığı olan hastalara dizlerinin yıpranmaması için düzeltme ameliyatı yapıyoruz. ‘X’ bacaklılarda ise gerek duymuyoruz’ diye konuştu. Bu hastalarda dizlerin iç kısmının yıprandığını ve proteze ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Göğüş, şunları söyledi:

‘Buna karşılık erkekler, yaygın görülen kireçlenme (osteoartrit) hastalığı konusunda kadınlara göre daha şanslı durumda. Çünkü her 3 kadına karşılık sadece 1 erkekte kireçlenme sorunu var. Kadınlarda kilo artışı, genetik nedenler, uzun süreli ve aşırı spor yapmak, menopoz gibi etkenler kireçlenme riskini artırıyor. Bu da eklemleri yıpratıyor.’

MIS TEKNİĞİYLE ACI AZALDI

Başta kireçlenme olmak üzere, romatizmal hastalıklar, doğumsal kalça çıkığı, kalça kemiği erimesi, kalçada kemik kayması gibi sorunlar hastalara kalça ve diz protezi takılmasına yol açıyor. Protez ameliyatlarında bir süredir kullanılan MIS (Minimal Invaziv Surgery) tekniği, hastaların ameliyat sonrasındaki acılarını azaltıyor.

Taburcu olma süresini 4-5 güne indiren bu tekniğin, 20-25 santimetre olan ameliyat izini 7-10 santimetre küçülttüğünü belirten Dr. Göğüş, ‘Bu teknik sayesinde hastanın kanaması az oluyor. Kalça protezinde 3 hafta, diz protezinde 4 hafta içinde normal yaşamına dönebiliyor’ dedi. Göğüş, protez ameliyatı yaşının 60’lardan 14’e indiğini, bunda protezlerin ömrünün 20-25 yıl uzamasının ve protez değiştirme tekniklerinin gelişmesinin etkili olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!